Ingiltere Basbakani Johnson, Ülkesinin Afganistan'daki Askeri Misyonunun Sona Erdigini Açikladi

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Afganistan'daki Ingiliz askeri birliklerinin büyük çogunlugunun çekildigini ve ülkesinin Afganistan'daki askeri misyonunun sona erdigini belirterek, "Bizi Afganistan'a getiren tehdit büyük ölçüde azaldi." dedi.

Johnson, Avam Kamarasi'nda yaptigi konusmada, Afganistan'da görev yapan Ingiliz askerlerinin ülkeden nihai çekilmesiyle ilgili açiklamalarda bulundu.

Afganistan'in El Kaide için artik bir üs olmadigini söyleyen Johnson, "20 yil sonra egitim kamplari gitti, El Kaide liderligi ülke disina itildi. Bu temel gerçekleri asla gözden kaçirmamaliyiz." dedi.

Johnson, Afganistan'daki Ingiliz askerinin çogunun ülkeden ayrildigini ve kesin bir tarih vermeden tamaminin çekilecegini aktararak, "Bizi Afganistan'a getiren tehdit büyük ölçüde azaldi." ifadesini kullandi.

Ancak Afganistan'dan gelen terör tehditlerinin devam ettigini vurgulayan Johnson, "Taliban için zafere giden askeri bir yol yok." degerlendirmesinde bulundu.

Johnson, Afganistan'daki uluslararasi varligin asla kalici olmayi amaçlamadiginin altini çizerek, çekilmek için asla mükemmel bir zamanin olmadigina dikkati çekti.

Ingiliz birliklerin Afganistan'dan ayrilmasinin, ülkesinin Afganistan'a verdigi destegi kestigi anlamina gelmediginin altini çizen Johnson, "Ingiltere, Afganistan'a bu yil 100 milyon sterlinden fazla kalkinma yardimi yapti ve ulusal güvenlige 58 milyon sterlin katkida bulundu." dedi.

Basbakan Johnson, Ingiliz hükümetinin Afganistan'da müzakere edilen bir çözüm için çalismaya devam edecegini ve bu çözümün Taliban'i da içermesi gerekecegini söyledi.

Johnson, milletvekillerinin Ingiltere'nin Afganistan'a müdahalesi ve gelecekteki müdahaleler için ögrenilmesi gereken dersler konusunda sorusturma çagrisini reddetti.

Kaynak: AA