Yeni Gelistirilen Hububat Tohumlari Çiftçilere Tanitildi

Nigde’de Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsünce gelistirilen bugday, arpa, yulaf, gibi kurakliga dayanikli yerli 7 hububat çesidinin tanitimi yapildi.

Yeni Gelistirilen Hububat Tohumlari Çiftçilere Tanitildi
KOP Bölgesine Uygun Gelistirilmis Kuraga Dayanikli Hububat Çesitlerinin Yayginlastirilmasi Projesi” kapsaminda Patates Arastirma Enstitüsünde “Tarla Günü” etkinligini düzenlendi.

Etkinlikte konusan Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, bu yil kurakligin hububati siddetli bir sekilde etkiledigini söyledi.



Özdemir, "Kurakliktan dolayi bazi yerlerde biçerler giremedi. Yer alti ve yer üstü sulariyla ilgili problemler var. Biz kurakliga veya iklim degisikligine hazir olmamiz lazim ki bu islerden daha az etkilenelim. Bakanligimiz ’kurakliga dayanikli çesitler gelistirin’ dedi ve yaklasik 10 yildir 10 binlerce materyali sizler için tarayarak kuraga dayanikli çesitleri bulduk, gelistirdik, tescil ettirdik ve huzurlariniza sunuyoruz. Bugdaydir, arpadir, yulaftir. Normalde kuraga dayaniklilik verimi asagiya çeken veya stabil kilan bir gendir. Kuraga dayaniklilik çok genle kontrol ediliyor. Bizim istedigimiz öyle bir bugday olmali ki kuraga dayanikli olsun ancak mevsim yagisli geçerse de verimini artirma potansiyeli olsun. Burada ekili olan bugdaylarda bazilarinda kuruda 300 kilogram verim aldik, 900 kilo verim aldik çok yagmur yagdiginda. Bu ürünlerde öyle bir potansiyel var ki yagisli geçen mevsimlerde verimini iki, üç katina kadar artirabiliyor, arti kalite. Sanayici, uncu, kaliteyi çok önemsiyor, kaliteye göre bugdayinizin fiyati yükseliyor. Mesela ’taner’ bugdayimizin Türkiye’de yetistirilmis en kaliteli bugday çesidi. Enerji degeri, un olma kabiliyeti, proteinin kalitesi 271. Daha yüksek verim, kurakliktan korunma daha yüksek kalite, ayni zamanda bazilarinin boya da yüksek, saman verimi de yüksektir” dedi.

Konusmanin ardindan bugday, arpa, yulaf, gibi kurakliga dayanikli yerli 7 hububat çesidi tanitildi.
Kaynak: İHA