Dil Kökü Geride Dogan Bebek, Usak'ta Uygulanan Tedaviyle Beslenmeye Basladi

Usak Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi Dr. Ögretim Üyesi Serap Titiz: 'Bir çocugun rahat beslenebilmesi için damaginda anne memesini sikistirabilmesi lazim diliyle. Bebegimizin dili geride oldugu için bu islemi gerçeklestiremiyordu. Yaptigimiz plakla dili önde tutabildigimiz için çocuk rahat bir sekilde emebiliyor'

Gaziantep'te dil kökü geride dogan ve bu nedenle ememeyen 1 aylik bebek, Usak Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesinde uygulanan plak tedavisiyle biberonla beslenmeye basladi.

Gaziantep'te yasayan Ahmet-Yurdanur Sumnu çiftinin ilk bebekleri Asel Melek, "Pierre Robin Sendromu" nedeniyle dil kökü geride olarak dünyaya geldi.

Beslenme sirasinda meydana gelen morarmalar nedeniyle Gaziantep'te yogun bakima alinan Asel Melek bebek, ailenin Usak Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesinde hastaliga iliskin özel bir tedavi yönetiminin uygulandigini ögrenmesiyle 25 Haziran'da Saglik Bakanligina bagli ambulans helikopterle Usak'a getirildi.

Hastanenin Dr. Ögretim Üyesi Serap Titiz tarafindan hazirlanan dil itici aparatin (preepiglottik buton plagi) uygulanmasiyla dil kökü öne çekilen bebek, biberonla beslenmeye basladi.

Anne Yurdanur Sumnu, AA muhabirine uygulanan tedavinin çok basarili oldugunu, bebeklerinin 5 gün içinde biberonla beslenmeye basladigini belirterek, "Allah'a binlerce kere sükür, kizim su an emebiliyor. Hiç umudumuz yoktu. Burasi bize bir isik oldu. Hekimlerimiz gece gündüz demeden bütün sikintilarimiza yardimci oldular. En ufak bir sikintimizda yetistiler." dedi.

Dr. Ögretim Üyesi Titiz ise bebegin "Pierre Robin Sendromu" oldugunu ancak solunum sikintisi çekmedigini, sadece beslenme sorunu yasadigini söyledi.

Titiz, sunlari kaydetti:

"Bir çocugun rahat beslenebilmesi için damaginda anne memesini sikistirabilmesi lazim diliyle. Bebegimizin dili geride oldugu için bu islemi gerçeklestiremiyordu. Yaptigimiz plakla dili önde tutabildigimiz için çocuk rahat bir sekilde emebiliyor. Melegimize bu tedaviyi uyguladik ve çok kisa sürede de emmesini sagladik. Tedavide biz de ailenin bir parçasi oluyoruz. Çocugun beslenebilmesini saglamanin verdigi mutluluk hiçbir seyle ölçülemez. Ailenin ilk geldiginde gözlerindeki umutsuzlugun yerini umuda birakmasinin verdigi mutluluk ve bunu paylasmak çok baska bir duygu."

- "Son 5 ayda 10'uncu hastamizi tedavi ettik"

Hastanenin Yenidogan Yogun Bakim Sorumlu Hekimi Bora Baysal da Asel Melek'in son 5 ayda ayni sendrom nedeniyle kabul ettikleri 10'uncu bebek oldugunu, bunlarin 6'sinin il disindan geldigini aktardi.

Ülke genelinde bu tedavi yönteminin uygulandigi ender merkezlerden biri olduklarina isaret eden Baysal, "Dolayisiyla bizim için çok gurur verici. Bununla birlikte çocuklarimizin canini acitmadan, ameliyat etmek zorunda kalmadan bu yöntemlerle hedefimize varabilmek bizi çok mutlu ediyor. " diye konustu.

Kaynak: AA