Türk Sinemasi, Cannes Film Festivali'nde

Türk Sinemasi, bu yil salonlara geri dönen Cannes Film Festivali’nde Kültür ve Turizm Bakanligi, Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi (TGA) ve Bogaziçi Kültür Sanat Vakfinin is birliginde organize edilen Türkiye standinda tanitiliyor.

Semih Kaplanoglu’nun Baglilik üçlemesinin ikinci filmi olan “Baglilik Hasan”in “Belirli Bir Bakis Bölümü”nde yaristigi 74. Cannes Film Festivali, bu yil 6 – 17 Temmuz tarihleri arasinda gerçeklesecek. Dünyanin en prestijli film festivali olarak kabul edilen ve geçtigimiz yil Kovid-19 salgini nedeniyle gösterimleri iptal edilen Cannes Film Festivali, açilis filmi olan Leos Carax’in “Annette” filminin gösterimi ile basladi.

Geçtigimiz sene seçkisini açiklamis olmasina ragmen film gösterimlerini iptal eden Cannes Film Festivali, Fransa’nin sinema salonlarini açma karariyla birlikte bu yil Temmuz ayina ertelenmisti. Sosyal mesafeli ve küresel salgin kosullarina uygun olarak gerçeklesen 74. Cannes Film Festivali, yarisma, yarisma disi seçkiler ve film marketiyle sinemaseverlerle sektör profesyonellerini agirlayacak.

Marché du Film’de “Filming in Turkey” tanitilacak

Marché du Film kapsaminda bu yil Kültür ve Turizm Bakanligi, Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi (TGA) ve Bogaziçi Kültür Sanat Vakfinin is birliginde organize edilen Türkiye standinda Türk sinemasinin uzun metraj, kisa metraj ve belgesel türlerindeki en yeni ve gelistirme asamasinda olan projeleri tanitilirken Türk filmleri uluslararasi arenada görücüye çikacak.

Festivalde bilgi ve teknoloji aktarimi, yerel fon kaynaklarina erisim, potansiyel pazarlar olusturulmasi ve tanitim faaliyetlerinin gelismesi gibi sebeplerle sinema sektöründe oldukça önemli hale gelen ortak yapim ve proje imkanlari da görüsülecek.

Cannes Film Festivali’nde ayrica yeni sinema yasasi ile yürürlüge giren, yabanci film yapimcilarina uzun metraj film, belgesel ve televizyon dizileri için Türkiye’de harcadiklari tutarin yüzde 30’una kadar iade edilebilmesine imkân saglayan “Yabanci Film Tapim Destegi” uluslararasi film yapimcilarina anlatilacak. Destek ile dogal plato özelligine sahip Türkiye’nin bu alandaki rekabet gücünün artacagi ve önemli film çekim merkezlerinden birisi olacagi öngörülüyor.

Semih Kaplanoglu Baglilik - Hasan ile “Un Certain Regard / Belirli Bir Bakis” seçkisinde

“Yumurta” filmi ile 2007’de festivalin “Quinzaine de Realisateurs” seçkisinde yer alirken yine ayni yil “Süt” filmiyle festivalin proje gelistirme bölümü L’Atelier’de yer alan Semih Kaplanoglu Baglilik üçlemesinin ikinci filmi Baglilik – Hasan ile Türkiye’yi Cannes Film Festivali’nde temsil edecek.

Festivalin en prestijli bölümlerinden biri olan “Un Certain Regard / Belirli Bir Bakis” seçkisinde bu yil 20 film yarisacak

Seçkinin jüri baskanligini Ingiliz yönetmen ve senarist Andrea Arnold üstlenirken; jüride yönetmen ve yapimci Mounia Meddour, oyuncu Elsa Zylberstein, yönetmen, yapimci ve senarist Daniel Burman ile yönetmen, yapimci ve oyuncu Michael Covino yer alacak. Türkiye’yi temsil edecek bir diger isim de bu yil yeni projesi Idea ile Cinefondation L’Atelier film gelistirme bölümünde yer alacak olan Tayfun Pirselimoglu olacak.

Ana yarismada 24 film

Küresel salgin süresince 6 – 17 Temmuz tarihleri arasinda ilk kez gerçeklestirilecek olan festivalin ana yarismasinin jüri baskanligini Amerikali yönetmen Spike Lee üstleniyor. Bu yil 24 filmin Altin Palmiye için yaristigi ana yarismada Ashgar Farhadi’nin “A Hero”, François Ozon’un “Tout s’est bien passé”, Wes Anderson’un “The French Dispatch” filmlerinin yani sira Sean Penn, Mia Hansen-Løve, Paul Verhoeven gibi yönetmenler de yeni filmleri ile heyecan uyandiriyor.
Kaynak: İHA