Hirvatistan'daki 10. Vukovar-Srebrenitsa Maratonu Baskent Zagreb'den Hareket Etti

Bosna Hersek'teki savas sirasinda Temmuz 1995'te yasanan Srebrenitsa soykiriminin anma etkinlikleri kapsaminda bu yil 10'uncusu düzenlenen "Vukovar-Srebrenitsa Maratonu" Hirvatistan'in baskenti Zagreb'den hareket etti.

Hirvatistan'daki 10. Vukovar-Srebrenitsa Maratonu Baskent Zagreb'den Hareket Etti
Zagreb Bosnak Azinlik Konseyi (VBNMGZ) tarafindan düzenlenen maratona bu yil Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA) da destek veriyor.

VBNMGZ Baskani Armin Hodzic, yarin Hirvatistan'in dogusunda 1991'de büyük bir katliamin yasandigi Vukovar sehrindeki Ovcara Anit Mezarligi'ndan Srebrenitsa'ya ilerleyecek katilimcilarin 225 kilometrelik yolun ardindan 10 Temmuz'da Srebrenitsa'daki Potoçari Anit Mezarligi'na ulasacagini söyledi.

Bes etaptan olusan maratonun son etabina Sirbistan'dan bir katilimcinin dahil olacagini aktaran Hodzic, "Bu yil maratona TIKA da destek sagliyor. Bu proje iki yarali halki birbirine bagliyor." dedi.

TIKA Zagreb Koordinatörü Sedef Bulut da Bosna Hersek ve Hirvatistan halkinin yasadigi acilari derinden paylastiklarini ve böyle bir projenin dünyada benzer acilari yasayan insanlari bir araya getirdigini belirtti.

Maratona katilan 62 yasindaki Dusko Strbac ise savasta yakinlarini kaybedenler için kostugunu ifade ederek, "Kosmak bir anlamda dua etmek benim için. Bir amacin oldugu zaman kosmak zor gelmiyor. Bir yil boyunca hazirlandik." diye konustu.

Geçen yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle iptal edilen maratona Strbac disinda Drazen Cucic, Robert Kasumovic ve Elvir Rakipovic katiliyor.

- Srebrenitsa ve Vukovar'da yasananlar

Ülkenin dogusundaki Srebrenitsa'nin 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasindaki Sirp birlikleri tarafindan isgal edilmesinin ardindan Birlesmis Milletler (BM) bünyesindeki Hollandali askerlere siginan sivil Bosnaklar, daha sonra Sirplara teslim edildi.

Kadin ve çocuklarin Bosnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulasmasina izin veren Sirplar, en az 8 bin 372 Bosnak erkegi ormanlik alanlarda, fabrikalarda ve depolarda hunharca katletti ve toplu mezarlara gömdü.

Savasin ardindan kayiplari bulmak için baslatilan çalismalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulasilan kurbanlar, kimlik tespitinin ardindan her yil 11 Temmuz'da Potoçari Anit Mezarligi'nda düzenlenen törenle topraga veriliyor.

Bu yil da 19 soykirim kurbaninin defnedilecegi Potoçari Anit Mezarligi'na bugüne kadar 6 bin 652 kurban defnedildi. Aradan 26 yil geçmesine ragmen binin üzerinde soykirim kurbaninin cesedine ise hala ulasilamadi.

Hirvatistan'in 1991'de eski Yugoslavya'dan ayrildigini açiklamasinin ardindan baslayan savasta ise Vukovar'daki çatismalar ayni yilin agustos ayindan kasim ayina kadar sürmüstü.

Yugoslav askerler ve Sirp paramiliter birliklerinin üç ay boyunca kusatma altinda tuttugu Vukovar'daki olaylar sehrin isgaliyle sona ermisti. Nüfusunun çogunlugu Hirvatlardan olusan Vukovar'in isgalinin ardindan sehirdeki siviller iskenceye ugramis, öldürülmüs ve sürgün edilmisti.

Resmi olmayan verilere göre, Vukovar'da 3 binden fazla insan öldürülmüs, binlerce insan toplama kamplarinda esir tutulmustu.

Kaynak: AA