Cannes Film Festivali'nde Türkiye Standi Yer Alacak

Semih Kaplanoglu'nun 'Baglilik Hasan' filmi, 'Belirli Bir Bakis Bölümü'nde yarisacak.

Fransa'da gerçeklestirilecek "74. Cannes Film Festivali" sirasinda düzenlenen Avrupa Film Pazari'nda (Marche du Film) Türkiye standi da açilacak.

Kültür ve Turizm Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, bugün baslayan festival, 17 Temmuz'da sona erecek.

Bakanligin, Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi (TGA) ve Bogaziçi Kültür Sanat Vakfinin is birliginde organize ettigi Türkiye standi festivalde yer alacak.

Standta, Türk sinemasinin uzun metraj, kisa metraj ve belgesel türlerindeki en yeni ve gelistirme asamasinda olan projeleri tanitilacak, Türk filmleri uluslararasi arenada görücüye çikacak.

Semih Kaplanoglu'nun Baglilik üçlemesinin ikinci filmi olan "Baglilik Hasan", festivalin en prestijli bölümlerinden "Belirli Bir Bakis" seçkisinde yarisacak.

20 filmin yarisacagi seçkinin jüri baskanligini Ingiliz yönetmen ve senarist Andrea Arnold üstlenecek. Jüride yönetmen ve yapimci Mounia Meddour, oyuncu Elsa Zylberstein, yönetmen, yapimci ve senarist Daniel Burman ile yönetmen, yapimci ve oyuncu Michael Covino yer alacak.

Ana yarismanin jüri baskanligini Amerikali yönetmen Spike Lee'nin yapacagi festivalde, 24 film Altin Palmiye için yarisacak.

- "Yabanci Film Yapim Destegi" anlatilacak

Festivalde bilgi ve teknoloji aktarimi, yerel fon kaynaklarina erisim, potansiyel pazarlar olusturulmasi ve tanitim faaliyetlerinin gelismesi gibi sebeplerle sinema sektöründe önemli hale gelen ortak yapim ve proje imkanlari görüsülecek.

Yeni sinema yasasi ile yürürlüge giren, yabanci film yapimcilarina uzun metraj film, belgesel ve televizyon dizileri için Türkiye'de harcadiklari tutarin yüzde 30'una kadarinin iade edilebilmesine imkan saglayan "Yabanci Film Yapim Destegi" uluslararasi film yapimcilarina anlatilacak.

Destek ile dogal plato özelligine sahip Türkiye'nin bu alandaki rekabet gücünün artacagi ve önemli film çekim merkezlerinden birisi olacagi öngörülüyor.
Kaynak: AA