15 Temmuz Sehidi Cambaz'in Memleketimin Ulu Camileri Sergisi, Ayasofya-I Kebir Camii'nde Açildi

'Türkiye Ulu Camileri' adli albüm kitabindan yola çikilarak hazirlanan sergi, Istanbul Valiligi, Albayrak Grubu ve 15 Temmuz Derneginin ortak girisimiyle düzenlendi Albayrak Grubu Üst Yöneticisi Prof. Dr. Ömer Bolat: 'Ona (Mustafa Cambaz) bir sergi salonunda 'Bunu yapalim' diyenler de oldu ama o bir ulu cami avlusunda sergi hazirliklari yaparken, 15 Temmuz'da gözünü kirpmadan oturdugu Çengelköy'de meydana çikti ve halkimizla birlikte direnise katildi. Hainlerin kursunlariyla o gece orada sehit olan 9 kisiden birisi oldu' FSMVÜ Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Suphi Saatçi: 'Mustafa, güzel yurdumuzun bütün tasina topragina asikti. Kültür varliklarini üsenmeden Türkiye'yi il il dolasarak fotograflarini çekerdi. Ulu Camileri çalismasinin çok sükür baskisi da oldu ve Mustafa'yi hatirlatan güzel bir çalisma yapildi'

Çektigi ulu cami fotograflarini Istanbul'un kadim camilerinden birinde sergilemenin hayalini dile getirdikten birkaç hafta sonra Fetullahçi Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girisiminde sehit düsen Mustafa Cambaz'in fotograflari Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifi girisinde sergilenmeye basladi.

"Türkiye Ulu Camileri" adli albüm kitabindan yola çikilarak, hazirlanan Memleketimin Ulu Camileri Sergisi, Istanbul Valiligi, Albayrak Grubu ve 15 Temmuz Derneginin ortak girisimiyle ziyarete açildi.

Serginin açilisinda konusan 15 Temmuz Dernegi Baskani Ismail Hakki Turunç, yillar sonrasina isik tutacak mesaj niteligindeki serginin çok degerli oldugunu söyledi.

Turunç, Ayasofya'da böyle bir serginin yapilmasinin da çok anlamli oldugunu belirterek, "Ulu camilerimizin sehidimiz tarafindan fotograflanmis olmasi ve bugün Ayasofya'da sergileniyor olmasi ziyarete gelen insanlar tarafindan ilgiyle takip edilecektir." dedi.

Albayrak Grubu Üst Yöneticisi Prof. Dr. Ömer Bolat ise serginin Cambaz'in bir hayali oldugunu kaydetti.

Cambaz'in "Ulu Camiler" kitabinin bir ulu camide sergilenmesini arzu ettigini aktaran Bolat, "Ona bir sergi salonunda 'Bunu yapalim' diyenler de oldu ama o bir ulu cami avlusunda sergi hazirliklari yaparken, 15 Temmuz'da gözünü kirpmadan oturdugu Çengelköy'de meydana çikti ve halkimizla birlikte direnise katildi. Hainlerin kursunlariyla o gece orada sehit olan 9 kisiden birisi oldu." diye konustu.

Bolat, memleketin her yerindeki ecdat yadigari camilerin "vatanin kimligi" olduguna dikkati çekerek, söyle devam etti:

"15 Temmuz'da milletimizin cansiperane tavri dünyada darbecilere verilmis en net mesaj oldu. O gece milletimiz tarih yazarken sehit olanlardan birisi de Mustafa Cambaz. Bizimle 15 yil kader birligi, dava arkadasligi yapti. Kendisi Bati Trakya'da dünyaya geldi, Türkiye ve Islam dünyasi sevdalisi bir insandi. Vatansiz muamelesi gördü. Özellikle sanat eserleri ve mimari çalismalara ilgi gösterdigi için bu alanda çalismalar yapti. Memleketimizin her tarafini gezerek, yüz binlerce fotograf çekti. Tam 10 yillik bir emekle memleketimizin ulu camilerinin 700 kadar seçilmis fotograflarindan bir arsiv belgesel hazirladi. Ayni zamanda TVNET'in kurulusunda teknik müdür olarak görev alan Cambaz, kanalin bugünlere gelmesinde de rol oynadi."

Istanbul Vali Yardimcisi Mehmet Fatih Çiçekli, böyle anlamli bir serginin yeniden ibadete açilan Ayasofya'da yer almasindan dolayi duyduklari memnuniyeti dile getirdi.

Çiçekli, 15 Temmuz sehitlerinden Cambaz'in vasiyetini yerine getirdiklerini kaydederek, kendisini ve tüm sehitleri minnetle yad ettiklerini belirtti.

Fatih Sultan Mehmet Vakif Üniversitesi (FSMVÜ) Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Suphi Saatçi, sehit Mustafa Cambaz'la iliskilerinin eskilere dayandigini ifade etti.

Prof. Dr. Saatçi, "Mustafa, güzel yurdumuzun bütün tasina topragina asikti. Kültür varliklarini üsenmeden Türkiye'yi il il dolasarak fotograflarini çekerdi. Ulu Camileri çalismasinin çok sükür baskisi da oldu ve Mustafa'yi hatirlatan güzel bir çalisma yapildi. Kendisini rahmet ve minnetle yad ediyoruz." degerlendirmesini yapti.

- Cambaz, FETÖ'cü darbeciler tarafindan sehit edildi

Çengelköy'de, 15 Temmuz gecesi sehit edilen Yeni Safak Gazetesi Foto Muhabiri Cambaz, Türkiye'deki 118 ulu caminin binlerce fotografini çekerek arsivlemisti. Çektigi ulu cami fotograflarini Istanbul'un kadim camilerinden birinde sergilemek istegini dile getirdikten birkaç hafta sonra 15 Temmuz darbe girisimi yasandi ve Cambaz FETÖ'cü darbeciler tarafindan sehit edildi.

Sanat tarihi ve mimari eser fotografçiligi alaninda taninan bir isim olan, yaptigi isi "kayit fotografçiligi" olarak tanimlayan Cambaz, 2000'li yillardan itibaren degisik mevsimlerde tüm Türkiye'yi adim adim gezerek, 10 binin üzerinde fotograf çekti ve ulu camileri kayit altina aldi.

Fotograf arsivini bir internet sitesi açarak, arastirmacilara ve meraklilara bedelsiz sunan Cambaz, arsivinin yaninda 700 fotografin yer aldigi kitabi için Türkiye'nin 118 ulu camisini yeniden gezerek fotografladi.

Kitap, Mayis 2016'da "Türkiye Ulu Camileri" adiyla Atatürk Kültür Merkezi Baskanligi Yayinlari tarafindan yayimlandi.

Kaynak: AA