Meslek Kazalarinda Ev Hanimlari Risk Altinda

Medical Park Gaziantep Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Ali Murat Kalender, en sik görülen meslek kazasi ve hastaliklarinin ev hanimlarinda gözlendiginin altini çizdi.

Meslek Kazalarinda Ev Hanimlari Risk Altinda


40 yas üzerindeki ev hanimlarinin ortopedi klinigine en sik gelen ortopedik hasta grubu oldugunu kaydeden Doç. Dr. Kalender, özellikle omuzdan parmak uçlarina kadar çesitli hastaliklara ev hanimlarinda daha sik rastlandigina vurgu yaparak bunun en büyük sebebinin ise ev hanimlarinin ev islerini yaparken kapasitenin üzerinde asiri güç kullanmalari oldugunu belirtti.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Ali Murat Kalender, ev hanimlarinin evde yasadigi kazalar ve hastaliklar hakkinda bilgiler vererek, ‘’Kadinlarda genellikle, omuzda kapsül yirtiklari, kalsifik tendinit, kireçlenme, sikisma (impingement) sendromlari izlenebilir. Bu hastaliklarin çogu ilaçlar, soguk uygulama ve dinlenme ile tedavi edilebilir. Bazen omuz içi PRP, kortizon enjeksiyonu gerekebilir. Çok nadir ameliyat ile tedavisi gerekli olur. Agriyan omza sicak uygulama yapilmasi agriyi azaltmadigi gibi mevcut agriyi da siddetlendirir. Dirsekte gördügümüz çesitli problemler ise, tenisçi dirsegi, golfçu dirsegi gibi hastaliklar ev hanimlarinda sporculardan çok daha fazla görülür. Temel olarak dinlenme soguk uygulama bandaj ve antiinflamatuar ilaçlarla tedavisi yapilir. Bunlarin yeterli olmadigi durumlarda PRP, kortizon enjeksiyonu uygulanir. Çok nadir olarak ameliyat ile tedavisi gerekir. Diger problemler ise genellikle ellerde karsimiza çikmaktadir. Bunlarin bazilari, elde sinir sikismasi (karpal tünel sendromu) en sik 40 yas üstü ev hanimlarinda görülür. Gece ellerde agri ve uyusma ile uyanma, elde güç kaybi ve his kusuru olarak kendini gösterir. Fizik muayenede tipik bulgular ve sinir iletim çalismasi (EMG) ile tanisi konulur. Bu hastaligin tedavisinde cerrahi ilk seçenektir. Cerrahi uygulanamadigi durumlarda ilaçlar ve lokal enjeksiyonlarla hasta biraz rahatlatilabilir ancak kesin tedavi cerrahi gevsetmedir. Tetik parmak hastaligi en sik yine 40 yas üzeri ev hanimlarinda görünür. Parmagin bükülürken ve açilirken sikisip takilmasi ve keskin agri ile karakterizedir. Genelde hastanin hikayesi ve fizik muayenesi tani için yeterlidir. Kesin tedavisinde ilk seçenek cerrahi gevsetmedir. Elde sinovit hastaligi romatizmal hastaliklarla sik izlenir. Eli ile çok is yapan insanlarda, su ile çalisanlarda daha çok görülür. Temel olarak romatoloji tarafindan özel ilaçlar ile tedavi baslanir. Ilaç ile tedavinin yetmedigi, elde parmaklarda sekil bozuklugu(deformite) , eklem hareketlerinde bozulma oldugu durumlarda ise ortopedi tarafindan cerrahi tedavi uygulanir. Çogu hastada ilaç ile tedavi sonuçlari yüz güldürücüdür’’ dedi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Ali Murat Kalender, Bel agrisi sikayetlerinin ise 40 yas üstü ev hanimlarinda en sik görülen problemler oldugunu belirtti.

Ev isleri sirasinda egilerek agirlik kaldirmak, diz çökmeden bütün yükü bele yüklemenin agrilari artirdigini söyledi.

Ileriki dönemlerde, uzun boylu ve kilolu insanlarda bel fitigi riskinin giderek arttigini ifade eden Doç. Dr Kalender, “Ayak ve bacaklarda uyusma ve güç kaybi sinire baskiyi gösterir. Erken dönemlerde beli koruyucu hareketler, belden egilmeyi önleyici tedbirler, FTR, dinlenme ve ilaçlar ile tedavisi saglanabilir. Bel kaslarini güçlendirici egzersizler özellikle yüzmek siddet ile tavsiye edilir. Sinir basisi olusturan, uyusma ve güç kaybina neden olan fitik hastalarina ise cerrahi tedavi uygulanabilir. Ev hanimlarinin günlük hayatinda risklerden uzak kalmasi güvenli bir sekilde islerini devam ettirmesi en büyük arzumuzdur fakat travma, agri ve sakatlik durumlarinda klinigimize gönül rahatligi ile basvurabilirler’’ diye konustu.

Kaynak: İHA