Yargitay, FETÖ'nün 'Bolu Çati Yapilanmasi' Davasinda 118 Saniktan 110'U Hakkindaki Karari Onadi

Yargitay 16. Ceza Dairesi Fetullahçi Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapilanmasi'nin (FETÖ/PDY) 118 sanikli "Bolu çati yapilanmasi" davasinda 110 sanigin cezalarini onadi, 8 sanik hakkinda verilen kararlari ise bozdu.

Yargitay, FETÖ'nün 'Bolu Çati Yapilanmasi' Davasinda 118 Saniktan 110'U Hakkindaki Karari Onadi
Dava kapsaminda yargilanan saniklarin avukatlari Bolu 1. Agir Ceza Mahkemesi'nde görülen ve "silahli terör örgütüne yardim" ve "silahli terör örgütüne üye olmak" suçlarindan 29 Mayis 2018'de karara baglanan mahkumiyetlere iliskin Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi'ne istinaf basvurusu yapti.

Basvuruyu degerlendiren Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi istinaf basvurusunun reddine karar vererek karari onadi.

Sanik avukatlari ise bölge idare mahkemesinin kararina iliskin Yargitay'a temyiz basvurusunda bulundu.

Basvuruyu degerlendiren Yargitay 16. Ceza Dairesi, 118 saniktan 110'u hakkinda yerel mahkemede verilen kararlari onadi.

Yargitay'in onama kararinda, yargilama sürecindeki usuli islemlerin kanuna uygun olarak yapildigi, hükme esas alinan tüm delillerin hukuka uygun olarak elde edildiginin belirlendigi kaydedildi.

Ileri sürülen iddia ve savunmalarin temyiz denetimini saglayacak biçimde eksiksiz olarak sergilendigi, özleri degistirilmeksizin tartisildigi, vicdani kaninin kesin, tutarli ve çelismeyen verilere dayandirildigi, eylemlerin dogru olarak nitelendirildigi ve kanunda öngörülen suç tipine uydugu belirtilen kararda, yaptirimlarin kanuni baglamda sahsilestirilmek suretiyle uygulandigi anlasilmakla bir kisim saniklar ile saniklar müdafilerinin temyiz dilekçelerinde ileri sürdükleri nedenler yerinde görülmediginden CMK'nin 302/1. maddesi geregince temyiz davalarinin ayri ayri esastan reddiyle hükümlerin onanmasina karar verildigi bildirildi.

- 8 sanik hakkinda verilen cezalar bozuldu

Öte yandan, Yargitay 16. Ceza Dairesi, haklarinda "silahli terör örgütüne yardim" ve "silahli terör örgütüne üye olmak" suçlarindan ceza verilen 8 kisi hakkindaki karari bozdu.

Dava kapsaminda tutuksuz olarak yargilanan ve haklarinda 6 yil 3 ay hapis cezasi verilen A.O. ve I.F'nin temyiz asamasinda mart ayinda verdikleri dilekçelerde etkin pismanliktan yararlanmak isteklerini dikkate alan 16. Ceza Dairesi, bu kisilerin verdikleri bilgilerin örgüt içerisindeki kaldiklari süre, örgütsel faaliyet ve konumuna uygun faydali bilgiler olup olmadigi, eldeki bilgilerle örtüsüp örtüsmediginin ilgili birimlerden sorulup degerlendirilerek sonucuna göre haklarinda karar verilmesine hükmetti.

"Silahli terör örgütüne üye olma" suçundan 2 yil 1 aydan 7 yil 9 ay 22 güne kadar hapis cezasina çarptirilan E.A, N.Y, U.A, V.A, S.K. ve S.A'nin da haklarinda verilen cezalar da bozuldu.

- Cezasi onanan 8 kisi polis ekiplerince yakalandi

Haklarinda verilen kararlar onanan saniklar Aydin G, Mehmet Ö, Mehmet S, Durmus Ö, Fedai Ö, Ugur K, Ugur A. ve Levent S. hakkinda yakalama karari çikarildi. Il Emniyet Müdürlügü ekiplerince gözaltina alinan 8 kisi emniyetteki islemlerinin ardindan adliyeye sevk edildi. Saniklar, islemlerinin tamamlanmasinin ardindan cezaevine gönderildi.

- Süreç

Bolu Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan ve Agir Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, saniklarin "silahli terör örgütü yöneticiligi" ya da "silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yil altisar aydan 22 yil altisar aya kadar hapisle cezalandirilmasi talep ediliyordu.

Davanin 29 Mayis 2018'deki karar durusmasinda 34'ü tutuklu 118 saniktan 79'una, 1 yil 10 ay ile 10 yil 7 ay 15 gün arasinda degisen hapis cezasi verilmis, 37 kisi de beraat etmisti.

Kaynak: AA