Hindistan'da Cezaevindeki Kabile Haklari Aktivisti Swamy, Hastanede Hayatini Kaybetti

Hindistan'da cezaevinde bulunan kabile haklari aktivisti Stan Swamy, Mumbai sehrindeki tedavi gördügü hastanede geçirdigi kalp krizinin ardindan 84 yasinda yasamini yitirdi.

BBC'nin haberine göre, Kutsal Aile Hastanesi (Holy Family Hospital), Hindistan'da terörle suçlanan en yasli kisi olan Swamy'nin hayatini kaybettigini duyurdu.

Doktorlari, 84 yasindaki Swamy'nin kefaletle serbest birakilma talebinin görüldügü durusmada pazar günü kalp krizi geçirdigini ve pazartesi günü yerel saatle 13.30'da hayata gözlerini yumdugunu kaydetti.

- Mayista hastaneye kaldirilmisti

Swamy'nin saglik durumunun giderek kötüye gittigi gerekçesiyle yaptigi kefaletle serbest birakilmasi talepleri geri çevrilmisti.

Parkinson hastasi olan Swamy, 2018'deki Bhima Koregaon kasabasindaki siddet olaylarinda rolü oldugu iddiasiyla Elgaar Parishad davasi kapsaminda Ekim 2020'de tutuklanmis, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çikmasi üzerine 28 Mayis'ta hastaneye kaldirilmisti.

Maharashtra eyaletine bagli Bhima Koregaon kasabasinda, 2018'de ülkedeki en alt sinifi temsil eden Dalitlerin Hindu milliyetçisi gruplarin protestosunda çikan siddet olaylarinda 1 kisi ölmüstü.

Swamy, kabilelerin kast ve toprak mücadeleleriyle ilgili yürüttügü çalismalari nedeniyle hedef alindigini söyleyerek, hakkindaki terör suçlamalarini reddetmisti.

Elgaar Parishad davasi kapsaminda, Swamy'nin yani sira çok sayida aktivist, akademisyen ve avukat da tutuklanmisti.

Hindistan'in önde gelen insan haklari aktivistleri ve politikacilari ise Swamy hakkindaki suçlamalari, Basbakan Narendra Modi hükümetini elestirenleri hedef alan bir "cadi avi" olarak nitelendiriyor.

Kaynak: AA