Gazeteci-Yazar Osman Okutmus'un 'Bayburtlu Celâlî' Adli Eseri Okuyucuyla Bulustu

Bayburt Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucusu Osman Okutmus’un eserleri kitaplasiyor. Okutmus’un uzun yillar ugras vererek hazirladigi "Bayburtlu Celâlî-Celâlî Baba’nin Bayburt’taki Mahalli Anlatimi" adli eser okuyucuyla bulustu.

Gazeteci-Yazar Osman Okutmus'un 'Bayburtlu Celâlî' Adli Eseri Okuyucuyla Bulustu
Akil Fikir Yayinlari’ndan çikan Okutmus’un eseri, 19. yüzyil saz sairlerinin önemli isimlerinden biri olan Bayburtlu Celâlî’nin hayatini siirleri çerçevesinde konu ediyor.

Kitaba bir önsöz yazisi yazan Firat Kiziltug, eserin Celâlî ile ilgili yazilmis en genis bilgilere sahip oldugunu belirtti.

Kitaptaki "Kainat Baba" motifine vurgu yapan Kiziltug, bu motifi bugüne kadar hiçbir kaynakta görmedigini bildirerek, "Celâlî’nin ilham kaynagi olan bu motif, inançlarinin evren boyutunda oldugu manasina gelir. Allah’a kainat boyutuyla yaklasmak belki de zamaninin sinirli düsüncelerine uymadigi için sairimiz, sikintilar çekmistir" ifadelerine yer veriyor.

Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Baskani Murat Okutmus, dedesi Osman Okutmus’un eserlerini baskiya hazirladiklarini ve bu anlamda ilk kitabin Bayburtlu Celâlî olarak okuyucuyla bulustugunu söyledi.



Dönemin gazetecilerinin bulunduklari bölgelerde halk bilimcilerinin sinirlarini da asan çalismalara imza attiklarini ifade ederek, Osman Okutmus’un da bu isimler arasinda önemli bir yeri oldugunu ve çok özel çalismalarinin bulundugunu belirtti.

Bayburtlu Celâlî’nin esinin ardindan yazdigi ‘agit’ çerçevesinde edebiyat tarihi kitaplarina konu oldugunu belirten Murat Okutmus, eserin büyük ozani ‘agit’in disina çikararak, çok yönlü bir sekilde ele aldigini belirtti.

Osman Okutmus’un hikâyemsi bir anlatimla sekillendirdigi roman tadindaki eserinin Celâlî’nin taninirligina ve gelecek nesillere aktarilmasina önemli katki sunacagini söyleyen Okutmus, Bayburtlu Celâlî eserinin halk edebiyati alaninda çalisma yapacak kisiler için de önemli bir kaynak kitap oldugunu dile getirdi.

Öte yandan Osman Okutmus’un "Bayburtlu Celâlî - Celâlî Baba’nin Bayburt’taki Mahalli Anlatimi" adli eseri Akil Fikir Yayinlari’nin yani sira online kitap satisi yapan adreslerden önümüzdeki günlerde temin edilebilecek.
Kaynak: İHA