Afganistan'in Batisinda 3 Ilçe Taliban'in Kontrolüne Geçti

Afganistan'in batisindaki Iran sinirinda bulunan Herat ve Badgis vilayetlerinde 3 ilçe Taliban'in kontrolüne geçti.

Herat Emniyet yetkilileri, militanlarin, Herat'in Çest ve Guryan ilçelerine es zamanli saldiri düzenledigini açikladi.

Saldiri sonucu her iki ilçe merkezinin Taliban'in kontrolüne geçtigi ifade edilen açiklamada, güvenlik güçlerinin ilçe merkezinden geri çekildigi bildirildi.

Açiklamada, saldirinin ardindan çikan çatismalarda her iki tarafin da kayip verdigi kaydedildi.

Bu durumda Taliban, uzun zamandir saldirilar düzenleyerek ele geçirmeye çalistigi ve yapimi Hindistan tarafindan tamamlanan, 2016 yilinda hizmete açilan Herat'in Çest ilçesinde bulunan Salma Baraji'ni kusatmis oldu.

Öte yandan Badgis Valisi Husamettin Sems, militanlarin, Badgis'in Ab Kameri ilçesine saldiri düzenledigi söyledi.

Saldirinin ardindan güvenlik güçlerinin ilçe merkezinden geçici olarak geri çekildigini dile getiren Sems, bu durumda ilçe merkezinin Taliban kontrolüne geçtigini belirtti.

- Son 24 saatte 12 vilayette çatisma yasandi

Afganistan Savunma Bakanligi, ülkenin 12 vilayetinde son 24 saat içinde Taliban militanlariyla güvenlik güçleri arasinda çatisma yasandigini bildirdi.

Bakanliktan yapilan açiklamada, çikan çatismalarda 261 militanin öldürüldügü, 206 militanin yaralandigi vurgulandi.

Açiklamada ayrica, militanlara karsi düzenlenen operasyonlarda patlamaya hazir bulunan 40 bomba düzeneginin imha edildigi aktarildi.

Taliban'dan yapilan açiklamada ise son 24 saat içerisinde 11 ilçeyi kontrol altina aldiklari iddia edildi.

- Ülkede siddet olaylari sürüyor

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar devam ediyor.

Taliban, haziran ayinin son haftasinda baslattigi saldirilarda Özbekistan ve Tacikistan sinirindaki ilçelerin tamamina yakinini ele geçirdi. Özbekistan'a açilan en önemli ticaret güzergahi olan Hayratan Sinir Kapisi'ni iki yönden kusatan Taliban, güneybatida ise Gazni vilayetine yogunlasti.

Taliban; Badahsan, Tahar, Gazni, Herat ve Vardak vilayetlerinde siddetli saldirilarla baskisini artirdi.

Afganistan Içisleri Bakanligina göre son 2 haftada 14 ilçe Taliban'dan geri alinirken hiçbir ilçe kalici bir sekilde tamamen örgütün kontrolünde bulunmuyor. Taliban ise bu rakamin 164 oldugunu iddia ediyor.

AA muhabirinin yerel yetkililerden derledigi bilgilere göre, Taliban 407 ilçenin 150'den fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmis durumda. Taliban ise kontrolündeki ilçe merkezi sayisinin 200'ü geçtigini savunuyor.

Taliban, henüz vilayet merkezlerini hedef alan saldiri yapmadi.

Kaynak: AA