Çinar, Açik Hava Müzesindeki Çalismalari Inceledi

Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, Savunma Sanayi ve Savas Makinalari Açik Hava Müzesi alanindaki çalismalari inceledi ve bilgi aktardi. Çinar, müze alaninda, savas uçagi ve tankin yani sira top, tüfek, ok, yay, obüs ve mancinik gibi savas aletleri, rölyef uygulamalari, sehitlik ve sergi alanlari, kafeterya, kil çadiri, yöresel ürünler satis noktasi, Beylerderesi ve etrafinin dürbünle izlenmesini saglayacak üç katli kulenin yer alacagini söyledi.

Çinar, Açik Hava Müzesindeki Çalismalari Inceledi
Malatya Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, “Beylerderesi Sehir Parkimiz içerisinde yapimi süren Savunma Sanayi ve Savas Makinalari Açik Hava Müzemiz ile sanli tarihimizi ve askeri teçhizatlari tüm boyutlariyla ziyaretçilerimize tanitmis olacagiz. Ilçemizi müzeler kenti yapma yolunda kalici ve güçlü adimlar atiyoruz” seklinde konustu.



Savunma Sanayi ve Savas Makinalari Açik Hava Müzesinin bölgede ilk kez Yesilyurt’ta hizmete girecegini hatirlatan Baskan Çinar, “Yesilyurt’un ekonomik, turizm ve sosyal potansiyelini özel projelerle hareketlendiriyoruz. Tarihin laboratuvari olarak degerlendirilen müzecilik faaliyetlerinde iddiali oldugumuzu savas müzemiz, çoban müzemiz, cezaevi müzemiz, gastronomi, kent bellegi ve kahve müzelerimizle gözler önüne seriyoruz. Beylerderesi Sehir Parkimiz içerisinde yer verdigimiz Savunma Sanayi ve Savas Makinalari Açik Hava Müzemiz ile kültürel yatirimlarimizi taçlandiracagiz” dedi.

Farkli temali müzelerle Yesilyurt’un turizm potansiyelini hareketlendirdiklerini vurgulayan Çinar, “Sanli tarihimizi bugünden gelecege tasimak, çocuklarimiza ve gençlerimize tarihimizi ögretmek ve bölgemizi ziyaret edecek olan yerli ve yabanci turistlere tarihimizi en güzel sekilde tanitmak amaciyla yaklasik iki yildir üzerinde özenle çalistigimiz Savunma Sanayi ve Savas Makinalari Açik Hava Müzemizi Yesilyurt’umuza kazandiracagiz. Milattan önceki Türk tarihinden Islam ve Osmanli dönemine, Kurtulus Savaslarindan Cumhuriyetimizin kuruldugu dönemlerde kullanilan askeri teçhizatlarin sergilendigi, farkli materyaller ve rölyef uygulamalariyla sanli tarihimizde verilen mücadelelerin tüm boyutlariyla anlatildigi/tanitildigi özel bir müzeyi hizmete sunarak, Yesilyurt’umuzun kültürel ve sanatsal hüviyetine deger katmis olacagiz. Müzeyi ziyaret edecek olan yerli ve yabanci turistlerin, tarihimizle ilgili dogru ve net bilgilere ulasabilmeleri içinde bu alanda çalismalar yapan tarihçilerimiz, akademisyenlerimiz ve askeri uzmanlarimizdan ciddi destek aliyoruz, onlarla sürekli iletisim halindeyiz. Ülkemizin askeri tarihi ve gelismelerini yakindan takip edip çesitli arastirmalar yapan uzman isimlerin tespit, degerlendirme ve yönlendirmelerinden ciddi seviyede istifade ederek, müzemizin her asamasina ayri bir özen gösteriyoruz. Bu tür kültürel yatirimlar toplumdaki tarih bilinci ve suurunun daha da güçlenmesine vesile olmaktadir. Sanli tarihimize duydugumuz derin saygi ve bagliliktan yola çikarak böylesine kiymetli bir eseri Yesilyurt’ kazandirip, gelecek nesillere özel bir yatirimi emanet etmis olacagiz. Projemiz tamamlandigi zaman burasi yeni bir yasam alanina dönüsecektir ” ifadelerini kullandi.

Çinar, Savunma Sanayi ve Savas Makinalari Açik Hava Müzesinin iç ve dis mimarisinin yani sira aydinlatmalariyla dikkat çekici bir görüntüye sahip olacagini ifade ederek, kafeterya, çocuk oyun alanlari, wc-lavabolar ve oturma bölümlerinin yani sira yöresel ürünler satis noktasiyla birlikte bölgenin daha cazip hale gelecegini söyledi.



Yakinca Mahallesi Muhtari Mevlüt Tunç ise, mahalle kazandirilan parklar, yüzme havuzu, seyir terasi, müze ve spor tesislerinden dolayi Çinar’a tesekkürlerini sundu.
Kaynak: İHA