Libya, Kovid-19 Nedeniyle Saglik Sisteminin Çöktügünü Açiklayan Tunus'la Sinirlarini 1 Haftaligina Kapatti

Libya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarinda artis görülen komsusu Tunus ile hava ve kara sinirlarini 1 haftaligina kapatma karari aldi.

Libya Hükümet Sözcüsü Muhammed Hammude, alinan karari, olagan bakanlar kurulu toplantisinin ardindan yaptigi basin açiklamasiyla duyurdu.

Hammude, sinirlari kapatma kararinin, "kardes ülke Tunus'taki salgin durumunun siddetlenmesi, virüsün mutasyona ugramis Delta varyantindaki artis ve Tunus Saglik Bakanliginin ülkenin saglik sisteminin çöktügüne iliskin açiklamasinin ardindan" geldigini açikladi.

Sözcü Hammude, kararin ardindan Tunus'ta mahsur kalan Libyalilarin akibetiyle ilgili olarak, Tunus'taki Libya Konsoloslugu araciligiyla onlarla ilgilenilecegini kaydetti.

Hammude ayrica, salginda mücadele önlemlerinin bir parçasi olarak üniversite ve liselerde egitime Kurban Bayrami sonrasina kadar ara verilecegini belirtti.

- Tunus'ta Kovid-19 alarmi

Tunus'ta bugün, Kovid-19 salgininin basindan bu yana en yüksek vaka sayisi kayitlara geçti.

Saglik Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, son 24 saatte 134 kisinin virüs nedeniyle hayatini kaybettigi, 9 bin 823 kisinin enfekte oldugu ve 3 bin 353 kisinin iyilestigi belirtildi.

Açiklamada, toplam can kaybinin 15 bin 735'e, vaka sayisinin 464 bin 914'e, iyilesen sayisinin da 372 bin 985'e çiktigi aktarildi.

Son 24 saatteki vaka sayisinin, salginin basladigi günden bu yana kaydedilen en yüksek rakam oldugu ifade edildi.

Öte yandan Saglik Bakanligi Sözcüsü Nisaf bin Alya Mosaique, hastanelerde oksijen ve yatak temin etmekte sikinti çektiklerini belirterek, "Ne yazik ki ülkede saglik sistemi çökmüstür." dedi.

Kuzey Afrika'nin sahil ülkesi Tunus'ta yeni varyantlarin görülmesi ve asilamanin yavas ilerlemesi nedeniyle Kovid-19 salgininda yeni bir dalga yasanmasindan endise ediliyor.

Kaynak: AA