Hong Kong Bas Yöneticisi Lam'e Göre Ideolojiler Ulusal Güvenlik Riski Olusturuyor

Lam'in açiklamalarinin ardindan çogu çocuk 9 kisi, terörist faaliyetlerde bulunduklari gerekçesiyle gözaltina alindi.

Çin'in Hong Kong Özel Idari Bölgesi Bas Yöneticisi Carrie Lam, ideolojilerin ulusal güvenlik için risk teskil ettigini bildirdi.

Yerel medyadaki haberlere göre Lam, haftalik basin toplantisinda yaptigi konusmada, Hong Kong yönetiminin Çin'e devrinin yil dönümünde düzenlenen geleneksel protesto gösterilerinin 1 Temmuz'da yasaklanmasinin ardindan güvenligi saglayan bir polise, 50 yasindaki bir kisinin biçakla saldirmasina degindi.

Bu kisinin polisi biçakladiktan sonra intihar etmesini hatirlatan Lam, bazi Hong Konglularin bu kisinin ardindan yas tutmasini elestirdi.

Lam, "Vatandaslar, uzun bir süredir, yasa disi yollardan adaleti saglama gibi yanlis fikirlere maruz kaldi." dedi.

Yalnizca kamu düzenine yönelik faaliyetlerin degil ideolojilerin de ulusal güvenlik riski olusturduguna dikkati çeken Lam, devlet dairelerinin, yasa disi fikirlerin, egitim, sanat, kültür gibi yollarla halkin kafasina sokulmasina izin vermemesi gerektigini söyledi.

- Gençlerin ihbar edilmesini istedi

Lam, "Ebeveynler, okul yöneticileri, ögretmenler ve hatta papazlara, çevrelerindeki gençlerin davranislarini gözlemlemeleri için çagri yapiyorum. Bazi gençlerin yasa disi faaliyetlerde bulundugu görülüyorsa, ihbar edilmeliler." ifadesini kullandi.

Halkin, internet ortaminda dolasan ve hükümetin siddette sorumlulugu oldugunu öne süren mesajlara veya "siddet yok, sadece tiranlik var" gibi sloganlara aldanmamalari çagrisi yapan Lam, siddet adina bahaneler aranmamasi gerektigini söyledi.

- Terörist faaliyetler iddiasiyla 6'si çocuk 9 kisi gözaltina alindi

Lam'in basin toplantisindan yaklasik bir saat sonra Hong Kong polisi, aralarinda 6 ortaokul ögrencisinin de oldugu 9 kisinin terörist faaliyetlerde bulunduklari gerekçesiyle gözaltina alindiklarini duyurdu.

Emniyet yetkilileri, "laboratuvar" olarak nitelendirdikleri bir pansiyon odasinda bomba yapiminda kullanilan trisikloasetonperoksit (TATP) maddesi ele geçirildigini açikladi.

Yetkililer, bombalarin tünel, demir yolu ve mahkeme salonu gibi yerlere yerlestirilmek üzere hazirlandigini belirtti.

- "Yalniz kurt" saldirisi

Ingiltere ile Çin arasinda 1984'te Ingiltere'nin baskenti Londra'da imzalanan "Ortak Deklarasyon"la Ada'nin Çin'e devri 1 Temmuz 1997'de gerçeklesmis ve Hong Kong "Özel Yönetim Bölgesi" ilan edilmisti.

Polis ve güvenlik yetkilileri, 1 Temmuz'da, Hong Kong yönetiminin Çin'e devrinin yil dönümünde düzenlenen geleneksel protesto gösterilerinin yasaklanmasinin ardindan bölgede güvenligi saglayan 28 yasindaki polisin biçaklandigini açiklamisti.

Yetkililer, 50 yasindaki saldirganin intihar ettigini duyurmus ve olayi "yalniz kurt" saldirisi olarak nitelemisti.

Bazi Hong Konglularin 2 Temmuz'da olay yerine giderek saldirgan için çiçekler birakmalari, Lam'in de arasinda oldugu birçok yetkilinin tepkisini çekmisti.
Kaynak: AA