Küçükçekmece'de Parkta Terör Örgütü Sembollerini Andiran Görsellerle Ilgili Davada Sanik Savunmalari Alindi

Küçükçekmece'de yenilenen çocuk parkinda kullanilan görsellerin terör örgütü PKK'nin sembollerini andirdigi gerekçesiyle haklarinda "PKK terör örgütü propagandasi yapmak" suçundan 7,5 yila kadar hapis istemiyle dava açilan saniklarin yargilanmasina baslandi.

Istanbul 34. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, tutuksuz saniklar Deniz Dogan Koca, Gülsüm Güner Magara, Yüksel Pehlevan ile avukatlari katildi.

Iddianamenin okundugu durusmada, kimlik tespitleri yapilan saniklarin savunmalari alindi.

Savunma yapan sanik Yüksel Pehlevan, söz konusu projede, proje sefi olarak çalistigini, mesleklerini yapmaya çalisirken bu konu içinde bulunmanin çok üzücü oldugunu belirterek, "Bu, sari kirmizi sey bir günese benzetilecekti ama kenarlar tam olmadi, bu yüzden yildiza döndü ve yesil kisim aslinda duvarda olacakti. Sonradan proje bittiginde kirmizi, sari ve yesil oldu." dedi.

Amaçlarinin yildiz seklini degistirmek oldugunu ve bu iste kendisinin "söküp yeniden yapalim" deme yetkisinin olmadigini aktaran Pehlevan, "Bir süre tepki gelmedi. Drone ile çekim yapildiktan sonra bu sekil ortaya çikti ve tepki geldi. Projede küçük yildizlar vardi. Duvarda da küçük prens benzeri çizimler vardi ama tepe çekiminde kötü göründü. Ben de suç duyurusundan sonra ögrendim. Ben o sözde bayrak denilen seyin nasil göründügünü bilmiyordum." diye konustu.

Projede peyzaj mimari olarak çalisan sanik Gülsüm Güner Magara ise böyle bir davada yargilandigi için çok üzgün oldugunu ve orada aslinda günes yapmaya çalistigini belirterek, "Aslinda orada kullanilan renk kirmizi degil, kiremit kirmizisi olarak geçer. Yildizin oldugu yer, gezegen konseptli yer, orayi biz bos bir duvar üzerine tasarim yapariz. Proje yapildiginda Yüksel Hanim aradi ve 'Bunu hemen degistirmemiz lazim. Terör örgütünün bayragini animsatiyor.' dedi. Ben o zaman fark ettim. Çocuklar için keyifli ve eglenceli bir yer yapmak istedik ama konu üzücü bir yere geldi." ifadelerini kullandi.

Projede kontrol mühendisi olarak çalisan sanik Deniz Dogan Koca da ifadesinde, çizimin baska seylere çagrisim yapacagini düsündügünü ve bunun için kaldirilmasi gerektigini ilgili yerlere bildirdigini dile getirerek, "Hepimizin de milliyetçi insanlar oldugumuza inaniyorum. Yagmurlar baslayinca kaldirilamadi. Süreç uzadi ve bu konu buralara geldi. Bu konu yüzünden burada olmak, böyle bir terör örgütüyle anilmak onur kirici." diye konustu.

Belediyenin parkin tepeden videosunu çekinceye kadar kimseden bir tepki almadiklarini söyleyen Koca, herhangi bir ihmalinin olmadigini ifade etti.

Savunmalarin ardindan ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, parkin son halinin fotograflarinin mahkemeye gönderilmesine hükmederek, eksikliklerin giderilmesi için durusmayi erteledi.

- Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, 8 Kasim 2020'de Küçükçekmece Belediyesine ait sosyal medya hesabindan "Çocuklarimiz için parklarimizi yeniliyoruz. Istasyon Mahallesi Atatürk Parki'nin bakim, onarim ve yenileme çalismalarini tamamladik." baslikli video görselinin paylasilmasinin ardindan zemine yapilan boyamanin PKK terör örgütünün sözde amblemi ile birebir ayni oldugu iddiasiyla yapilan sikayetler üzerine sorusturma baslatildigi anlatiliyor.

Iddianamede, olayin net bir sekilde aydinlatilmasi amaciyla PKK silahli terör örgütünü sembolize eden görsellerin islendigi Küçükçekmece Belediyesince yapilan parkin yapim sürecinde bulunan tüm sahislarin hukuki lekelenme hakki da göz önüne alinarak bilgi sahibi sifatiyla ifadelerinin alindigi aktariliyor.

Küçükçekmece Belediyesince yapilan parkta PKK/KCK terör örgütünü simgeleyen sembollerin islenmesi suretiyle gerçeklesen eylem nedeniyle saniklar Deniz Dogan Koca, Gülsüm Güner Magara ve Yüksel Pehlevan'in "PKK terör örgütü propagandasi yapmak" suçundan ayri ayri 1,5 yildan 7,5 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi isteniyor.

Kaynak: AA