Suç Örgütü Elebasi Gören'in FETÖ Ve PKK'ya Para Gönderdigi Iddiasi

'Bataklik Operasyonu' olarak bilinen sorusturmanin iddianamesinde, suç örgütü elebasi Çetin Gören'in terör örgütleri PKK ve FETÖ'ye para aktardigi bilgisine yer verildi PKK'ya 60 milyon avro gönderdigi iddia edilen Gören'in Interpol kayitlarinin silinmesi için FETÖ'ye himmet adi altinda 500 bin avro verdi.

Ankara Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen ve kamuoyunda "Bataklik Operasyonu" olarak bilinen sorusturmanin iddianamesinde, suç örgütü elebasi Çetin Gören'in silahli terör örgütü PKK'ya 60 milyon avro gönderdigi iddiasi yer aldi.

"Bataklik Operasyonu" sorusturmasi kapsaminda 73 kisi hakkinda hazirlanan ve Ankara 33. Agir Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, saniklarin eylemlerine yer verildi.

Iddianamede, saniklar Çetin Gören ve Nejat Das, suç örgütü kurucusu ve lideri olarak yer aldi.

Iddianamede, Gören'in Brezilya'da "uluslararasi uyusturucu madde ticareti" Hollanda'da "kara para aklama", "sahtecilik", "uyusturucu madde ticareti", "suç örgütü üyesi olmak" ve "atesli silah bulundurmak" suçlarindan "kirmizi bülten" ile arandigi, Italya'da ise tutuklama talebinin bulundugu ifade edildi.

Hollanda'da uyusturucu ticareti suçundan yargilanan Gören'in, 2011'de Türkiye'ye döndügü, memleketi Gaziantep'teki akrabalari araciligiyla gayrimenkul isleriyle ugrastigi aktarilan iddianamede, sirketleri araciligiyla uyusturucu ticaretinden elde ettigi parayi akladiginin tespit edildigi belirtildi.

Iddianamede etkin pismanlik hükümlerinden yararlanmak için itirafçi olan sanik H.A'nin ifadesinde Gören'in eylemlerini detaylariyla anlattigi bilgisine de yer verildi.

Buna göre 1996'da Hollanda'da ikamet ettigi evde 37 kilogram eroin bulunmasi üzerine Türkiye'ye kaçan H.A, bir süre sonra cezasini çekmek için tekrar Hollanda'ya döndü. H.A, burada tutuldugu cezaevinde kendisi gibi uyusturucudan tutuklanan Çetin Gören ile tanisti.

Ifadesinde Gören'in uyusturucu ticareti yaptigini burada ögrendigini belirten itirafçi sanik, tahliye olduktan sonra Hollanda'da bir kafede tesadüfen karsilastigi Gören'in kendisine uyusturucu ticareti teklifinde bulundugunu anlatti.

Bunun üzerine 2012'de 400 kilogram kokain ticareti yaptiklarini, bunun 200'ünün Ekvador'daki kokain karteline, 15'inin kendisine, 15'inin Ali Riza Ustubi'ye 170 kilograminin ise Çetin Gören ile Abdul ve Scarface isimli kisilere ait oldugunu ifade eden H.A, kokainin Hollanda'daki Fas uyruklu kisiler araciligiyla piyasaya sürüldügünü aktardi.

Bu ticaretten 500 bin avro aldigini, Gören'e ise 7 milyon avro kaldigini anlatan H.A, paranin geri kalan kisminin Hawala (güvenilir aracilar vasitasiyla) yöntemiyle Ekvador'a gönderildigini bildirdi.

H.A, 8 Ekim 2012'de Güney Amerika'dan Belçika'nin Anwers limanina getirilen muz ve ananas yüklü konteynerlerde 8 ton kokain ele geçirildigi sirada ise Türkiye'de bulundugunu iddia etti.

- FETÖ baglantisini anlatti

Itirafçi sanik H.A, Çetin Gören'in Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) gazete ve dergilerine abone oldugunu, örgütün Hollanda abisine elden himmet adi altinda 150 bin avro verdigini iddia etti.

