Libya Basbakani Dibeybe Merkez Bankasindaki Bölünmenin Acilen Ortadan Kaldirilmasi Gerektigini Belirtti

Libya Basbakani Abdulhamid Dibeybe, ülkenin bati ve dogu bölgelerinde bölünmüs haldeki Merkez Bankasinin birlestirilmesine acil ihtiyaç duyuldugunu söyledi.

Birlesmis Milletler (BM) himayesinde uluslararasi bir inceleme kurulu tarafindan hazirlanan Libya Merkez Bankasi hesaplarinin mali denetim raporuna iliskin baskent Trablus'ta düzenlenen kabul törenine Dibeybe'nin yani sira Baskanlik Konseyi Baskani Muhammed el-Menfi, Merkez Bankasi Baskani Siddik el-Kebir, Yardimcisi Ali el-Hibri ve BM Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis katildi.

Basbakan Dibeybe, burada yaptigi konusmada, demokratik ve istikrarli bir Libya için hükümetin öncelikli hedefinin ülkenin bati ve dogu bölgelerinde bölünmüs haldeki kamu kurumlarinin birlestirilmesi oldugunu belirtti.

Hükümetin idari kurumlarin birlestirilmesinde basari sagladigini kaydeden Dibeybe, "Bugün Libya Merkez Bankasinin birlestirilmesi, kamu borçlarinin tespiti ve onaylanmasi gibi acil bir ihtiyaçla karsi karsiyayiz." dedi.

Uluslararasi kurulun hazirladigi denetim raporunun, insanlarin günlük hayatlarini etkileyen bir konuyu ele almasindan dolayi önemli bir belge olduguna dikkati çeken Dibeybe, "siyasi bölünmenin ve Libya Merkez Bankasinin birlesik bir yönetim eksikliginin olumsuz etkiledigi kamu borcuna yönelik çözümler gelistirebileceklerini" söyledi.

Merkez Bankasi Baskani Kebir de yasama ve yürütme makamlarindaki bölünmenin, güvenlik zafiyeti durumunun ve tekrarlanan savaslarin, 7 yili askin süredir Merkez Bankasi ve bankacilik sektörünün çalismalarini zorlastiran faktörler oldugunu söyledi.

Libya Merkez Bankasinin 2014'ten bu yana tanik oldugu bölünmenin kendi arzuladiklari bir sey olmadigini, ancak siyasi kosullar tarafindan belirlendigi ifade eden Kebir, Ulusal Birlik Hükümeti çatisi altindaki toplantinin, Merkez Bankasi ve diger devlet kurumlarin birlestirilmesi için bir iyimserlik ruhu kazandirdigini vurguladi.

Libya'da Merkez Bankasinin genel merkezi, uluslararasi taninirliga sahip Ulusal Birlik Hükümetinin kontrolündeki baskent Trablus'ta bulunurken, ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter kontrolündeki Beyda kentinde ise genel merkezden bagimsiz hareket eden bir Merkez Bankasi bulunuyor.

Kaynak: AA