Doç. Dr. Ercoskun Açiklamasi 'Çankiri Tuzu, Dogal Olarak Sodyumu Azaltilmis Bir Tuzdur'

'Özellikle kalp ve böbrek hastalarina sodyumu azaltilmis tuz tavsiye ediliyor'.

Çankiri Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Gida Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoskun, "Özellikle kalp ve böbrek hastalarina sodyumu azaltilmis tuz tavsiye ediliyor. Gördük ki Çankiri tuzu, dogal olarak sodyumu azaltilmis bir tuzdur." dedi.

Ercoskun, tuz magarasini ziyaret ederek, tuz üzerinde yaptigi arastirmalara iliskin bilgi verdi.

Çankiri tuzunun, denizlerin en temiz oldugu zamanlarda deniz suyunun kurumasiyla olustugunu belirten Ercoskun, "Yaptigimiz arastirmalarda gördük ki Çankiri tuzu, kaya tuzlari içinde en saf, en temiz tuzlardan biri. Tuzda kalite, safligi ve temizligidir. Günümüzde kirlenen denizlerin içinden bulasan civa gibi agir metal bulunmasin. Yine ayni sekilde mikroplastikler bulunmasin. Hangi denizde olursa olsun, deniz tuzu üretiyorsaniz o tuzun içinde mutlaka mikroplastik söz konusu. Dolayisiyla Çankiri tuzunun safligi, temizligi bu noktada öne çikiyor." diye konustu.

Çankiri tuzunun temiz olduguna isaret eden Ercoskun, söyle konustu:

"Özellikle kalp ve böbrek hastalarina sodyumu azaltilmis tuz tavsiye ediliyor. Gördük ki Çankiri tuzu, dogal olarak sodyumu azaltilmis bir tuzdur. Çankiri tuzu daha az olarak sodyum klorür içeren bir tuzdur. Türkiye'nin ve dünyanin çesitli yerlerinden elde ettigimiz tuzlar üzerinde yaptigim incelemeye dayanarak sunu söyleyebilirim; Çankiri tuzu dünyanin en temiz tuzlarindan biridir. Bu degerin yeterince kullanilmadigini düsünüyorum. Çankiri tuzu ve Çankiri tuz madenlerinden sadece spor, turizm, saglik, gida alanlarinda degil, birçok açidan faydalanilabilir."

Kaynak: AA