Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Sahin; 'Egitim Olmazsa Olmazimizdir'

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi, Ankara Büyüksehir Belediyesi, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Ankara Ari Yetistiricileri Birligi’nin isbirligi çerçevesinde düzenlenen “Aricilik Akademisi”nde egitimleri devam ediyor. Beypazari’nin ardindan bu kez de Kahramankazan’da Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Egitim Arastirma ve Uygulama Çiftligi’nde egitimlere devam ediliyor.

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Sahin; 'Egitim Olmazsa Olmazimizdir'
Egitim öncesi düzenlenen törende konusan Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Ziya Sahin, egitim ve sözlesmeli ariciligin önemine vurgu yapti.

Sahin konusmasinda sunlari söyledi; “Türkiye Aricilar Birligi olarak ana temamiz egitim. Egitim bizim olmazsa olmazlarimizdir. Egitim atalarimizdan geldigi gibi besikten baslar mezara kadar sürer. Biz bu anlayisla kendimizi gelistiriyoruz. Her zaman dünyanin biyolojik zenginligi bakimindan, balli bitki bakimindan ve iklim kosullari bakimindan lideriz. Yani bunlari söylerken 9 ay boyunca aricilik yapabilecek potansiyelimiz de var. Bunlar hep bizim artilarimiz. Ama perdenin diger tarafina baktigimiz zaman, biz dünyadan 1 asir sonra örgütlenebildik. Dünya aricilar birligine tam bir asir sonra girdik. 13 yil sonra dünyanin en prestijli kongresini yaptik. En kalabalik kongresini yaptik. Sadece kalabalik olarak bakmayiniz. Kongrenin içerisindeki aktivitelere baktigimiz zaman 1 asir boyunca birbirleriyle çalip oynamislar. Ama bu isin içine Türkiye el attigi andan itibaren Türkiye aricisini dünya ile bulusturduk. Bu noktadan hareketle bunun iyi sindirilmesi gerektigini ifade etmek istiyorum. Hem camiada dünyanin neresindeyiz. Nereden nereye geldik. Diger taraftan biz dünya ile yarisma içerisine girerken elektrikçilik, tornacilik bütün zanaatlar meslek olarak kabul edilmis. Ariciliga baktigimiz zaman aricilik meslek degil. Biz diger zanaatlar kadar meslek kabul edilmezsek bunun sonu karanlik. Neden karanlik. Egitimsiz bir toplum oluyoruz. Dolayisiyla bundan dolayi Milli Egitim Bakanimiza tesekkür ediyorum. 2019 yilinda basladigimiz bu ariciligin resmi statüye kavusmasi gerekliligi girisimimiz 2020 yilinda sonuç almistir. Bunun kadrini kiymetini hocalarimiz daha iyi bilirler. 2020 yilindan itibaren Meslek statüsüne alinan aricilarimizda artik lise diplomasi denkligini aliyor. Bundan sonra yetisen aricilar, sanat enstitülerinde sanat okullarinda sanat merkezlerinde yetisecek. Hem 4 gün ustasinin yaninda hem bir gün egitim alarak yetisecekler. Bunun kiymeti 10 yil sonra anlasilir. Bizim kapimizi çalan egitim diyen her kurulusa kapimizi sonuna kadar açtik. Basta projeyi aktif hale getiren Ankara Büyüksehir Belediye Baskanligimiza çok tesekkür ediyorum. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültemize çok tesekkür ederim. TAB’in oldugu her yerde Il Birligimiz mutlaka olacaktir. Ankara Il Birligimize de çok tesekkür ederim. Biz burada sunu yaptik. 2017 yilindan bu tarafa hep görsel aricilik, uygulama ariciligi diyoruz. Uygulama olmadan salon egitimleriyle egitim gerçeklestiremezsiniz. Tesekkürlerim zaten bu nedenle”

Sözlesmeli üretim, kalitenim kendisidir”

Sözlesmeli üretim konusunun önemine deginen baskan Sahin, “Bakiniz 2016 yilinda kalemimizin ucundan çikan sözlesmeli üretim modelleri. Biz bunu yeni icat etmedik. Bütün dünyada uygulaniyor. Sadece ariciliga revize ettik. Sahada bal dedigimiz zaman arici akla gelir. Ari dedigimiz zaman yine arici akla gelir. Balda herhangi bir sey oldugu zaman yine arici akla gelir. Peki o zaman gelin hep birlikte çözelim bu sorunu. Bu sorunun çözüm noktasi sözlesmeli üretimden geçiyor. Sözlesmeli üretimin en temel girdisi, vatandaslarimizin kullandigi girdilerdir. Biz vatandasimizin girdilerini garanti altina almazsak dogru girdi kullandirmazsak dogal girdi kullandirmazsak, peteginden kullandigi yemlere kadar dogru bal üretemeyiz. Sözlesmeli üretim bir hamallik degildir. Yozluk degildir. Sözlesmeli üretim kalitenin kendisidir. Dolayisiyla il birliklerimizin ne isi var deniliyor. Il birliklerimiz olmazsa sözlesmeli üretim olmaz. Sizin bütün dogru girdilerinizin teminati il birliklerimizdir. Balinizi üretip depolamasi il birliklerimizde, egitimler, analizleme metotlari yine il birliklerinizde. Bakin il birliklerimizin ne kadar gücü var. Dogru üretimin pazara kadar sunulacak her adimda il birligi var” diye konustu.

