Bu Yil Topraga Verilecek Srebrenitsa Kurbanlarinin Mezarlari Kaziliyor

Srebrenitsa soykiriminin 26. yilinda Potoçari Anit Mezarligi'nda topraga verilecek kimligi belirlenen 19 kisinin mezarlari kazilarak defin için hazir hale getiriliyor.

Avrupa'da Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan yasanan en büyük insanlik trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykiriminin 11 Temmuz'da yapilacak anma törenlerinde topraga verilecek 19 kurbanin defin islemleri için hazirliklar devam ediyor.

Visoko Sehir Mezarligi Müdürü Kenan Karavdic, yaptigi açiklamada, mezarlarin kazildigini ancak tüm hazirliklarin bugün tamamlanamayacagini belirtti.

Karavdic, topraga verilecek kurbanlarin cenazelerini tasiyan konvoyun, 9 Temmuz Cuma günü Visoko sehrinden Potoçari Anit Mezarligi'na dogru yola çikacagini animsatti.

Bu arada, Bosna Hersek Kayip Kisiler Enstitüsü Sözcüsü Emza Fazlic, Srebrenitsa kurbanlarindan bir kisinin kemik kalintilarinin ülkenin orta kesimlerindeki Ilijas kentinde bulundugunu açikladi.

Söz konusu kurbanin 1995’te bir grupla çiktigi yolda öldürüldügüne isaret eden Fazlic, “Kemik kalintilarina geçen yil ulasildi. Yapilan DNA analizi sonucu Srebrenitsa kurbani oldugu ortaya çikti. Srebrenitsa kurbanlarinin kemik kalintilarina Bosna Hersek genelinde 25 kentte ulastik. Yurt disinda ise Sirbistan’da bulunan kalintilar oldu.” dedi.

Srebrenitsa soykiriminin yil dönümü 11 Temmuz'da her yil toplu cenaze ve anma törenlerinin düzenlendigi Potoçari Anit Mezarligi'nda toplam 6 bin 652 kurbanin mezari bulunuyor.

Savas suçlusu Ratko Mladic komutasindaki Sirp askerlerin 11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'ya girmesinin ardindan 8 binden fazla Bosnak sivil, hunharca katledilip toplu mezarlara gömüldü. Toplu mezarlardan çikarilip kimlik tespiti yapilan kurbanlar, her yil 11 Temmuz'da anit mezarliga defnediliyor.

Aradan 26 yil geçmesine ragmen hala 1000'in üzerinde kurbanin cesedi araniyor.

Kaynak: AA