Türkiye Bilgi Ve Iletisim Teknolojileri Sektörünün Büyüklügü 189 Milyar TL'ye Ulasti

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir: '4 trilyon dolara yaklasan küresel bilgi ve iletisim pazarinda ülkemiz için önemli firsat pencereleri bulundugu kanaatindeyiz. Nitekim Türkiye'nin bilgi ve iletisim teknolojileri pazarinin büyüklügü de yillik yaklasik 190 milyar TL'ye erismis durumda' TÜBISAD Yönetim Kurulu Baskani Levent Kiziltan: 'Ihracattaki büyümemizin atesleyici gücünün yüzde 35'lik payla Bilgi TeknolojileriYazilim kategorisi oldugunu görüyoruz' TÜBISAD Baskanlar Konseyi Baskani ve Index Grup Yönetim Kurulu Baskani Erol Bilecik: 'Ülkemizde de bilisim sektörünü gelistirmek için kamudan büyük kurumlara, STK'lardan girisimcilere ve KOBI’lere kadar tüm paydaslara görev düsüyor'

Bilisim Sanayicileri Dernegi'nin (TÜBISAD) açikladigi "Bilgi ve Iletisim Teknolojileri Sektörü 2020 Yili Pazar Verileri ve Trendleri"ne göre, bilgi ve iletisim teknolojileri sektörü bir önceki yila kiyasla yüzde 22 büyüyerek 189 milyar TL'lik hacme ulasti.

TÜBISAD, 2020 yili "Bilgi ve Iletisim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri ve Trendleri"ni çevrim içi düzenlenen toplantiyla açikladi. Açilis konusmalarini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir, TÜBISAD Yönetim Kurulu Baskani Levent Kiziltan, Deloitte Türkiye Ortagi Hakan Göl ve TÜBISAD Baskanlar Konseyi Baskani ve Index Grup Yönetim Kurulu Baskani Erol Bilecik'in yaptigi toplantida, sektörün 2020 performansi ve gelecegine iliskin görüsler paylasildi.

Bilgi ve iletisim teknolojileri sektörünün ele alindigi panelde ise CONTEXT Türkiye Ülke Müdürü Erol Kuseyri, TÜBISAD Yönetim Kurulu Üyesi ve KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, TÜBISAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Logo Elektronik Genel Müdürü Basak Kural ile TÜBISAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Etiya Kurucu Ortagi ve Üst Yöneticisi (CEO) Aslan Dogan pazar beklentilerini degerlendirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir, toplantida yaptigi konusmada, bilgi ve iletisim teknolojilerinin dünyada en hizli büyüyen sektörlerden oldugunu belirterek, "4 trilyon dolara yaklasan küresel bilgi ve iletisim pazarinda ülkemiz için önemli firsat pencereleri bulundugu kanaatindeyiz. Nitekim Türkiye'nin bilgi ve iletisim teknolojileri pazarinin büyüklügü de yillik yaklasik 190 milyar TL'ye erismis durumda." diye konustu.

Tüm dünyayi etkisi altina alan Kovid-19 salgini döneminde de pek çok hizmetin kisitlamalar neticesinde aksamasina ragmen sektörde artislar yasandigini anlatan Kacir, sunlari kaydetti:

"Türkiye'de sektörün pazar büyüklügü 2020 yilinda yaklasik yüzde 22 oraninda artmis oldu. Hayatimizin her alanina nüfuz eden teknoloji ve dijitallesmeyle sirketler hatta kamu kurumlarimiz, degisen tüketici davranislarina göre is modellerini, ürünlerini, hizmetlerini ve süreçlerini dijitallestiriyor. Her adimdaki degisiklikler kelebek etkisi olusturarak büyük bir dönüsüm baslatiyor. Dijital dönüsümde olusan yayilma egilimi artik geri döndürülemez bir noktaya gelmis durumda. Gelecek yillarda sektörün üzerinde etkili olacak teknoloji alanlarinin; bulut bilisim, 5G ve ötesi baglanti teknolojileri, yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik, blok zincir gibi gelisen teknolojiler oldugunu görüyoruz.

Dijital dönüsüm politikalarinin en öncelikli alanlarindan biri veri politikalari. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak özellikle stratejik açidan, güvenlik açisindan Türkiye'de kalmasi gerekli verilerin tanimlanmasi, bunlarin güvenlik seviyelerinin, depolama ve iletisim standartlarinin ilgili paydaslarla birlikte belirlenmesi ve çerçeve mevzuatinin olusturulmasi konusunda bir gayret içindeyiz."

- "Bilisim sektörünü gelistirmek için tüm paydaslara görev düsüyor"

TÜBISAD Yönetim Kurulu Baskani Levent Kiziltan da "Veriler isiginda, 2025 yilinda yillik yüzde 5,3 büyüme ile 5 trilyon dolar seviyesine ulasmis bir küresel bilgi ve iletisim pazari görünümüne tanik olacagimizi biliyoruz. Önümüzde duran bu tabloda Türkiye'nin alacagi yeri degerlendirdigimizde 2016 ile 2020 yillari arasinda TL bazinda ortalama yillik yüzde 20'ye yakin büyüme sevindirici olmakla birlikte, dolar bazinda yasanan yüzde 1'lik daralma isiginda kur baskisinin sektörümüzün gelecek projeksiyonu üzerindeki olumsuz etkisinin asikar oldugunu söyleyebiliriz." degerlendirmesinde bulundu.

