Ocean Viking Gemisi Kurtardigi Göçmenlerin Tahliyesi Için Günlerdir Avrupa'dan Liman Çagrisina Yanit Bekliyor

Açik denizde bekletilen geminin gida stokunun tükenmek üzere oldugu bildirildi.

Fransiz sivil toplum kurulusu (STK) SOS Akdeniz’e ait Ocean Vikings gemisinin, Akdeniz’de kurtardigi 572 düzensiz göçmenle güvenli liman bekleyisi sürüyor.

Ocean Viking gemisi, Akdeniz’de 1 Temmuz’dan beri yürüttügü operasyonlarda kurtardigi 572 kisinin güvenli limana tahliyesi için bölgeye en yakin Avrupa Birligi (AB) üyesi ülkeler olan Italya ve Malta'ya yaptigi çagrilara halen olumlu yanit alamadi.

SOS Akdeniz’in Twitter hesabindan yapilan paylasimda, gemideki zor duruma dikkat çekilerek, "572 kisiyi karaya çikarmak için halen bize verilmis güvenli bir liman yok. Durum her geçen saat daha da kötüye gidiyor. Saglik ekibimiz psikolojik vakalarin arttigini bildiriyor. Yaz sicaginda güvertedeki tansiyon yükseliyor." ifadeleri kullanildi.

STK, ayrica yaptigi açiklamada da akut psikolojik sikinti içindeki göçmen bir erkegin dün aksam saatlerinde denize atladigini bildirdi.

SOS Akdeniz'in açiklamasinda, psikolojik sikintilara ek olarak gemidekiler için gida sikintisinin baslamak üzere olduguna dikkat çekilerek, "24 saatlik gida stokumuz var. Cumartesiden itibaren hayatta kalanlarin ihtiyaçlarini karsilayamayacagiz." denildi.

SOS Akdeniz'in su ana dek 5 kez güvenli liman çagrisinda bulundugu belirtilen açiklamada, Avrupa ülkelerine denizde kurtarilan insanlara hizli bir sekilde güvenli liman temin edilmesinin sadece ahlaki bir yükümlülük olmadigi ayni zamanda yasal bir görev oldugu hatirlatildi.

- Orta Akdeniz'deki düzensiz göçmen sorunu

Akdeniz'in Italya, Malta ve Libya arasinda kalan bölgesi, son yillarda Afrika'dan Avrupa'ya geçiste sik kullanilan düzensiz göç rotalarindan biri olarak öne çikiyor.

Bahar ve yaz aylarinda, deniz ve hava kosullarinin iyi seyretmesi sebebiyle söz konusu güzergahta göç hareketliligi yogunlasiyor.

Söz konusu bölgede, Avrupa Birligi ve Avrupa ülkelerinin kurtarma operasyonu yapmamasi sebebiyle son birkaç yildir Avrupali STK'ler arama-kurtarma faaliyetleri yürütüyor.
Kaynak: AA