AB'nin Yeni Dönem Baskani Slovenya'nin Önceligi Bati Balkanlar'in Entegrasyonu Olacak

Avrupa Birliginin (AB) yeni dönem baskani Slovenya'nin Basbakani Janez Jansa, Bati Balkan ülkelerinin Birlige dahil edilmesini öncelikli hedef olarak benimsediklerini söyledi.

Jansa, AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Baskani David Sassoli ile ülkesinin AB dönem baskanliginin baslamasi nedeniyle ortak basin toplantisi düzenledi.

AB'nin önceliginin, genisleme olacagini belirten Jansa, Bati Balkan ülkelerinin Birlige dahil edilmesi için ekimde, Dogu Avrupa'da donmus çatismalarin çözümü için aralikta toplantilar yapilacagini dile getirdi.

Jansa; Türkiye, Rusya ve Çin ile iliskilere de önem verilen bir dönem olacaginin altini çizdi.

Von der Leyen de yeni dönemde yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede elde edilen basarilarin pekistirilecegini, ekonominin iyilestirilmesi için çabalanacagini vurguladi.

- AB Komisyonu Baskani'ndan Kibris mesaji

Von der Leyen, Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 20 Temmuz'da Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) düzenleyecegi ziyaretle ilgili bir soru üzerine sunlari kaydetti:

"Türkiye Cumhurbaskani ile bir süre önce görüstüm ve planlanan ziyaretle ilgili, bu ziyaretin nasil olacagini hassasiyetle izleyecegimiz ve AB'nin iki devletli çözüm teklifini asla ve asla kabul etmeyecegi konusunda durusum çok netti. Yani Erdogan bu konudaki tavrimizi biliyor."

AB'ye 2004'te dahil olan Slovenya, Portekiz'den devraldigi AB dönem baskanligini 31 Aralik 2021'e kadar sürdürecek.

Kaynak: AA