H.A, Interpol kayitlarinin silinmesi için FETÖ'ye ayrica 500 bin avro veren Gören'in kendisine, "Bu nasil cemaat arkadas? Bunlarin dini imani para. Benim ne is yaptigimi bildikleri halde yine de benden 'Allah rizasi için' para istiyorlar." serzenisinde bulundugunu aktardi.

FETÖ üyeleri Ahmet Sevilmis ve Murat Elmas'in 2014'te kendisiyle görüstügünü de anlatan H.A, "Benimle alakali bir sorusturma oldugunu söylediler ve yardimci olmak için 1 milyon lira himmet parasi istediler. Bunun çok oldugunu söyledigimde 'Bu para çok degil zaten sen Allah rizasi için himmet vererek bu dertten kurtulmus olacaksin.' dediler. 1 milyon lira himmet ödemeyi kabul ettim." ifadelerini kullandi.

- PKK'ya 60 milyon avro aktarmis

Iddianamede, sanik Gören'in, terör örgütü PKK'ya 60 milyon avro aktardigina dair tespit de yer aldi.

Polis tarafindan hazirlanan rapora dayandirilan tespitlere göre Gören'in, Gaziantep'te PKK ile baglantisi bulunan H.A. araciligiyla 2011-2012 yillarinda Brüksel üzerinden Gaziantep'e kuryeler araciligiyla 120 milyon avro gönderdigi ifade edildi.

Söz konusu paranin 60 milyon avroluk kisminin, H.A'nin ailesi tarafindan PKK'ya gönderildigi, kalan 60 milyon avronun ise Gören'in kiralik kasalarinda saklandigi öne sürüldü.

- "Türk Escobar" Nejat Das

Iddianamede, suç örgütünün kurucu ve yönetici diger ismi sanik Nejat Das'a ait bilgiler de yer aldi.

Buna göre örgüt üyeleri arasinda kendisinden "abi" olarak bahsedilen Das, 1990'li yillarin basindan itibaren Lucky-S ve Kismetim-1 gemilerinde Akdeniz'de uyusturucu madde ele geçirilmesi kapsaminda Avrupa'da "Türk Escobar" olarak tanindi.

Das, 1993'te Türkiye'de Lucky-S ve Kismetim-1 isimli gemilerde yaklasik 14 ton uyusturucunun ele geçirilmesi üzerine 35 yil hapis cezasina çarptirildi.

Örgüt yönetici ve üyelerine verdigi talimatlarla uyusturucu madde ticareti suçundan elde ettigi geliri aile sirketi CHS Group firmasi bünyesinde aklayan Das, CHS Group firmasinin alt kurulusu olan Sehnaz Döviz bürosunun çalisanlarinca olusturulan "BOSS GRUP" adli sohbet grubunda da elde edilen paralarin aklanmasina yönelik islemeleri takip etti.

Iddianamede, suç gelirinin trafigine iliskin su tespite yer verildi:

"Sorusturma kapsaminda elde edilen delillerden Nejat Das'in, özellikle öncül suç gelirlerinin Türkiye'ye kurye yolcular ve kurye tir soförleri tarafindan getirilmesinde tam inisiyatif yetkisine sahip oldugu, anilan para trafigini yönettigi, internet uygulamalari üzerinden kurulan grupla örgüt üyelerine talimat verdigi ve üyeler arasinda bilgi alisverisini sagladigi anlasilmistir."

- Gören ile ortakligini anlatti

Nejat Das ifadesinde, Çetin Gören ile Almanya'da ticaret yapmak için Recep isimli bir kisi araciligiyla tanistiklarini, bir süre sonra da Istanbul'da bulustuklarini anlatti.

Türkiye'de ticaret yapacagini kaydeden Gören ile Çagatay Döviz ünvanli is yerini aldiklarini belirten Das, sabikasi nedeniyle is yerinin kaydini kardesi Handan Kaymaz adina yaptiklarini ifade etti.

Bir süre sonra is yeri ruhsatini devrettigini, ortaklik için koydugu 150 bin dolari kendisine iade eden Gören ile ticaret iliskisine nokta koydugunu aktaran Das, ancak Gören'in kendisine yönlendirdigi kisilerle Boommeranf isimli sirketi kurduklarini bildirdi.
Kaynak: AA