Diyarbakir'da Kentin Çehresini Degistirecek Projeler Hayata Geçiriliyor

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi, kent merkezi ve ilçelerde vatandaslarin hayatina dokunacak projeleri birbiri ardina uyguluyor.

Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, yürütülen çalismalarla kent yasamindaki sorunlar azaltilarak, kirsalda yasayan vatandaslarin yasam konforunu artiracak projeler hayata geçiriliyor.

T??????arihi mekanlarda devam eden restorasyon çalismalariyla da kentin turizm potansiyelinin ön plana çikarilmasi hedefleniyor.

Bu kapsamda geçen yil 10 Agustos'ta Diyarbakir Kalesi'nin en görkemli burçlari olan Ulu Beden, Yedikardes, Selçuklu, Nur ve Urfa Kapi'daki 6 burçta restorasyon çalismasi baslatildi.

Benusen Mahallesi'nde onarimi yapilan burçlara bitisik olan ve görüntüsünü olumsuz etkileyen 300'e yakin bagimsiz yapi kamulastirilarak surlarin dis kismindaki koruma bandinda 25 bin metrekarelik alan ortaya çikarildi.

Ocak ayinda 11'i Içkale ve 2'si dis kale burcu olmak üzere 13 burçta, Amida Höyük'ün çevresindeki istinat duvari ile 11 bin metrekarelik alanda çevre düzenlemesinin de yer aldigi restorasyon çalismalari hayata geçirildi.

Restorasyon kapsaminda Içkale'de yapilan kazilarda üç burcun kapisi ortaya çikarildi.

Mayis ayinda Dagkapi, Tek Beden, 7 ve 8 nolu burçlar ile Diyarbakir Kalesi'nin ayakta duran 98 burcundan 24'ü restorasyon çalismalarina dahil edildi.

- Fiskaya seyir terasi yenileniyor

Fiskaya Selalesi'nin tekrar akar hale getirilmesinin ardindan, seyir terasinda yenileme çalismalari baslatildi.

Diyarbakir Kültür Varliklari Koruma Bölge Kurulu tarafindan onaylanan projenin tamamlanmasiyla vatandaslar, Dünya Kültür Mirasi Hevsel Bahçeleri ile Dicle Nehri manzarasini bir arada izleyebilecek.

- Malabadi Köprüsü'nün görkemi ortaya çikarilacak

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi, dünyanin bugüne ulasan en büyük kemer açikligina sahip tas kemer köprüsü olan Malabadi Köprüsünün görkemini ortaya çikarmak için 30 bin metrekarelik alanda da çevre düzenlemesi yapacak.

Toplam 30 bin metrekare alanin düzenlenecegi çalismada, 18 bin 95 metrekare yesil alan olacak. Köprü çevresinde, meydan, kafeterya, mescit, seyir teraslari, gezinti yolu, iskele, çocuk oyun alani, tuvalet ve bebek bakim odalari yer alacak.

Köprüye fiziksel temasi kesmek için yapay sahil olusturulacak projede isiklandirma ile eserin görkeminin gece de görülmesi saglanacak.

- Diyarbakir ulusal ve uluslararasi spor aktivitelerinin merkezi olacak

Diyarbakir'i uluslararasi spor merkezine dönüstürecek 16 gençlik ve spor yatiriminin protokolü Gençlik ve Spor Bakanligi ile Valilik, Büyüksehir ve 17 ilçe belediyesi arasinda imzalandi.

Gençlik ve Spor Yatirimlari Projesi kapsaminda içinde yüzme, tenis, okçuluk, voleybol, futbol, basketbol basta olmak üzere tüm spor branslarini kapsayan, ulusal ve uluslararasi spor organizasyonlarina uygun "Spor Park" yapilacak.

Büyüksehir Belediyesi, Dicle ilçe merkezine 5 kilometre, Diyarbakir'a 55 kilometre uzaklikta 180 bin metrekare alana sahip "Selahaddin Eyyubi Uyanis Gençlik Kampi" insa edecek.

Sur ilçesinde yasayan gençleri ve Dicle Üniversitesinde okuyan ögrencileri bulusturma amaciyla Sur ilçesinin Yigitçavus Mahallesinde 66 bin metrekare üzerinde "Sur Dicle Vadisi Spor Kompleksi" kurulacak.

Kayapinar ilçesinde "El Cezeri Bilim ve Gençlik Merkezi", Sur ilçesinde "Sezai Karakoç Tematik Edebiyat Gençlik Merkezi" açilacak. Egil, Hani, Lice, Çinar, Çermik ve Kulp'ta ise ilçe gençlik merkezleri kurulacak.

Okul bahçeleri ve uygun parklara 350, cami bahçelerine ise 50 basketbol potasi takilacak.

Baglar, Bismil, Kocaköy, Hazro ve Egil’de 1000 kisilik spor salonlari, Ergani, Baglar, Bismil, Çinar, Silvan ve Kulp ilçelerinde yüzme havuzu açilacak.

Yatirimlar kapsaminda ayrica 80 hali saha, 9 basketbol ve voleybol sahasi ile çim ve 3 nizami sentetik futbol sahasi insa edilecek.

- Hafif rayli sistemin 2023'te hizmete girmesi hedefleniyor

Büyüksehir Belediyesi, vatandaslara ucuz, güvenli ve konforlu ulasim hizmeti sunmak için Hafif Rayli Sistem Projesi'nde çalismalara devam ediyor.

Ulasim Daire Baskanliginin, 2023'te hizmete sunmayi planladigi Dagkapi-Gazi Yasargil Egitim Arastirma Hastanesi arasinda Rayli Sistem Hatti'nda proje çalismalari kapsaminda zeminin jeolojik-jeoteknik etütleri yapiliyor.

Ekipler, rayli sistem güzergahinin jeolojik modelinin ortaya çikartilmasi ve jeoteknik parametrelerinin elde edilmesine yönelik sondaj çalismalarini tamamladi.

- Ilçelere kent meydani ve millet bahçeleri kazandirilacak

Büyüksehir Belediyesi, Silvan ilçesinde 14 bin 430 metrekarelik alana 1. Kiliçarslan Kent Meydani insa edecek. Ilçenin çehresini degistirecek meydan projesinde, 8 bin 300 metrekarelik yesil alan olusturulacak.

Hazro'ya 32 bin metrekarelik alanda içerisinde piknik alani, kamelya, spor aletleri, yürüyüs yollari, oturma birimleri olan ve çocuklar için çesitli oyun gruplarinin yer alacagi millet bahçesi kazandirilacak.

Kocaköy'de ise 9 bin 500 metrekare alana park yapilacak.

Kafeterya, mescit, gül bahçeleri, kamelya, spor aletleri, yürüyüs yollari ve tuvalet insa edilecek parkta çocuklar için yumusak zemin üzerine çesitli oyun gruplarinin bulundugu alan olusturulacak.

Kaynak: AA