Agri Dagi Eteklerindeki Çorak Araziyi Meyve Agaçlariyla Vahaya Dönüstürdü

Çiftçi Abdulkadir Ardin: 'Buraya 11 çesitten olusan 4 bin 500 agaç diktim. Elma, ayva, kayisi, armut, badem, kiraz, visne, seftali ve erik gibi meyveler yetistiriyoruz'

Agrili Abdulkadir Ardin, Agri Dagi eteklerindeki çorak arazisini, diktigi meyve agaçlariyla adeta bir vahaya çevirdi.

Dogubayazit ilçesine bagli Örtülü köyündeki 5 bin 137 metre yüksekliginde bulunan Agri Dagi eteklerinde meyve bahçesi kurmak isteyen Ardin, 2015 yilinda buradaki 33 dönümlük çorak araziyi satin aldi.

Bölgede sondaj yaparak su bulan Ardin, daha sonra kum firtinasi ve rüzgarin yogun oldugu bölgede arazisinin etrafini tas duvar örerek kapatti.

Sulama sistemini olusturduktan sonra araziye meyve agaçlar diken Ardin, 6 yil önceki çorak araziyi adeta bir vahaya dönüstürdü.

Abdülkadir Ardin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, çocuklugundan bu yana her zaman dogaya karsi bir hayranlik duydugunu ve agaçlarla dolu bir bahçe hayalini gerçeklestirdigini söyledi.

- "30 yillik kazancimin hepsini bu bahçeye yatirdim"

Agri Dagi'ini çok sevdigini ifade eden Ardin, "Bu bahçeyi kurmak için 4 vincimi sattim. 30 yillik kazancimin hepsini bu bahçeye yatirdim. Çok memnunum. Buraya 11 çesitten olusan 4 bin 500 agaç diktim. Elma, ayva, kayisi, armut, badem, kiraz, visne, seftali ve erik gibi meyveler yetistiriyoruz." diye konustu.

Ardin, bahçeyi ilk kurmaya karar verdiginde çevresindekilerin "burada meyve yetismez" diyerek kendisiyle dalga geçtigini belirterek, buna ragmen hayalini gerçeklestirmenin mutlulugunu yasadigini dile getirdi.

Meyveleri bahçeye gelen ziyaretçilere ücretsiz verdigini aktaran Ardin, "Bugüne kadar hiç satis yapmadik ve kimseden para almadik. Bahçenin girisinde 99 meyve agacindan olusan özel olarak Esma-ül Hüsna bahçesi yaptik. Bu bahçede her meyve türünden agaçlar biraktik. Bakimini ve sulamasini yapiyoruz ama içerisinden meyve yemiyoruz. Özellikle turistler Agri Dagi zirve tirmanisi sonrasi gelip bahçeyi geziyorlar." ifadelerini kullandi.

Desteklerinden dolayi Vali Osman Varol'a tesekkür eden Ardin, dogada huzur içinde vakit geçirdigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA