ITO'nun Kurdugu Bilgiyi Ticarilestirme Merkezi, Dünyanin En Iyisi Olmayi Hedefliyor

ITO Baskani Sekib Avdagiç: 'Dünyanin En Gelecek Vaat Eden Merkezi ödülünü aldiktan sonra, simdi hedefimiz, ‘Dünyanin En Iyi Kuluçka Merkezi’ ödülünü almak' 'Bilgiyi Ticarilestirme Merkezi (BTM), sürdürülebilir ve verimli çalismalarin yapilmasinda önemli bir görev gördü. Türkiye’nin girisimcilik serüvenine yeni bir soluk ve hiz getirdi'

Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, dört yil içerisinde Bilgiyi Ticarilestirme Merkezi'nin (BTM) önemli ödüller aldigini belirterek, "'Dünyanin En Gelecek Vaat Eden Programi' ödülünü aldiktan sonra simdi hedefimiz, 'Dünya’nin En Iyi Kuluçka Merkezi' ödülünü almak. Bunu da basaracagimizdan süphem yok." dedi.

ITO’nun girisimciligi desteklemek için kurdugu BTM, yilin ilk "BTM Sahne XL" etkinligini "Senin Yolun Zirve" mottosuyla çevrim içi olarak gerçeklestirdi.

Avdagiç, salgin nedeniyle üçüncü kez çevrim içi olarak gerçeklestirilen etkinligin açilisinda yaptigi konusmada, "Adi 4 yil önce konan Bilgiyi Ticarilestirme Merkezi’ni, ismine yarasir bir içerik ve büyüklüge kavusturmak, bize nasip oldu. 2,5 yillik çabalarimizin neticesinde BTM, Istanbul ve Türkiye ticaretine can suyu veren bir girisimcilik merkezine dönüstü. Bugün BTM’de ülkemize deger saglayacak büyük ve etkileyici projeler üretiliyor." ifadelerini kullandi.

Üretime ve topluma fayda saglayan yenilikçi ve inovatif fikirlerin hayata geçirilmesi için kurduklari BTM’nin, ekosisteme hareketlilik getirdigini belirten Avdagiç, Merkezin, sürdürülebilir ve verimli çalismalarin yapilmasinda önemli bir görev gördügünü, Türkiye’nin girisimcilik serüvenine yeni bir soluk ve hiz getirdigini dile getirdi.

- "2021’in ilk iki ayinda yapilan yatirimlar, bir önceki yilin toplam yatirimini geçti"

Türkiye'nin son dönemde girisimcilikte BTM ve benzeri merkezler sayesinde büyük basarilar elde ettigine dikkat çeken Avdagiç, "Bu basarilar, rakamlara da yansiyor. 2020’de girisimlerin aldigi yatirimlar, bir önceki yila göre yüzde 35 artarak 143 milyon dolara ulasti. Bu islem hacmiyle, Türkiye, girisim ekosisteminin tarihi rekoruna imza atti. Startup’larin hisse satislari da dahil edildiginde, 2020’de toplam islem hacmi 2,3 milyar dolar oldu. Daha da önemlisi 2021’in sadece ilk iki ayinda yapilan yatirimlar, bir önceki yilin toplam yatirim miktarini geçti ki, bu inanilmaz bir rakamdir." dedi.

2021 yilinin basinda Peak Games ile aralanan unicorn kapisinin, Getir, Trendyol ve son olarak da Dream Games ile tamamen açildigini animsatan Avdagiç, "Bugün ülkemizden 4 unicorn çikarmanin mutlulugunu yasiyoruz. Artik Türkiye Turcorn yolunda, daha da güçlü ve iddiali bir sekilde yürüyor. Eskilerin deyisiyle, karinca kararinca bu yürüyüste Istanbul Ticaret Odasi’nin ve Bilgiyi Ticarilestirme Merkezi’nin yürüttügü çalismalarin da küçümsenemeyecek etkisi bulunuyor." diye konustu.

- "Yeni hedef 'Dünyanin En Iyi Kuluçka Merkezi' ödülünü almak"

Avdagiç, 4 yil içinde BTM’nin önemli ödüller aldigini da ifade ederek sunlari kaydetti:

"70 ülkeden 700'den fazla kuluçka ve hizlandirma merkezinin verileriyle olusturulan UBI Global tarafindan 'Dünyanin En Gelecek Vaat Eden Programi' ödülüne layik görüldük. Yine 2021 yili Euro-Asian Startup Ödülleri’nde 'En Iyi Kuluçka Merkezi' kategorisine aday gösterildik. Arkadaslarim özveriyle çalisiyorlar. ‘Dünyanin En Gelecek Vaat Eden Programi’ ödülünü aldiktan sonra, simdi hedefimiz, 'Dünya’nin En Iyi Kuluçka Merkezi' ödülünü almak. Bunu da basaracagimizdan süphem yok."

Sahne XL etkinligi ile yatirimcilarla bulusmak isteyen tüm girisimcilere seslenen Avdagiç, sözlerini söyle tamamladi:

"Bu sahne, unicorn’lara uzanan yolun baslangicidir. Mottomuzda oldugu gibi girisimcilerimize '#SeninYolunZirve' diyoruz ve gözünü zirveye diken tüm girisimcileri BTM’ye bekliyoruz. Eminim ki bugün sunum yapacak girisimlerin arasindan da zirveye tirmanan, gelecegin unicorn’lari çikacak."

