KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar'dan 'Taninma' Açiklamasi Açiklamasi

'Evet taninmada sikinti vardir ama Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti 1974'ten 47 yil sonra 100'den fazla ülkeyle ticaret yapiyor' 'Gün gelir o taninma da gelecek. Simdi önemli olan siyasetin pekismesi, gelismesi'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, ülkenin su an taninmada bazi sikintilari olduguna isaret ederek, "Gün gelir o taninma da gelecek. Simdi önemli olan siyasetin pekismesi, gelismesi." dedi.

Tatar, Türkiye Muharip Gaziler Dernegi Malatya Subesini ziyaretinin ardindan gazetecilere, Kibris Baris Harekati'nin üzerinden 47 yil geçtigini ve bu sürede çok önemli gelismelerin yasandigini söyledi.

KKTC'nin bir devlet oldugunu ve bunu sehitlere borçlu olduklarini dile getiren Tatar, "Su anda 1974'ten sonra 47 yil geçmistir. Kan durmustur, kan akmamistir. Dolayisiyla bundan sonra da eger bir anlasma olacaksa Kibris'ta saglam bir anlasma olmasi lazim. Kibris Türkü, asla ve kata 1974 öncesini yasamamali. Çünkü bizim arkamizda 85 milyonluk güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti vardir." ifadelerini kullandi.

"Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte olusturdugumuz siyaset su anda Kibris'ta iki ayri egemen, bagimsiz devlettir. Federasyon defteri kapanmistir." diyen Tatar, söyle devam etti:

"Cumhurbaskanligi seçimlerinden sonra bildiginiz gibi siyasette bir farklilik olustu. 'Federasyon görüsmüyoruz' ve 'Bundan sonra iki ayri bagimsiz devlet görüsürüz' demisizdir. Bunun arkasinda da tamamiyla Türkiye Cumhuriyeti vardir. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, bu konuda bana tamamiyla destek vermistir. Bir Maras açilimini gerçeklestirdik ki o gerçekten yillarin ezberini bozmustur. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin ve haliyle Kibris Türk halkinin özgürlük, bagimsizlik ve hürriyet içerisinde yasamasi için o fevkalade önemli bir adimdir. Simdi yavas yavas onun da siyasetini hep birlikte götürmekteyiz, götürüyoruz."

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin taninmasinda bazi sikintilar oldugunu dile getiren Tatar, sunlari kaydetti:

"Evet taninmada sikinti vardir ama Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti 1974'ten 47 yil sonra 100'den fazla ülkeyle ticaret yapiyor. 100'den fazla ögrenci Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti üniversitelerinde egitim görüyor. Her ülkeyle öyle veya böyle ticaret iliskileri vardir. Mal aliyoruz, mal satiyoruz, her türlü iliski biçimi gelismistir ve bütün dünya ile temas içerisindeyim.

Antalya Diplomasi Forumu'nda, yine Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun davetiyle 3 hafta kadar önce oradaydim. Türkiye'nin büyük gücü burada. Bundan sonra da geleneksel hale gelecek. Dünya kadar cumhurbaskani, disisleri bakaniyla temas ettim. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin ayri bir devlet oldugunu, Kibris'ta iki ayri halk oldugunu, o halktan bir tanesinin de Türk halki oldugunu, Türkiye ile bu sekilde siyasi bir iliski oldugunu bütün dünya biliyor. Dolayisiyla da madem bütün dünya bunu biliyor, gün gelir o taninma da gelecek. Simdi önemli olan siyasetin pekismesi, gelismesi. Kibris Türk halkinin hakli sesinin dünyaya duyurulmasi için sizlerden de alacagimiz destekle bu mücadeleyi sürdürebilmek."
Kaynak: AA