ATSO'dan Döngüsel Ekonomi Vizyonu Ile Sifir Atik Seferberligi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Baskani Davut Çetin, ATSO’nun 2021-2024 yili Stratejik Plani Çevreci Dönüsüm hedefleri kapsaminda, Is Dünyasi ve Sürdürülebilir Kalkinma Dernegi (SKD Türkiye) tarafindan Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) is birligi ile yürütülen Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’na (TDEP) katildigini bildirdi.

ATSO'dan Döngüsel Ekonomi Vizyonu Ile Sifir Atik Seferberligi


ATSO 2021 - 2024 yili Stratejik Plani kapsamindaki çalismalarinin tüm hiziyla sürdügünü kaydeden Baskan Davut Çetin, planda dijital dönüsüm, çevreci dönüsüm, ekonomi dönüsümü, özgün yerel ekonomi ve sosyal-kurumsal dönüsümü 5 öncelikli alan olarak belirlediklerini ifade etti.

Çetin, Çevreci Dönüsüm hedeflerinin belirlenmesi için yogun çaba sarf ettiklerini kaydederek, “ATSO ve Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odalari Birligi’ne bagli odalarin isbirliginde, Antalya ekonomisi için çevreci dönüsüm yol haritasini hazirlamak ve döngüsel ekonomi gibi gelisme alanlarinda bilgi üretmek amaciyla kurdugumuz Antalya Ekonomisi Çevreci Dönüsüm Kurulu’nu geçtigimiz günlerde kamuoyuna tanitmistik. Bu Kurul 10 çalisma grubu ile çalismalarina devam etmekte” dedi.

,

“Antalya için hedefimiz iklim degisikligine dirençli ekonomi”

Çevreci üretimle yerel ekonomiyi desteklemenin bir yolunun da döngüsel ekonomi olduguna isaret eden Baskan Davut Çetin, “Simdi de Çevreci Dönüsüm çalismalarinda Antalya için döngüsel ekonomi ve iklim degisikligine dirençli ekonomi alanlarinda ilerleme hedefi koyduk. Odamiz için de sifir atik, yenilenebilir enerji hedefleri belirledik. Döngüsel ekonomi sifir atik ekonomisi olarak biliniyor, ama aslinda bir bölgede atiklari girdi olarak yeniden dönüstüren, hammaddeyi isleyerek satan, yani katma degeri en yüksek düzeye çikaran ekonomi modelidir. Bir kentin kendi etini, sütünü, tahilini kendisinin islemesi döngüsel ekonomi kapsamina girmektedir. Döngüsel ekonomi modelinin çok faydali olacagina inaniyorum. Bu nedenle Is Dünyasi ve Sürdürülebilir Kalkinma Dernegi (SKD Türkiye) tarafindan Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) is birligi ile yürütülen Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’na (TDEP) ATSO olarak katiliyoruz” seklinde konustu.

TDEP’nin sürdürülebilir ekonomik büyümeyi saglamak için Türkiye’deki özel ve kamu sektörlerini destekledigini ifade eden Baskan Çetin, “Bu kapsamda döngüsel ekonomi alanindaki kaynak ihtiyacini gidermek, ölçüm mekanizmalari sunmak, teknik hibe destekleri saglamak ve isbirligi olanaklari yaratarak platform altinda döngüsel ekonomi etrafinda bir ekosistem olusturuluyor. "ATSO, TDEP’a katilarak üyelerinin döngüsel ekonomiye geçislerine destek olacak. Salgin sonrasi sürdürülebilir ve yesil bir toparlanma için platformun döngüsel ekonominin benimsenmesi ve Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’nda sunulan araçlarin etkin kullanilmasina yönelik aksiyon alacak” dedi.



“ATSO, platformun çagrisina katilacak”

ATSO’nun bu is birligi ile Türkiye’de düsük karbonlu ve döngüsel bir ekonomik toparlanma için 6 maddeden olusan is birligi çagrisina da katilacagini söyleyen Çetin bunlarin; Sifir atik ilkelerine ve döngüsel ekonomi stratejilerine bagli kalmak, Mevcut ölçüm araçlari ile döngüsellik düzeylerine iliskin farkindaligi arttirmak, Ülke çapindaki döngüsel dönüsüme öncülük etmek, Bilgi paylasimi yeni is birliklerinin güçlendirilmesi için Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’nun bir parçasi olmak, yenilikçi finansal ürünlerle döngüsel ekonomiye geçisi desteklemek, AB döngüsel ekonomi siniflandirmasini destekleyerek genis çapta uygulanmasini saglamak oldugunu kaydetti.

Kaynak: İHA