KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Türkiye Kibris'a 1974'Te Barisi Getirdi, Halen Sürmektedir'

Türkiye’nin Kibris’a 1974’te barisi getirdigini ve halen daha sürmekte oldugunu belirten KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, "Büyük bir basari ile Kibris Baris Harekati gerçeklestiriliyor, o günden bu güne Kibris Türk’ü bagimsizligi, özgürlügü ve hürriyetiyle yasamaya devam ediyor. Türkiye’nin askerleri gelmeseydi Kibris’ta bir tane Türk kalmazdi. Bugün Kibris bir Yunan adasi olurdu" dedi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Türkiye Kibris'a 1974'Te Barisi Getirdi, Halen Sürmektedir'
Programlari kapsaminda Elazig’da bulunan Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Firat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktas’i makaminda ziyaret etti. KKTC Cumhurbaskani Tatar, daha sonra Firat Üniversitesinde düzenlenen "Geçmisten günümüze Kibris Türk’ünün Mücadelesi" konferansina katildi.

Konferansa KKTC Cumhurbaskani Tatar’in yani sira Vali Erkaya Yirik, AK Parti milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balik, Zülfü Demirbag, FÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktas, Belediye Baskani Sahin Serifogullari, Kibris gazileri ve akademisyenler katildi.

Programda konusan KKTC Cumhurbaskani Tatar, geçmisi unutmanin mümkün olmadigini söyledi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar, "Çünkü bütün davamizin ve mücadelemizin altyapisi oradan baslar. Türkiye acaba ne zaman gelecek. O mücadele yillarin Kibris Türkü’nün direnirken, müthis bir mücadele veren Kibris Türk halki her zaman Türkiye’yi yaninda bulmustur. Türkiye’den gelen ögretmenler, teskilat insanlari, her türlü yardim ve katki ile ayakta durabildik. Bildiginiz gibi 15 Temmuz 1974’te ikinci bir anayasal darbe gerçeklesti. Anayasal darbe diyorum, çünkü 1960 yilinda Kibris Kurulus Anlasmalarindan Kibris Cumhuriyetinin kurulusundan hemen sonra Kanli Noel ile silah zoruyla Kibris Türkleri, devletin disina atan Rum Yunan ikilisi gibi EOKA’cilar, bir anayasal darbe gerçeklestirmistir. Garantör ülkeleri tekrar düzenin saglanmasi için çagrida bulunuyordu. Ingiltere hiç bulasmadi. Ingiltere’nin 2 üssü halen var. Ingiltere bugün Avrupa Birliginden çekismistir. Güney Kibris Avrupa Birliginin bir parçasi ama Ingiltere’nin üslerine kimse dokunmuyor. Hiçbir zaman tartisma konusu olmaz. Haliyle Ingiltere bulasmadi. Ingiltere’nin askeri de vardi, gücü de vardi. Müdahale edebilirdi. Kibrisli Türklere yönelik bütün bu hareketleri bir bakima sonlandirabilirdi. Biz o oyunlari geçirdik ve tüm bunlari mücadele yillari olarak adlandirabiliriz. Dolasiyla ilk anayasal darbe Kanli Noel ile oluyor. 15 Temmuz 1974’te Yunanistan’daki cunta Makarios’un hareketlerini yeterli bulmuyorlar. Makarios’un siyaseti Kibris’i yavas yavas Türk’leri göç ettirmek suretiyle tüm ekonomik ve siyasi gücü kendisinde toplayarak yavas yavas Yunanistan çekilmek gibi bir siyaseti vardi. Derhal Kibris’in Yunanistan’a baglanmasi için hareket gerekiyordu. O zamanin generalleri, Yunan cuntasi Makarios’a karsi darbe yapiyorlar. Bir bakima ENOSIS ilan ediliyor. Yani artik Kibris Yunanistan’a baglanmistir. Dalasiyla milli hedef o hayal olarak gerçeklesmis oluyor. Iste o zaman Türkiye bu isi ciddiye aldi. Merhum Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan, derhal gerekli temaslari yaptilar. Ingiltere ile münasebete geçmisler. Birtakim caydirici mektuplar ve mesajlar gelmis olabilir. Hatta o zamanin Ingiltere’nin Disisleri Bakani ’Sakin ola bulasmayiniz, Türkiye Kibris’a girerse gerçekten basi çok agriyacak’ demis. Ama Türkiye kararini vermistir. 1974’ün 20 Temmuz sabahinda Mehmetçik adaya çikiyor. Büyük bir basari ile Kibris Baris Harekati gerçeklestiriliyor. O günden bu güne Kibris Türkü bagimsizligi, özgürlügü ve hürriyetiyle yasamaya devam ediyor. Kibris Baris Harekatinin birkaç komutanindan biri de Bedrettin Demiral Pasadir. O da Nihat Ilhan’in teyzesinin ogludur. Elazig’in da Kibris’a baglari iste bu sekilde yogunlasma devam ediyor” diye konustu.