Kiziltan, "Ihracattaki büyümemizin atesleyici gücünün yüzde 35'lik payla Bilgi Teknolojileri-Yazilim kategorisi oldugunu görüyoruz. Türkiye’nin küresel dijital ekosistemde oyun kurucu bir aktör olmasinin yolunun, en yogun ticari hacme sahip oldugumuz Avrupa bölgesi için bir yazilim merkezi olmamizdan geçtigine inaniyoruz. Bu hedefe giderken elbette politik, ekonomik ve kurumsal pek çok çözümü hayata geçirmemiz gerekiyor." dedi.

TÜBISAD Baskanlar Konseyi Baskani ve Index Grup Yönetim Kurulu Baskani Erol Bilecik de sanayi 4.0 ya da yeni nesil endüstride Almanya, Japonya, Çin, ABD gibi önde giden ülkelerin birinci ligde yer aldigini belirterek, "Bu ülkelerde bilisim teknolojilerinin ekonomi içinde önemli bir yere sahip olmasi, elbette bir tesadüf degil. Ülkelerin refah seviyesi ve bilisim sektörü arasinda çok güçlü bir iliski var. Ülkemizde de bilisim sektörünü gelistirmek için kamudan büyük kurumlara, STK'lardan girisimcilere ve KOBI’lere kadar tüm paydaslara görev düsüyor." diye konustu.

- "Bilgi ve iletisim teknolojileri sektörünün istihdami 158 bin kisiye yükseldi"

TÜBISAD'in raporuna göre, ihracatini 10 milyar 520 milyon TL olarak gerçeklestiren bilgi ve iletisim teknolojileri sektörünün istihdami 158 bin kisiye yükseldi.

Raporda uzaktan çalisma ve uzaktan egitim, fiziksel dünyada sosyal mesafe, sanal sosyal hayat, e-ticaretin yükselisi, Türkiye’nin ilk unicorn'u, artan veri kullanimi ve telekom sirketlerinin güçlü 2020 performansi, Türkiye'de bilgi ve iletisim sektöründe öne çikan gelismeler olarak degerlendirildi.

Rapora göre; 5G ve fiber internet, nesnelerin interneti, akilli uç bilisim, yapay zeka, siber güvenlik ve veri gizliligi teknolojileri hem pazar büyüme beklentisi ve adaptasyon hem de sektörler üzerindeki dönüstürücü etkisi ile öne çikan teknolojiler oldu.

Global bilgi ve iletisim pazari büyüklügü 2020 yilinda yüzde 2,2'lik küçülme ile 3,8 trilyon dolar seviyesine gerilerken bilgi teknolojileri pazar büyüklügü yüzde 0,2, iletisim teknolojileri pazar büyüklügü ise yüzde 4 küçüldü. Global bilgi ve iletisim pazari büyüklügünün 2021 yilinda yüzde 8,4 büyüme ile 4,1 trilyon dolar seviyesine ulastiktan sonra yillik yüzde 5,3 büyüme ile 2025 yilinda 5,0 trilyon dolar büyüklüge ulasacagi öngörülüyor.

Verilere göre, uzaktan çalisma ve uzaktan egitimin Türkiye’de yayginlasmasi, telekonferans uygulamalari ve uzaktan çalisma çözümlerine olan talebin artmasina sebep olurken veri kullanimlarinda da artis olarak bilgi ve iletisim teknolojileri sektörüne yansidi. Uzaktan çalisma ve uzaktan egitimin yayginlasmasi dünyada oldugu gibi Türkiye'de de telekonferans uygulamalari ve çagri merkezlerine yönelik bulut santral çözümleri gibi uzaktan çalisma çözümlerine olan talebi artirdigi ve veri kullaniminda artis olarak bilgi ve iletisim sektörüne yansidigi belirtildi.

2020 yilinda mobil ve sabit genisbant veri kullanimi yüzde 50'nin üzerinde artis gösterirken elektronik haberlesme sektörü gelirleri yüzde 16, sektörün yatirimlari ise yüzde 30 artis gösterdi.

Türkiye bilgi ve iletisim teknolojileri sektörünün 2020 yilinda pazar büyüklügü 189 milyar TL'ye ulasti. 2016-2020 yillari arasinda sektörün TL bazindaki yillik ortalama büyümesi yüzde 19 oldu.

Rapor, toplam ihracat içerisindeki en büyük payin ilgi Teknolojileri Yazilim kategorisinde oldugunu ortaya çikardi. Sektörün toplam ihracati 2016-2020'de dolar bazinda yillik ortalama yüzde 10 büyüdü. 2020 yilinda toplam sektör büyüklügü dolar bazinda yüzde 1 civarinda azalmasina ragmen, sektörün toplam ihracati yüzde 30'un üzerinde artis gösterdi.
Kaynak: AA