Togo'da Deniz Korsanlari Ilk Kez Yargilandi

9 korsan, 12 ila 20 yil hapis cezasina çarptirildi.

Togo'da 9 deniz korsanina 12 ila 20 yil hapis cezasi verildi.

Yerel basinda çikan haberlere göre, baskent Lome'de görülen davada, Togo açiklarinda 2019'da bir gemiyi ele geçirmeye çalisan deniz korsanlari için karar açiklandi.

"Deniz haydutlugu, kasten siddet ve suç örgütü olusturma" suçlarindan yargilanan 7 Nijeryali ve 1 Togoluya 12 ila 20 yil hapis cezasi verilirken 1 Togolu da beraat etti.

Ayni davada giyabinda yargilanan ve hakkinda uluslararasi arama emri çikartilan kaçak Ganali korsan da 20 yil hapse mahkum edildi.

Böylece Togo'da ilk kez deniz korsanlari yargilanarak, hapis cezasina çarptirilmis oldu.

G-DONA 1 isimli tanker gemisi, 11 Mayis 2019'da Togo sularinda korsan saldirisina ugramis ancak korsanlar, Togo donanmasinin gemiye ulasmasiyla yakalanmisti.

Bati Afrika'da 5 bin 700 kilometrelik kiyi seridi boyunca uzanan Gine Körfezi'nde, son yillarda Nijerya'dan gelen korsanlar tarafindan sik sik saldirilar düzenleniyor.

Uluslararasi Denizcilik Bürosunun (BMI) son raporuna göre, 2020'de dünya çapinda kaydedilen 135 korsanlik faaliyetinin 130'u bu bölgede gerçeklesti.

Mayis ayinda Nijerya'nin Lagos kentinde, uluslararasi denizcilik sektöründe faaliyet gösteren 100 sirket, Gine Körfezi'ndeki bu soruna karsi bir koalisyon olusturulmasi çagrisinda bulunan bir bildiri imzalamisti.

Kaynak: AA