"BU MÜCADELE KOLAY OLMADI, BÜYÜK BEDELLER ÖDENDI"

1974’ten sonra Kibris’ta mücadelenin devam ettigini aktaran KKTC Cumhurbaskani Tatar, "Türkler bagimsizliklarin, özgürlüklerine ulastilar. Bizim için tekrar hayat basliyor. Düsünün yarininiz bilemezsiniz. EOKA’cilar, teröristler gelip ne yapacaklar, Yunanistan nasil hareket edecek, bilemediginiz bir ortamda ansizin bir baris harekati ile Kibris Türkleri özgürlük ve bagimsizliklarina kavustu. Zürih toplantilarinda bir anlasma ile Türkler tamamen Kuzey’e göç ediyor. Kuzey’de kalan Rumlar, Güney’e göç ediyor. Bu bizlerin huzuru için önemli bir gelismeydi. 1983’te Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti olarak siyasal anlamda köklesme devletin daha da güçlü hale gelmesi ve o günden bu güne yasananlar Kibris’ta yerlesmeler basladi.

Bir bakimdan cemaat statüsünden bir devlet sahibi bir cumhuriyet sahibi olundu. Dogu Akdeniz’de yasananlarda bu mücadelenin ne kadar kutsal ve degerli oldugunu, millet için ne kadar hayirli oldugunu hep birlikte görüyoruz. Bir kez daha sehitlerimizi anmak istiyorum. Çünkü bu mücadele kolay olmadi. Büyük bedeller ödendi" seklinde konustu.



"1974’TEN SONRA HIÇ KAN DÖKÜLMEMISTIR"

1974’ten sonra dünyaya bunu kabul ettirmenin önemli oldugunu dile getiren KKTC Cumhurbaskani Tatar, "Rumlar sürekli olarak Türkiye Kibris’i isgal ettigi nokrasinda bize göre fevkalade yanlis ve anayasaya da aykiri sekilde bir siyaset yaptilar. Biz tabi Kibrisli Türkler olarak Türkiye’nin destegi ile devletimizi güçlendiremeye devam ettik. Türkiye Kibris’a 1974’te barisi getirdi ve halen sürmektedir. Çünkü bazi muhalifler Kibris’ta baris istiyoruz dediklerinde biz bunlara soruyoruz, baris nedir diye. Çünkü Kibris’ta 1974’ten sonra hiç kan dökülmemistir. Kibris’in tarihinde bu kadar güvenlik içerisinde yasanmis bir dönem hemen hemen yoktur. Her dönem isyanlar ve hareketler olmustur. 1930’lu yillardan 1974’e kadar sehitlerimiz ve hadiseler olmustur” seklinde konustu.

