Iklim Degisikligi, Avrupa Merkez Bankasi Stratejilerinde Daha Fazla Yer Alacak

MOSKOVA – Avrupa Merkez Bankasi (ECB), para politikasina yönelik stratejilerinde iklim degisikligiyle ilgili konulara daha fazla yer verecek.

ECB’den yapilan yazili açiklamada, banka yönetim konseyinin, iklim degisikline yönelik degerlendirmelerin para politikasi stratejisinde yer almasina yönelik eylem plani hazirladigi belirtildi.

Söz konusu eylem planina göre, iklim degisikligine yönelik degerlendirmelerin para politikasi yapisina daha fazla dahil edilecegi belirtilen açiklamada, “ECB Yönetim Konseyi, iklim degisikligine iliskin makroekonomik modelleme, istatistik ve para politikasi konularinda analitik kapasitesini genisletme konularinda kararlidir.” denildi.

Eylem plani kapsaminda risk degerlendirmesi, varlik alimlari gibi alanlara da iklim degisikligi konularinin dahil edilecegi kaydedilen açiklamada, ECB Yönetim Konseyi'nin eylem planini Avrupa Birligi politikalarindaki ilerlemeye paralel olarak uygulamaya kararli oldugu bildirildi.

Açiklamada, iklim degisikligi konusunun, AB için politika önceligine sahip olduguna isaret edilen açiklamada, “Iklim degisikligi Avrupa sistemindeki bilançolarda varliklarin degerini ve risk profilini de etkilerken, finansal risklerin de istenmeyen bir sekilde birikmesine yol açar. ECB, iklim konularini politika çerçevesine daha fazla dahil etme ihtiyacinin farkindadir.” denildi.

Kaynak: AA