Kapikule'den 1 Haziran'dan Bu Yana 400 Binin Üzerinde Gurbetçi Türkiye'ye Giris Yapti

Edirne Vali Yardimcisi ve Kapikule Mülki Idare Amiri Ali Uysal: 'Çok yogun bir giris var. Hatta geçen hafta sonu bir günde 30 bini geçen rakam ortaya çikti. O gün 7 bin 380 araç giris yapti. Kurban Bayrami öncesinde girisler yogunlasacak'

Kapikule Sinir Kapisi'ndan 1 Haziran'dan bu yana 400 binin üzerinde gurbetçinin Türkiye'ye giris yaptigi bildirildi.

Yillik izinlerini Türkiye'de geçirmek isteyen gurbetçilerin Kapikule Sinir Kapisi'ndan geçisleri devam ediyor.

Edirne Vali Yardimcisi ve Kapikule Mülki Idare Amiri Ali Uysal, AA muhabirine, Vali Ekrem Canalp'in koordinasyonuyla sinir kapisinda hummali bir hazirlik yaptiklarini söyledi.

Gurbetçilerin binlerce kilometre yolu kat ederek Kapikule'ye ulastigini anlatan Uysal, söyle devam etti:

"Soydaslarimizi en hizli ve konforlu sekilde nasil anayurda geçiririz düsüncesiyle hareket ettik. Sahada hangi islemlerden geçeceklerini belirten bilgilendirme brosürünü sinir kapisi girisinde veriyoruz. Burada saniyelerin hesabini yaptik. Misafirimiz brosürü aldigi zaman evraklarini hazir ediyor. Saglikçilarimizi ön plana çikardik, soydasimiz siradayken getirmis olduklari asi karti ve test sonuçlarina 'görüldü' kasesini vuruyoruz ve saglik kabinine girmelerine gerek kalmiyor."

Pasaport peronunda islemlerin 1 dakikada sonuçlandigini dile getiren Uysal, "Gümrük islemleri de 2 ya da 3 dakika sürüyor. Islemlerin toplam süresi 5 dakikayi geçmiyor. Girisler çok yogun oldugu zaman maksimum 45 dakika, 1 saatten fazla bekleme süresi olmayacak. Yaptigimiz bu uygulamayla daha hizli bir geçis sagladik. Vatandaslarimiz uygulamalardan mutlu. Sira yoksa geçis 5 dakika. Fakat yigilma olursa, tam dolu oldugunda önde 20 araba olsa bile bu süre en fazla 1 saat yapar." diye konustu.

Uysal, tüm misafirlere Valiligin ikram çadirinda Osmanli serbeti, su, çay ve kahve ikram ettiklerini belirterek, "Bu yil söyle bir fark yarattik. PTT mobil hizmet araci da faaliyet göstermeye basladi. Bize gelen en büyük sikayet yol üzerinde çok pahali OGS, HGS ve döviz ile ilgili kalitesiz ve pahali hizmet aldiklari, bazen dolandirildiklariydi. Bunu önlemek adina hem saha içine hem saha disina PTT mobil hizmet araci çalisiyor." ifadelerini kullandi.

Kapikule'de Il Saglik Müdürlügü personelinin asi hizmeti de verdigine dikkati çeken Uysal, ayrica sinir kapisi güzergahindaki isletmeleri denetlediklerini, fahis fiyat uygulayanlara ceza kesildigini dile getirdi.

Gurbetçilerin yogun sekilde gelmeye devam ettigini aktaran Uysal, sunlari kaydetti:

"Geçen yil koronavirüs salgini dolayisiyla girisler neredeyse yok gibiydi. Bu yilki geçislerde 2018 ve 2019'u geçecegimizi düsünüyorum. Su anda 1 Haziran'dan itibaren Kapikule'den 400 binin üzerinde gurbetçi geçisi oldu. Çok yogun bir giris var. Hatta geçen hafta sonu bir günde 30 bini geçen rakam ortaya çikti. O gün 7 bin 380 araç giris yapti. Kurban Bayrami öncesinde girisler yogunlasacak."

- "Tatilimizi memleketimizde geçirecegiz"

Avusturya'dan gelen Celal Atik de rahat bir yolculuk geçirdiklerini ve sinir kapisindan kisa sürede geçis yaptiklarini anlatti. Türkiye'yi çok özledigini dile getiren Atik, "Tatilimizi memleketimizde geçirecegiz. Akrabalarimizi, yakinlarimizi ziyaret edecegiz." dedi.

Fransa'dan gelen Muhammet Uysal da memleketi Denizli'ye gidecegini söyledi.

Her yil ayni özlemi çektiklerini vurgulayan Uysal, "Bir yil ayni özlemle geçiyor. Hep heyecanla geliyoruz. Sizleri gördügümüze, bayragimizi gördügümüze mutluyuz." seklinde konustu.

Uysal, sinir kapisindan kisa sürede geçis yaptiklarini kaydetti.

Kaynak: AA