Yeni Zelanda'da 226 Koyuna Hastalik Nedeniyle Ötenazi Yapildi

Yeni Zelanda’da bir çiftlikte 226 koyuna yetersiz beslenme ve bakimsizlik nedeniyle hastalanmalari sonucu ötenazi yapilirken, çiftçiye koyunlarini ihmal ettigi için 9 ay ev hapsi ve 150 saat kamu yararina çalisma cezasi verildi.

Yeni Zelanda'da 226 Koyuna Hastalik Nedeniyle Ötenazi Yapildi
Yeni Zelanda’ya bagli Güney Adasi’nda yer alan Russock Creek bölgesindeki bir çiftlikte 226 koyunun yetersiz beslenme ve bakimsizlik nedeniyle hasta oldugu tespit edilerek, hasta koyunlara ötenazi yapildi. Çiftçi Bevan Scott Tait yaptigi açiklamada suçunu kabul ederken, depresyonda oldugunu ve yeterli destek almadigini belirtti.

Tait’e koyunlarini ihmal ettigi için Hayvan Refahi Yasasi uyarinca 9 ay ev hapsi ve 150 saat kamu yararina çalisma cezasi verildi.

Tait’in 4 yil boyunca çiftlik hayvani sahiplenmesi yasaklanirken, hayvanlarinin geri kalani satildi veya baska çiftliklere yerlestirildi.

Yetkililer bu tür suçlarin nadir olarak görüldügünü ve çiftçilerin çogunun hayvanlari için dogru olani yaptigini belirterek, Tait’in çiftliginde yasanan olayin bir süredir gördüklerinin en kötüsü oldugunu söyledi.



Tait’in avukati ise olaydan aylar önce ülkenin Kirsal Destek Vakfi’nin çiftçiyle temasa geçtigini ve depresyon için yardima ihtiyaci oldugunu gördügü halde ona destek vermedigini savundu. Avukat, vakfin Tait’e yardim saglamasi gerektigini ifade etti.

Öte yandan hakim, Tait’in hayvanlarin aci çektigini anlayabilecek kadar deneyimli bir çiftçi oldugu için yaptiginin ciddi bir suç oldugunu belirtti.



Ne olmustu?

Tait’in çiftligindeki durum ilk olarak Nisan 2019’da birkaç koyunun ölü olarak bulunmasi sonrasinda yetkililerin dikkatini çekmisti. Yaklasik 2 yildir kirpilmayan koyunlarda yetersiz beslenmenin yani sira enfeksiyon görülmüstü. Yetkililerin duruma yönelik incelemeleri sürerken koyunlarin durumu giderek kötülesmisti.

Yeni Zelanda’da hayvancilik büyük endüstri olurken, 5 milyon nüfuslu ülkede yaklasik 26 milyon koyun bulunuyor.
Kaynak: İHA