Jeotermal Enerji Dernegi Baskani Kindap, Jeotermal Elektrik Kapasitesinin 10 Yilda 100 Kat Arttigini Bildirdi Açiklamasi

'Türkiye'nin jeotermal enerjiden elektrik üretim potansiyelinin 3 bin 500 megavat seviyesinde oldugu tahmin ediliyor' 'Jeotermal enerjinin dünyada kurulu elektrik kapasitesi 15 bin 950 megavata ulasti, 2025'te bu kapasitenin 20 bin megavata ulasmasi öngörülüyor'.

Jeotermal Enerji Dernegi (JED) Baskani Ali Kindap, jeotermal enerjiden elektrik üretim kapasitesi geçen yil sonunda 1650 megavat seviyesine ulasan Türkiye'nin bu alanda dünyada en hizli büyüyen ülkelerden oldugunu ifade etti.

JED; TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyelerinin sektör faaliyetlerini yerinde görmeleri amaciyla jeotermal saha gezisi düzenledi.

Bu kapsamda, komisyon üyeleri ve sektör temsilcileri, Türkiye'nin ilk özel sektör jeotermal elektrik santrali (JES) yatirimi olan ve 2006'da Aydin'in Germencik ilçesinde MB Holding tarafindan hizmete alinan 8,5 megavat kapasiteli Dora-1 JES'i ve enerji ihtiyacinin tamamini jeotermal enerjiden karsilayan Sultan Sera AS tesislerini ziyaret etti.

Heyet, Denizli'nin Sarayköy ilçesinde bulunan 26 megavat kurulu güç ve yüzde 65 ekipman yerlilik oranina sahip Greeneco JES-6'ya da program kapsaminda ziyaret gerçeklestirdi.

- "Türkiye'nin her bölgesi jeotermal enerji açisindan yüksek potansiyele sahip"

Kindap, burada yaptigi konusmada, Türkiye'nin jeotermal enerji potansiyelinin daha fazla kullanilmasi için farkindaligin artmasi gerektigini belirterek, "Türkiye'nin jeotermal enerjiden elektrik üretim potansiyelinin 3 bin 500 megavat seviyesinde oldugu tahmin ediliyor." dedi.

Mevcut elektrik üretim kapasiteyle Türkiye'nin dünyada dördüncü sirada yer aldigini aktaran Kindap, dünyada jeotermal enerjinin, basta isitma olmak üzere, sogutma, kurutma, turizm, saglik tesisleri, seracilik, kültür balikçiligi ve madencilik alanlarinda kullanildigini anlatti.

Jeotermal enerjinin 78 ülkede, isitma ve sogutma uygulamalarinda, 24 ülkede ise elektrik üretim amaçli kullanildigi bilgisini paylasan Kindap, söyle konustu:

"Jeotermal enerjinin dünyada kurulu elektrik kapasitesi 15 bin 950 megavata ulasti, 2025'te bu kapasitenin 20 bin megavata ulasmasi öngörülüyor. Türkiye'de özel sektör yatirimlari ve devlet politikalari sayesinde jeotermal enerjiden elektrik üretim kapasitesi son 10 yilda 100 kattan fazla artarak geçen yil sonunda 1650 megavat seviyesine ulasti. Türkiye bu alanda dünyada en hizli büyüyen ülkelerden biri oldu. Enerjide disa bagimliligi azaltmada jeotermal enerji iyi bir alternatif. Türkiye'nin neredeyse her bölgesi jeotermal enerji açisindan yüksek potansiyele sahip bulunuyor."

Kindap, jeotermal enerjinin diger yenilenebilir enerji kaynaklarla karsilastirildiginda kesintisiz elektrik üretimi yapabildigini ifade ederek, "Jeotermalden elde edilen kaynagin enerjiye dönüsümü yüzde 95 ve üzeri bir oranda gerçeklesir. Jeotermal enerji ardinda atik birakmaz, endüstriyel bir atik yönetimi gerektirmez." degerlendirmesinde bulundu.

Jeotermal enerjinin, elektrik üretimi, balikçilik, seracilik, gida kurutma, termal turizm ve bölgesel isitma-sogutma gibi 15'ten fazla entegre ve dogrudan kullanim alani oldugunu belirten Kindap, üretimin devamliligina imkan saglayan jeotermal enerjide yangin, patlama ve zehirleme riski de olmadigini dile getirdi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baskani Ziya Altunyaldiz da jeotermal saha gezisi sonrasi yaptigi degerlendirmede, son dönemde ülke gündemlerinin ilk siralarinda iklim degisikligi ve küresel isinmanin geldigini vurgulayarak, "Iklim degisikliginin yikici etkilerine dur denilmemesi durumunda, 2030 yilina kadar küresel isinmanin yillik maliyeti 300 milyar dolar, 2030'dan 2050'ye kadar ise 500 milyar dolar olacagi tahmin ediliyor." diye konustu.

Kaynak: AA