Israil Hapishanelerindeki 20 Filistinli 'Ebu Atvan'in Serbest Birakilmasi' Talebiyle Açlik Grevi Baslatti

Hakkinda verilen 'idari tutukluluk' kararini protesto etmek için 65 gündür açlik grevini sürdüren Ebu Atvan'in hayatini kaybetme veya sakat kalma tehlikesiyle karsi karsiya oldugu belirtildi.

Israil hapishanelerindeki 20 Filistinli tutuklu, 65 gündür açlik grevini sürdüren Gazanfer Ebu Atvan'in serbest birakilmasi talebiyle açlik grevine basladi.

Filistin Esirler Cemiyetinden yapilan yazili açiklamada, hakkinda verilen "idari tutukluluk" kararini protesto etmek için açlik grevinde bulunan 28 yasindaki Ebu Atvan'in saglik durumunun gittikçe kötülestigi, konusma yetisini kaybetmeye basladigi, siddetli karin, gögüs ve sirt agrilari çektigi ve ayaklarini hareket ettirmekte zorlandigi belirtildi.

Israil'in güneyindeki Negev Hapishanesi ile Ramallah'in batisindaki Ofer Hapishanesinden 20 Filistinlinin, Ebu Atvan'in serbest birakilmasi talebiyle açlik grevine basladigi kaydedildi.

Açiklamada ayrica, doktorlarin Ebu Atvan'in hayatini kaybetme veya sakat kalma tehlikesiyle karsi karsiya oldugunu belirttigi aktarildi.

- Ebu Atvan, Israil hastanesinde tedavi olmayi reddetmisti

Israil güçlerince yaklasik dokuz ay önce gözaltina alinan Ebu Atvan, hakkinda verilen "idari tutukluluk" kararini protesto etmek için 5 Mayis'ta açlik grevine baslamisti.

Israil Yüksek Mahkemesi, Ebu Atvan'in "idari tutuklulugunun son bulmasi" yönündeki talebini 10 Haziran'da reddetmisti.

Saglik durumu kötülesen Ebu Atvan, 23 Haziran'da Tel Aviv yakinlarindaki Rehovot kentinde bulunan Kaplan Hastanesi'ne kaldirilmisti. Israil hastanesinde tedavi olmayi reddeden Ebu Atvan, bir Filistin hastanesine nakledilmeyi talep etmis ancak Israil bu istegi geri çevirmisti.

Kudüs'teki Israil Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran'da Ebu Atvan'in idari tutuklulugunun askiya alinmasina karar vermis, Filistinli tutuklunun avukati ise Israil mahkemesinin bu kararinin Ebu Atvan'in tutuklulugunun son buldugu anlamina gelmedigini, Israil istihbarati ve Hapishaneler Idaresinin "tutuklunun hayati sorumlulugunu reddetmesi" anlami tasidigini belirtmisti.

- Israil'in "idari tutukluluk" uygulamasi

Israil, "idari tutukluluk" adini verdigi uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayali olarak 1 ila 6 ay alikoyabiliyor. Tutuklunun, "Israil'in güvenligi için tehlike teskil ettigine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadinda bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yila kadar uzatabiliyor.

Filistin kaynaklarina göre, Israil hapishanelerinde 365'i "idari tutuklu" olmak üzere yaklasik 4 bin 500 Filistinli bulunuyor.
Kaynak: AA