Myanmar'da Ordu Japon Diplomatlarin Evine Baskin Düzenledi

Myanmar'da askeri darbenin ardindan güvenlik güçlerinin, ülkenin en kalabalik sehri Yangon'da Japon diplomatlarin yasadigi evlere baskin yaptigi ögrenildi.

Japonya Uluslararasi Isbirligi Ajansi (JICA) yetkililerinden yapilan açiklamada, 17 Nisan'da gece yarisi Myanmar ordusu mensuplarinin, Japon diplomatlarin ve bir JICA yetkilisinin evini basarak arama yaptigi bildirildi.

JICA yetkililerinin açiklamasinin ardindan Japonya hükümeti, Myanmar'a protesto mektubu yolladiklarini açikladi.

Japonya Kabine Sekreteri Katsunobu Kato, basin toplantisinda, söz konusu baskinda Japon diplomatlarin zarar görmedigini, Myanmar ordusunun bu tavrinin "ülkedeki Japon vatandaslarinin güvenligini riske attigini" ve 1961 tarihli Diplomatik Iliskiler Hakkinda Viyana Sözlesmesini ihlal ettigini vurguladi.

Myanmar ordusundan yapilan açiklamada ise aramalarin ülkede yasayan Japon vatandaslarini hedef almadigi ve ordu personelinin, darbenin ardindan ülkede arananlar listesini bulmak için baskin düzenledigi kaydedildi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 890 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA