15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü Istisare Toplantisi Yapildi

Erzincan’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü istisare toplantisi yapildi.

15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü Istisare Toplantisi Yapildi
Il Müftüsü Burhan Çakir baskanliginda toplanan müftü yardimcilari, din hizmetleri uzmanlari, murakiplar, vaizler ve sube müdürleri, 15 temmuz genelgesi hakkinda bilgilendirildiler.

Genelgeye göre; Diyanet Isleri Baskanligi, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü”yle ilgili yayimladigi genelgeye göre, tüm camilerde saat 00.13’te sela okunacak, sehitler için tüm camilerde hatim okunacak, cami bahçelerine 251 sehit için 251 fidan dikilecek.

Diyanet Isleri Baskanligi, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” dolayisiyla Türkiye genelinde düzenlenecek programlara iliskin genelge yayimladi.

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas imzasini tasiyan genelge, 81 ilin il müftülüklerine gönderildi.

Bu kapsamda düzenlenecek olan etkinliklerle 15 Temmuz Ruhu’nun, birlik ve beraberlik suurunun, din istismarina karsi farkindaligin artirilmasi, gençler ve çocuklar basta olmak üzere millet nezdinde ortak bir bilince dönüstürülmesinin amaçlandigi ifade edildi.

Ayrica bu yilki 15 Temmuz etkinliklerinde Covid-19 salgini sebebiyle özel tedbirler alinacak. Sehitler için tüm camilerde hatim okunacak. Genelgeye göre, 15 Temmuz etkinlikleri çerçevesinde camilerde vatandaslarin katilimiyla “Sehitlerimiz Için Kur’an Okuyoruz” etkinligi yapilacak. Bu kapsamda 15 Temmuz 2021 tarihine kadar bütün cami ve Kur’an kurslarinda hatimler okunacak.

15 Temmuz 2021 Persembe günü ögle namazi öncesi tüm il ve ilçe merkez camilerinde, sehitlerin ruhlarina ithafen “Kur’an-i Kerim Ziyafeti” programlari yapilacak. Ankara’da ise ayni saatlerde Bestepe Millet Camii’nde sehitler için “Kur’an-i Kerim Ziyafeti ve Mevlit Programi” düzenlenecek ve bu program Diyanet TV’den canli yayinlanacak.

Camilerde salalar okunacak. 15 Temmuz 2021 Persembe gününü 16 Temmuz 2021 Cuma gününe baglayan gece saat 00:13’te Türkiye genelindeki camilerin hepsinde es zamanli olarak salalar okunacak.

Sehit yakinlari ve gaziler ziyaret edilecek. 9-15 Temmuz tarihleri arasinda, COVID-19 tedbirleri kapsaminda sosyal mesafe kurallari dikkate alinarak müftülerin baskanligindaki heyetlerce sehitlikler, sehit yakinlari ve gaziler ziyaret edilecek.

Sehitler için dualar edilecek. Vatandaslarin katilimiyla icra edilecek toplantilarda müftüler, sehitlerin ruhlarina ithafen dua edecek. Öte yandan Müftülükler hafta boyunca sosyal medya basta olmak üzere, yerel medya organlarinda sehitlik, milli irade ve dini degerlere sahip çikmanin önemini anlatan programlar yapacak.

Diyanet Isleri Baskanli tarafindan hazirlanan “Din Istismari Ile Mücadelede Sahih Dini Bilginin Önemi” konulu basta Diyanet Isleri Baskanligi personeli olmak üzere toplumun tüm kesimlerine yönelik yüz yüze ve çevrimiçi konferanslar düzenlenecek.

‘Sahidiz’ konferanslari. Ayrica din istismari ile mücadelenin önemini pekistirmek ve bu konuda toplumu Kur’an ve sünnete dayali sahih dini bilgi ile aydinlatmak amaciyla, "Sahidiz: Sanli Direnise; Sahidiz: Kutlu Sehadete; Sahidiz: Aziz Millete; Sahidiz: Büyük Devlete; Sahidiz: Vatan Sevgisine; Sahidiz: Ihanet Çetesine; Sahidiz: Din Istismarcilarina" konu basliklari altinda da çevrimiçi konferanslar gerçeklestirilecek.

Gençler ve çocuklar için etkinlikler yapilacak. Etkinlikler çerçevesinde Diyanet Isleri Baskanliginin il ve ilçe gençlik koordinatörleri, sosyal medya gibi çesitli mecralardan gençlerin bilinçlendirilmesine yönelik çalismalar yapacak. Diger taraftan yaz Kur’an kurslarinda pandemi sartlari dikkate alinarak çocuklarin ve gençlerin bilinçlendirilmesine yönelik etkinlikler düzenlenecek.

Cezaevi vaizleri, ceza infaz kurumlari ve geçici barinma merkezlerinde pandemi sartlari dikkate alinarak etkinlikler düzenleyecek.

Cami bahçelerine 251 fidan dikilecek. Öte yandan fidan dikim zamanlarinda gençlik koordinatörleri öncülügünde Türkiye geneli tüm cami bahçelerinde, 15 Temmuz’da kaybettigimiz 251 sehit için 251 fidan dikilecek.

Genelge kapsaminda Türkiye genelinde es zamanli okunacak salalar basta olmak üzere yapilacak olan tüm programlar hakkinda vatandasin bilgilendirilmesi amaçlanirken etkinliklerde özellikle sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarina titizlikle riayet edilmesi saglanacak.
Kaynak: İHA