Riyad, OPEC+ Toplantisi Öncesinde 'Biraz Uzlasi Ve Rasyonellik' Istedi

Açiklamanin, BAE'nin agustos ayinda petrol üretiminin sartsiz sekilde artirilmasina bagli kalacagini duyurmasinin ardindan gelmesi dikkati çekti.

Suudi Arabistan Enerji Bakani Abdulaziz bin Selman, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun bugün yapilacak 18. Bakanlar Toplantisinin basarili olmasi için "biraz uzlasi ve rasyonellik" talebinde bulundu.

Bin Selman, Birlesik Arap Emirlikleri'nin (BAE) agustos ayinda petrol üretiminin sartsiz sekilde artirilmasina bagli kalacagini duyurmasinin ardindan, Suudi Arabistan'in Al Arabiya televizyonuna açiklamalarda bulundu.

"Biri hariç OPEC ülkeleri arasinda uzlasi oldugunu" söyleyen Bin Selman, OPEC+ grubunun bugün yapilacak üçüncü toplantisi öncesinde "Biraz uzlasi ve rasyonellik toplantiyi basarili kilabilir." ifadelerini kullandi.

Hangi ülkeyi kastettigine iliskin net bir ifade kullanmayan Bin Selman, OPEC+ grubunun toplantisina iliskin ne iyimser ne de kötümser oldugunu dile getirdi.

Suudi Arabistanli Bakan, sunlari kaydetti:

"34 yildir toplantilara katiliyorum böyle bir talep görmedim. Hiçbir ülke bir aylik üretim seviyesini referans almaz. Ben OPEC+'nin bas rolünde herkesin çikarlarini göz önünde bulunduran dengeli bir ülkeyi temsil ediyorum. Ayrica Suudi Arabistan en büyük fedakarligi yapan ülkedir. Onun liderligi olmasa petrol piyasasi düzelemezdi. Herhangi bir ülkenin çekinceleri varsa niye daha önce sessiz kaldi? Biz ve Rusya, OPEC+ anlasmasinin uzatilmasi ve üretimin artirilmasi teklifinde ortagiz. Grup içinde sikayetlere iliskin bir mekanizma bulunuyor. Ancak seçicilik zor."

Al Arabiya televizyonuna göre, BAE, günlük petrol üretimini 3,1 milyon varilden 3,8 milyon varile çikarmak istiyor.

BAE Enerji Bakanligi, dün yaptigi açiklamada, dünya piyasasinin su an için petrol üretimini artirmayi zorunlu kildigini belirterek, Agustos-Aralik döneminde sartsiz olarak üretim artisini destekledigini duyurmustu.

Açiklamada, "BAE, bu yilin mayis, haziran ve temmuz aylarinda hiçbir kosula bagli olmayan üretim artislarini destekledi. Agustos ayinda da kosulsuz sekilde her türlü artisi destekliyoruz." ifadelerine yer verilmisti.

- Toplantidan BAE nedeniyle anlasma çikmadi

OPEC+ 18. Bakanlar Toplantisi, geçen hafta iki gün üst üste yapilan görüsmelerde üretim politikasina yönelik anlasmaya varilamamasi üzerine bugüne ertelenmisti.

Amerikan Bloomberg haber ajansinin OPEC kaynaklarina dayandirdigi haberinde, Rusya ve Suudi Arabistan'in üretimin asamali olarak artirilmasi fikrine BAE'nin karsi çikmasi nedeniyle toplantilarda bir uzlasi saglanamadigi belirtilmisti.

- OPEC+ ülkelerinin günlük petrol üretimini artirma karari

Grup, 1 Nisan'daki 15. Bakanlar Toplantisi'nda mayis, haziran ve temmuz için günlük petrol üretimini kademeli olarak artirma karari almisti. Suudi Arabistan ise subatta açikladigi ve gönüllü olarak uyguladigi günlük 1 milyon varillik ek kesinti kararini da kademeli olarak kaldiracagini duyurmustu.

Cuma günü 76,43 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 76,17 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.25 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,07 artisla 76,22 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 75,20 dolardan alici buldu.
Kaynak: AA