Baskan Sahin, “Aricilar Birligi iyi ki var”

Aricilar Birligi’nin önemine de deginen Sahin, “Ben bugüne kadar sermaye siniflarini 2019 yilinda rekabet kuruluna sikayet ettim. 300 TL’ye balin tenekesini alip ta 80 TL’ye bal satilmaz. Bunun için de sözlesmeli üretim gereklidir. Torunlarimizin dogru bal dogru ari ürünleri tüketmesi için de sözlesmeli üretim. Dolayisiyla bir vatandas olarak iyi ki varsin Türkiye Aricilar Birligi, iyi ki varsiniz birlikler. Türkiye de ilk defa Ankara Büyüksehir Belediyemiz sahip çikti sözlesmeli üretime. Ankara Üniversitemiz de egitimlerine sahip çikti. Hassaten her iki kuruma gerek Rektör hocamiza gerekse Büyüksehir Belediye Baskanimiza çok tesekkür ediyorum. Hepinize saglikli ve verimli bir yil diliyorum” dedi.

“Aricilarimizin ürünleri belediyemizin marketlerinde üreticilerle bulusacak”

Ankara Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Selçuk Solmaz da törende yaptigi konusmada, “Beypazari’nda basladigimiz aricilik egitimlerine Güdül, Ayas, Nallihan’in yogun katilimlari ile tamamlamis bulunuyoruz. Amacimiz Ankara’da yasayip aricilik yapan tüm meslektaslarimizin aricilik bilgilerini arttirmak ve yüksek verim almalarini saglamaktir. Ankara’da 5 merkez ilçe seçilerek 19 ilçemizde toplam 174 birlik üyemize 2’ser gün teorik ve pratik aricilik egitimi verilecektir. Egitime katilan ve basarili olan tüm aricilarimiz desteklenecek ve gelecek yil üretilecek ari ürünlerinin hepsi Ankara Büyüksehir Belediyesi tarafindan Türkiye Aricilar Birligi ve Ankara Aricilar Birligi koordinasyonu ile belediyemizin marketlerinde üreticilerle bulusacaktir. Ayrica tüm kursiyerler ABB tarafindan aricilara saglanacak tüm desteklerden öncelikli yararlanma sansina sahip olacaktir” açiklamasinda bulundu.

Aricilarimiz göz ardi edemeyiz

Ankara Büyüksehir Belediyesi Kirsal kalkinma Daire Baskani Ahmet Mekin Tüzün ise, “Güzel bereketli basarili bir egitim programi olmasini diliyorum. Ankara Büyüksehir Belediyesi olarak Türkiye’de en fazla tarimsal destek veren kurumlardan biriyiz. Gerek bitkisel üretim gerekse hayvansal üretimde. Tarimsal girdilerin karsilanmasinda Büyüksehir Belediyesi çok büyük rol oynamaya basladi.

Bunlardan bir tanesi Aricilarimiz. Aricilarimizi göz ardi etme sansimiz yoktu. Çünkü bitkisel üretimini temelinde polinasyon var yani tozlasma var. Tozlasmanin en temel sigortasi arilar, aricilik. Dogru aricilik yapildigi takdirde hem floramizi garanti altina almis oluruz hem verimi ve ürün kalitesini de garanti altina almis oluruz. Öte yandan aricilik artik bir meslek grubu. Dolayisiyla kendi üretimleri de var” ifadelerini kullandi.

“Aricilarin egitimi çok önemli”

Törende son olarak konusan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ender Yarsan da, “Aricilik Akademisi egitimlerimizi geçen hafta Beypazari’nda yaptik ve genis bir katilim vardi. Ilkini tamamladik baslangiç önemliydi. Egitim noktasinda desteklerimiz önemli. Bu bilgiyi aricilarimiza aktarmak bizim için son derece önemli. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Egitim Arastirma ve Uygulama Çiftligi birçok ünitemiz var. Bizim için hedef tür ari. Bunun da olmasi gerekiyordu. Ankara Büyüksehir Belediyesi, egitimin bir tür ayagi olarak ta 50 kovan ariligi buraya kazandirdi. Görsel açidan da islevsel açidan da son derece güzel ve önemli bir üniteyi bu protokolle kazandirmis olduk. Aricilarimiza egitimlerinde basarilar dilerim” dedi.

Yapilan törenin ardindan katilimcilar, Uygulama Çiftligi içinde yer alan arilik ünitesini gezdi.
Kaynak: İHA