Malezya'da Iktidar Ortagi Parti UMNO, Basbakan Muhyiddin'e Destegini Çekti

UMNO Genel Baskani Ahmed Zahid Hamidi, Basbakan Muhyiddin'i istifaya çagirdi ve geçici basbakan atanmasini istedi.

Malezya'da iktidar koalisyonu üyesi partilerden Birlesik Malay Ulusal Örgütü (UMNO), bir süredir anlasmazlik içinde oldugu Basbakan Muhyiddin Yasin'e destegini çektigini açikladi.

UMNO Genel Baskani Ahmed Zahid Hamidi, yazili açiklamasinda, Basbakan Muhyiddin'in halkin taleplerini karsilamakta yetersiz kaldigini öne sürdü.

Zahid, hükümetin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ilan edilen olaganüstü hali yanlis amaçlarla kullandigini kaydederek, "Hükümetin basarisizligi asikardir. Yapilan uygulamalar halka ve ekonomiye zarar vermektedir." açiklamasinda bulundu.

Muhyiddin'i istifaya çagiran Zahid, salgin zamaninda ülkeyi yönetebilecek geçici bir basbakan atanmasi gerektigini vurguladi.

Iktidar koalisyonunun diger üyelerinden Malezya Çinli Partisi (MCA) ve Malezya Hint Kongresi (MIC) ise UMNO'nun kararina uymadiklarini belirterek Muhyiddin'e desteklerini sürdüreceklerini ilan etti.

Zahid'in açiklamalarina karsi Basbakan Muhyiddin'den herhangi bir cevap henüz gelmedi.

- Hükümet meclis çogunlugunu kaybetti

Malezya parlamentosunda 220 milletvekili bulunurken, iktidar olmak isteyen koalisyonun en az 111 milletvekilinin destegini almasi gerekiyor.

1 Mart 2020'de göreve gelen Muhyiddin'i 115 milletvekili destekliyordu, fakat mecliste 38 milletvekili olan UMNO'nun destegini çekmesiyle iktidar koalisyonu meclis çogunlugunu kaybetti.

Bu durumda Muhyiddin'in azinlik hükümeti lideri olarak görevine devam etmesi veya Malezya Krali'nin, meclis çogunlugu saglayacagini düsündügü bir milletvekilini basbakan olarak atamasi ihtimali bulunuyor.

- Iktidar koalisyonunda anlasmazliklar

23 Subat 2020'de eski Basbakan Mahathir Muhammed'in istifasiyla sonuçlanan siyasi krizin ardindan eski Içisleri Bakani Muhyiddin Yasin, muhalefetteki UMNO ve Malezya Islam Partisinin (PAS) destegiyle yeni koalisyon kurarak basbakanligi devralmisti.

Muhyiddin'in basbakan olduktan sonra UMNO üyesi milletvekillerine kabinede az görev vermesi, iktidar koalisyonunda zaman zaman anlasmazliklara yol açmisti.

Bu yil 29 Mart'ta düzenlenen UMNO genel kongresinde parti yönetimi, bir sonraki seçimlere kadar iktidar koalisyonunda kalmaya karar vermis, fakat seçimlerde Muhyiddin'i desteklemeyeceklerini ilan etmisti.

Kaynak: AA