Modaci Korçan Açiklamasi 'Dünyada 60 Hasatlik Toprak Kaldi

UTIB’in iki gün boyunca ‘Su ve Toprak’ ve ‘Hava ve Mesafeli Yakinlik’ temalarinin islendigi seminere katilan modaci Bahar Korçan, dünya genelinde 60 hasatlik toprak kaldigini belirterek, tekstil basta olmak üzere tüm sektörlerin sürdürülebilirlige odaklanmasi gerektigini söyledi.

Modaci Korçan Açiklamasi 'Dünyada 60 Hasatlik Toprak Kaldi
Uludag Tekstil Ihracatçilari Birligi (UTIB), iklim krizi ve pandemi sebebiyle degisen üretim süreçlerinin hazir giyim ve ev tekstili sektörlerine etkileri ile ilgili çevrimiçi seminer gerçeklestirdi. Iki gün süren ve moda tasarimcisi Bahar Korçan’in sunumunu yaptigi seminerlerin ilk gününde ‘Su ve Toprak’ temasi, ikinci gününde ise ‘Hava ve Mesafeli Yakinlik’ konusu islendi. Seminerin açilisina, UTIB Yönetim Kurulu Baskani Pinar Tasdelen Engin de katildi.

Seminerin, sektörün gelecegi için stratejik önemde oldugunu belirten UTIB Yönetim Kurulu Baskani Pinar Tasdelen Engin, “Bahar Korçan, sürdürülebilirlik ve tüketmeden üretmeyi odagina alan bir degerli bir moda tasarimcimiz. Bu sunum için en uygun kisinin kendisi oldugunu düsündük. Bugün içinde bulundugumuz noktada anahtar kelimemiz, sürdürülebilirlik. Tekstilde ülke olarak Avrupa’nin en büyük üreticisi ve tedarikçisi konumundayiz. Iklim degisikligi alaninda yapilabilecekleri yalnizca ticari kaygilarla gündemimize almamaliyiz. Gelecegimizi kurtarmak için özenli davranmali ve bu konulari gündemimizin ilk sirasina yazmaliyiz. Unutmayalim ki bu dünya bizim degil, bizden sonraki nesillerin” diye konustu.

Bahar Korçan da, sürdürülebilir tasarim ve üretim yapmak isteyen tasarimcilar ve UTIB vizyonunun ayni noktada bulusmasinin çok kiymetli oldugunu belirterek, “Üretime baslarken seçilen malzemelerin çok önemli oldugunu bilmeliyiz. Insanin dogayla iliskisinin nerede bozuldugu, neden bozuldugu yönündeki sorulara yanitlar bulmaliyiz. Birlesmis Milletler’in yayinladigi rapora göre, tüm dünyada 60 hasatlik toprak kaldi. Bu, çok korkutucu bir rakam. Çünkü toprak olmazsa hiçbir sey olmayacak. Tüm bunlar neden basimiza geldi diye düsünmek, hepimizin sorumlulugu. Tabiatin en önemli kurali, is birligidir. Biz dogayla is birligi içine girersek her sey düzelir. Su an benimsenen tahrip edici anlayisi degistirmemiz ve doganin hassasiyetini anlamamiz gerekiyor. Tekstil sektörü olarak da dogadan aldiklarimizi ona nasil geri verebilecegimizi düsünmek zorundayiz. Sürdürülebilirlik çok önemli bir kelime ve içinin bosaltilmamasi gerekiyor. Son kullanicilarin farkindaliga erismesini saglamamiz hayati önem arz ediyor” ifadelerini kullandi.

Korçan, su ve toprak konusunda alaninda uzman isimlerin çarpici açiklamalarinin yer aldigi kisa filmleri izleterek katilimcilarin sorularini cevapladi.

Seminerin ikinci gününde de sunum yapan Bahar Korçan, bilinçli üretim konusuna dikkat çekerek, “Verimliligi ve sürdürülebilirligi vazgeçilmez kabul etmemiz gerekiyor. Kaynagi dogru kullanirsaniz devamliliginiz olur ama üretim yapmamiz için gerekli olan kaynaklari düsüncesizce tükettigimizde devaminin gelmesi imkânsiz. Günümüzde her üretici marka olmak istiyor ama bu yanlis bir strateji çünkü bir marka olmak demek köklerinizin saglam bir amaç felsefesine dayanmasi demektir. Bir parçayi dogadan alip üretim yapiyorsaniz yerine mutlaka koymaniz gereken seyler olmali. Neden çiziyorum diye düsünebilmeli tasarimci. Bu çizdigim nereye gidecek, gelisi ve yok olusunu sorgulamali. Yalnizca bir beyaz tisört üretilirken kullanilan su, bir kisinin 3 yillik içme suyuna tekabül ediyor. Bunun duyarliligi herkes tarafindan benimsenmeli ve üretimde çevreci politikalar izlenmeli. Türk tekstil sektörü olarak bize çok fazla görev düsüyor. Bir kisinin bile bu degisimi göstermesi zincirleme bir reaksiyonla olumlu sonuçlar doguracaktir” dedi.

Hava kirliligi ve mesafeli yakinlik temasiyla ilgili olarak da alaninda uzman isimlerin görüslerinden derlenen filmi davetlilere izleten Korçan, seminer sonunda sorulari cevapladi.
Kaynak: İHA