Misir Disisleri Bakani Sukri, BMGK'nin 5 Daimi Üyesiyle 'Hedasi Baraji' Diplomasisini Yogunlastirdi

Misir Disisleri Bakani Samih Sukri, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) veto hakkina sahip 5 daimi üyesinin temsilcileriyle Etiyopya'nin Nil Nehri üzerine insa ettigi Hedasi Baraji'yla ilgili gelismeleri görüstü.

Misir ve Sudan'in talebiyle yarin gerçeklesmesi beklenen BMGK toplantisi öncesinde Kahire yönetimi, diplomasi trafigini artirdi.

Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Sukri'nin New York'ta Rusya, Çin, ABD, Ingiltere ve Fransa'nin BMGK'deki temsilcileriyle bir araya geldigi belirtildi.

BMGK'nin, baraj krizinde anlasmaya varilmasi için üzerine düsen sorumlulugu yerine getirmesi gerektigini vurgulayan Sukri, bunun, adil, dengeli, barajin doldurulmasi ve isletilmesi konusunda hukuki olarak baglayici, üç ülkenin de (Etiyopya, Misir ve Sudan) su haklarini gözeten bir anlasma olmasi gerektigini ifade etti.

Fransa'nin BM temsilcisi Nicolas de Riviere, ülkesinin Güvenlik Konseyi'nin temmuz dönem baskanligini devralmasi vesilesiyle daha önce yaptigi konusmada, BMGK'nin görev alani disinda oldugu için Hedasi Baraji'yla ilgili anlasmazligi çözemeyecegini söylemisti.

Sukri ise Riviere'nin açiklamasiyla ilgili olarak, "Bu, BMGK'nin degil Fransa'nin temsilcisinin tutumu." degerlendirmesinde bulunmustu.

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Haziran 2020'de de Hedasi Baraji'yla ilgili olarak toplanmis ve Etiyopya, Misir ve Sudan'a aralarindaki anlasmazligi diyalogla çözme çagrisinda bulunmustu.

- Etiyopya ikinci dolum sürecini baslatti

Misir Su Kaynaklari ve Sulama Bakanligi 5 Temmuz'da, Etiyopyali Su, Sulama ve Enerji Bakani Seleshi Bekele'den ülkesinin Hedasi Baraji'nin ikinci dolum sürecini baslattigini belirten resmi bir mektup aldiklarini açiklamisti.

Bakanligin, Etiyopya'ya cevaben gönderdigi mektupta, Kahire'nin bu "tek tarafli adimi" reddettigi vurgulanmis, bunun bölgesel ve uluslararasi alandaki yansimalari konusunda uyarida bulunulmustu.

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki Hedasi Baraji'yla ilgili müzakerelerden 10 yildir sonuç alinamiyor.

Simdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Barajda ilk dolum islemi tepkilere ragmen Temmuz 2020'de yapilmisti.

Kaynak: AA