Sudan, Etiyopya'yla Baraj Krizinde 'Siyasi, Ekonomik Ve Diplomatik' Seçeneklerinin Bulundugunu Açikladi

Sudan'in Hedasi Baraji Müzakere Heyeti Sözcüsü Ömer Faruk, barajin ikinci dolumunun yaklasmasiyla birlikte ellerinde "siyasi, ekonomik ve diplomatik" seçeneklerin oldugunu belirtti.

Faruk, baskent Hartum'da düzenledigi basin toplantisinda, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) müzakere sürecini canlandirmasini istediklerini ifade etti.

Sözcü Faruk, "Hedasi Baraji'nin ikinci dolum tarihi çok yaklasti. Sudan'in dolum zamani geldiginde açiklayacagi 'siyasi, ekonomik ve diplomatik' seçenekler bulunuyor." dedi.

Sudan Sulama ve Su Kaynaklari Bakani Yasir Abbas da BMGK'ye ilk olarak baraj konusunda oturum talebinde bulunduklarini ve bunun kabul edildigini söyledi.

Konseyden diger üç isteklerinin ise taraflara barajin ikinci kez dolumu da dahil tek tarafli kararlar almaktan kaçinmasi, barajla ilgili hukuki ve teknik sorunlarin çözümünde ara buluculugun kabul edilmesini teklif etmesi ve son olarak uluslararasi taraflarin ara buluculuk rolünü kabul etmesi ve müzakerelerin ilerlemesine destek vermesi oldugunu dile getiren Abbas, BMGK'nin, Sudan'in taleplerine "gerçekçi ve çözüme katki sundugu için" yanit vermesini umduklarini kaydetti.

Sudan Disisleri Bakani Meryem Sadik el-Mehdi, 21 Haziran'da, BMGK'den, Hedasi Baraji tartismasina müdahil olmasini talep etmisti.

BMGK'de, 8 Temmuz'da, Hedasi Baraji meselesinin ele alinacagi bir toplanti düzenlenecek.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Elektrik ihtiyacinin yüzde 90'ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika'nin en büyügü olacak Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki müzakerelerden, anlasmazliklar nedeniyle 10 yildir sonuç alinamiyor.

Kaynak: AA