Egemenligi kabul ettirememeleri durumunda uzun vadede ayni tehlikelerin bekledigini vurgulayan KKTC Cumhurbaskani Tatar, "Yillardir federasyon görüsmeleri içerisinde niyet edilen tek egemenlik çatisi altinda bizleri bir bakima Rum’a yama yapmaktir. Biz buna hiçbir zaman müsaade etmeyiz. Büyük Türk milletinin Kibris’ta yasayan uzantisi , Kibris Türkleri olarak 85 milyon bugündür. Yarin 90 insallah 15 sene sonra 100 milyonla büyük Türkiye Cumhuriyeti’dir. Hava temiz oldugunda net olarak Toroslari görebiliyorsunuz. O kadar yakin. Anamur’dan bugün asrin projesi olarak su götürülmüstür. O kadar yakin baglar var. Dogu Akdeniz’de yasanan gelismeler, enerji kaynaklari bakimindan, stratejik olarak gerek mavi vatandan gerek hava sahasindan Libya’ya kadar uzanan bu bölgenin stratejik önemine baktigimiz da Türk hükümeti Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da söyledikleri ve durus bundan sonra bizim politikamiz Kibris’ta egemenligimizin devamidir" dedi.



"KIBRIS’I BIR BÜTÜN OLARAK AVRUPA BIRLIGINE ALMAK VE TÜRKIYE’NIN ORADAKI BAGLARINI TAMAMEN KOPARMAK ISTIYORLAR"

Annan çözüm programi hakkinda konusan KKTC Cumhurbaskani Tatar, su ifadeleri kullandi:

"Büyük bir fedakarlik, orada Kibris Türklerini bekleyen büyük sikintilar, Türkiye için de vardi ama iste biz uzlasma, çözüm ve insanlik için evet dedik. Rumlar tüm bu telkinlere ragmen hayir dedi.

Karsiliginda ne oldu. Hayir diyenlere mükafat Avrupa Birligine gidiyorlar. Kibris Türk halkina, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan geçen ekranlarda söyledi.

Kibris Türkleri üzerinden bu izolasyonlar, engeller, ambargolar kaldirilacak, direkt uçuslar, ticaret, her türlü baskilarin kaldirilmasi en azindan evet diyecegimiz için böyle bir rahatliga kavusacakti. Hiç bir sey olmadi, verdikleri sözün hiçbirini tutmadilar. Çünkü oyun ve niyet kötü. Ben açik ve net bunu görüyorum. Yunanistan ve Kibris Rumlari Avrupa Birligindedir, Türkiye disinda. Federal bir cumhuriyetle Kibris’i bir bütün Avrupa Birligine almak ve Türkiye’nin oradaki baglarini tamamen koparmak istiyorlar. Türkiye’yi Kibris’tan çikarma, tüm oyun budur. Vefayi bir kenara birakin. Türkiye’nin destegi olmasa, o mücadele yillarinda Türkiye’nin askerleri gelmeseydi Kibris’ta bir tane Türk kalmazdi. Bugün Kibris bir Yunan adasi olurdu. Kibris Türk’leri ile Türkiye Cumhuriyeti beraber yürüttügü bu davanin bu sekilde sürdürülmesi, bizim ulusal çikarlarimizdir. Ulusal haysiyetimiz ve onurumuzdur. Biz asla Kibris Türk’leri olarak böyle bir oyuna gelmeyiz, gelmemeliyiz Avrupa Birligi ugruna tamamiyla Türkiye Cumhuriyet ile baglarimizin kopartilmasi bizim zaman içerisinde Avrupa Birligi içerisine eritilmemiz yok edilmemiz anlamina gelir."

Program sonunda KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar’a Firat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktas tarafindan fahri doktora unvani verildi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar’a, Elazig Belediye Baskani Sahin Serifogullari tarafindan da fahri hemserilik berati verilip 8 köseli kasket hediye edildi.

(Kamil Can Kiliç - Ahmet Mücahid Kantarcioglu/IHA)
Kaynak: İHA