- "Ortaya muazzam bir deger argümani çikariyor"

BTM Genel Müdürü Ibrahim Elbasi ise girisimcilerin sermaye kelimesini çok sevdigini ve köken olarak Farsça olan bu kelimenin ilk maya anlamina geldigini söyledi.

Elbasi, "Maya bir niteligi, öz niteligi öne çikartiyor. Ilk maya olarak da niteliksel yani entelektüel varliklardan söz etmek bu anlamda mümkün. Bu niteligin arkasinda ise girisimin sahip oldugu yeteneklerden ziyade girisimcinin yetkinliklerine vurgu yapiliyor. Yani her ne yatirim yapiliyorsa yapilsin gene insana ve girisimciye yönelik gerçeklesiyor. Startup girisimciliginin öznesi kesinlikle insan oluyor, fikir, ürün, proje veya model degil! Iste girisimci, özellikle BTM girisimcisi bu anlayisin bilesenleri olarak örgüt yeteneklerini kendi yetkinlikleriyle harmanliyor ve ortaya muazzam bir deger argümani çikariyor." degerlendirmesinde bulundu.

Konusmalarin ardindan gün boyu devam edecek etkinlikte sahne alan 19 girisimci projelerini anlatacak. Teknoloji yazari Ahmet Can Sit’in sunumu yapacagi etkinlikte akademisyen ve girisimci Sertaç Doganay da girisimcilerin bakis açilarini gelistirecek bir konusma gerçeklestirecek.

Ayrica verilen bilgilere göre, etkinlikte sunum yapacak 19 girisim söyle:

Tikla Takin: Fiili olarak magazalari olan kuyumcularin ve gümüsçülerin artirilmis gerçeklik ile ürünlerini satabildikleri B2C pazar yeri.

Queeme: Ürün ve hizmet satin alirken sira bekleme sorununu ortadan kaldirarak, zaman kazandiran, yeni nesil dijital müsteri deneyimi platformu.

Tedarikçinim: Üretici ve tedarikçi (B2B & B2C) firmalarin bulusacagi online ihale ve talep toplama platformu.

PensorAI: Mobil uygulamalari daha çok kullaniciya, daha hizli ve daha kaliteli hazirlayan yapay zeka tabanli çözümler sunuyor.

Findaso: Findaso bilim, teknoloji ve Ar-Ge toplulugunun küresel ölçekte is birligi faaliyetlerini yönetmeyi saglayan yapay zeka destekli bir SaaS platformu.

Virtual Try: Kiyafet markalarinin ürünlerini müsterilerinin online alisveris sirasinda artirilmis gerçeklik teknolojisi ile üzerlerinde görmelerini ve kendileri için en uygun beden bilgisine ulasmalarini saglayan bir SaaS teknolojisi.

Evlumba: Yasam alanlarini dizayn etmek isteyen, farkli tasarimdaki dekorasyonlari gezmekten keyif alan insanlara ev esyalarindan olusan kisisellestirilmis konsept tasarimlarin sunuldugu yeni nesil teknoloji platformu.

Bimcrone: Bir insaatin tüm süreçlerini gerçek zamanli izlenebilir, raporlanabilir, gerçek zamanli veri ile yönetilebilir hale getiren bir bulut yazilim çözümü.

Sayilarin Efendisi: Mativegame olusumunun bir ürünü olan Sayilarin Efendisi, es deger kesir, ondalik ve yüzde gösterimleri farkli dizim sekillerinde dogru eslestirme mantigina dayanan, yurt içi ve yurt disinda birçok ödüle layik görülmüs disiplinlerarasi bir oyun.

Kitapify: Sifir, ikinci el, kitap, kirtasiye ve hobi kategorilerinde bireysel ve KOBI’lere alim satim imkani sunan online alisveris uygulamasi.

Castera: 3 boyutlu yazici teknolojisi ile ürettigi hastaya-özel medikal ürünler ile hastalara konforlu bir iyilesme süreci saglamayi amaçlayan bir sistem.

Tazekese: Marketlerde ve restoranlarda son kullanma tarihi yaklasmis ve fazla üretilmis gidalari daha ucuz yiyecek pesinde olan tüketicilere, gida bankalarina ve hayvan barinaklarina ulastirarak gidayi tazeligiyle çöp olmaktan kurtaran sistem.

Çizgi: Çizgi hikaye ve çizgi romanlara ev sahipligi yaparken, kullanicilarina eglence ve gelir vadeden bir online platform.

Adslab: Interaktif reklam modelleri ile “Yerel Yayinci” ve “Reklam Verenler”i bulusturan programatik reklam platformu.

Jobuum: Akilli eslesme ve asenkron video mülakat teknolojisi ile ise alim süreçlerinde zaman ve maliyet avantaji saglayan yeni nesil sosyal kariyer platformu.

Enerji Küpü: Günes ve rüzgar enerji kaynaklarindan elektrik üretip ve depolayabilen, elektronik cihazlarinizi istediginiz her yerde çalistirilabilen yeni nesil tasinabilir jeneratör.

Okta Enerji: Deniz dalgalarindan elektrik üretimindeki tüm sorunlari ortadan kaldiran Türkiye’nin ilk deniz dalga enerji sirketi.

Numondial Dijital: Tüm iletisim kanallarini tek platformdan, her mekan ve her bilgisayardan ulasabilmesine ve kullanabilmesine olanak saglayan platform.

Sanal Clinic: Yapay zeka temelli klinik yönlendirme sistemi.
Kaynak: AA