Kirgiz-Türk Dostluk Hastanesi Yakinda Açiliyor

Kirgizistan’in baskenti Biskek’te insa edilen modern Kirgiz-Türk Dostluk Hastanesi’nin yakinda hizmete açilmasi bekleniyor.

Kirgiz-Türk Dostluk Hastanesi Yakinda Açiliyor
Kirgizistan’in baskenti Biskek’te Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA) tarafindan insa edilen modern Kirgiz-Türk Dostluk Hastanesi’nin açilisi yakinda yapilacak. Kirgizistan Saglik ve Sosyal Kalkinma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Bakan Alimkadir Beysenaliyev’in Türkiye’nin Biskek Büyükelçisi Ahmet Sadik Dogan ve Türkiye Saglik Bakanligi temsilcileri ile bir araya geldigi bildirildi.

Görüsmede hastanenin ortak yönetimi, personelin egitimi ve istihdami ile ilgili konularin masaya yatirildigi ifade edildi.

Toplantida konusan Büyükelçi Dogan, hastanenin yakinda faaliyete baslayacagini ama resmi açilis töreninin Kirgizistan ile Türkiye cumhurbaskanlarinin katilimiyla gerçeklestirilecegini dile getirdi.

Kirgizistan’dan Türkiye Saglik Bakanligina ve TIKA’ya tesekkür

Toplantida ayrica Bakan Beysenaliyev’in Türkiye Saglik Bakanligina ve TIKA’ya modern hastane için tesekkür ettigi kaydedilirken, hastanenin faaliyete geçmesi için daha fazla çalisma yürütecek ortak çalisma grubu olusturulmasina da karar verildigi bildirildi.

TBMM, 10 Subat 2021 tarihinde Kirgizistan ile Türkiye arasinda Biskek Kirgiz-Türk Dostluk Devlet Hastanesi’nin açilmasi, ortak isletilmesi ve devri ile Kirgizistan vatandaslarinin Türkiye’de tip ve tipta uzmanlik egitimi almasina dair anlasmayi onaylamisti. 20 Subat’ta ise yasa, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan imzalanmisti.

Türkiye tarafindan finanse edilen modern hastanenin insasi Haziran 2016’da TIKA tarafindan baslatilmis, Kasim 2017’de tamamlandi. Yaklasik 12 bin metrekare kapali alanda hizmet verecek olan hastanede kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi, genel cerrahi, gögüs hastaliklari, anestezi ve reanimasyon, girisimsel radyoloji, gastroenteroloji branslarinda ileri teshis ve tedavi hizmetleri verilmesi bekleniyor. 21’i yogum bakimda olmak üzere toplam 72 yatak kapasiteli hastane, 2020 yilinda korona virüs (Covid-19) salgini zirve yaptiginda Covid-19 hastalarini tedavi etmek amaciyla geçici olarak açilmisti.
Kaynak: İHA