Hafiza 15 Temmuz'da 'Konsoloslar Bulusmasi'

Türkiye'de görev yapan çesitli ülkelerin konsoloslari, Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsaminda düzenlenen programda bir araya geldi Sehit Ilhan Varank'in ablasi ve 15 Temmuz Dernegi Kadin Komisyonu Baskani Ayse Arslantürk: 'O gece çok uzun bir geceydi. Bir gece öncesinde Ilhan aklima düstü ve birlikte bizim evin bahçesinde oturup piknik yaptik. Diger gece de arkadaslariyla piknik yapmisti, sanki vedalasir gibi'

15 Temmuz Dernegi tarafindan "Demokrasi ve Milli Birlik Günü" kapsaminda organize edilen "Konsoloslar Bulusmasi", Hafiza 15 Temmuz'da gerçeklestirildi.

Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girisiminin tüm yönleriyle anlatildigi etkinlige Azerbaycan, KKTC, Katar, Kirgizistan, Kosova, Kuveyt, Venezuela, Ukrayna, Libya, Banglades, Özbekistan, Panama, Irak, Etiyopya ve Lübnan'in konsoloslariyla temsilcileri katildi.

Program, Istiklal Marsi ve saygi durusuyla basladi.

Hafiza 15 Temmuz'u gezen konsoloslara darbe girisimi gecesi yasananlara iliskin bilgiler verildi.

Disisleri Bakanligi Istanbul Temsilcisi Büyükelçi Murat Tamer, FETÖ'nün girisimde bulundugu darbede, sivillerin hedef alindigina, parlamentonun bombalandigina dikkati çekti.

FETÖ'nün 15 Temmuz'da darbeye kalkistigini ancak basarili olamadiklarini hatirlatan Tamer, "Darbe girisiminin üzerinden 5 yil geçti. FETÖ tarafindan gerçeklestirilen bu darbe girisimi demokrasiye karsiydi. Parlamentomuzu, sivil binalari ve birçok binayi bombaladilar. O gece Türkler cesur bir sekilde darbeye karsi durdular. Vatandaslarimiz hayatlarini kaybetmeyi göze alarak ülkemizi savundular." diye konustu.

- "O gece çok uzun bir geceydi"

Sehit Ilhan Varank'in ablasi 15 Temmuz Dernegi Kadin Komisyonu Baskani Ayse Arslantürk de darbe girisimi gecesini anlatti.

Ilhan Varank'la aralarinda 1,5 yas oldugu için ikiz kardes gibi büyüdüklerini belirten Arslantürk, "O gece çok uzun bir geceydi. Bir gece öncesinde Ilhan aklima düstü ve birlikte bizim evin bahçesinde oturup piknik yaptik. Diger gece de arkadaslariyla piknik yapmisti, sanki vedalasir gibi. 15 Temmuz'da aksam haberler gelmeye basladi. Ülke olarak öyle bir beklentimiz yoktu. Darbeyi hafizamizdan silmistik. O gece saat 21.00 gibi haberler gelmeye basladi. Görüntüler gelmeye baslayinca özellikle Cumhurbaskanimiz konusunca ciddi bir kalkisma oldugunu anladik." ifadelerini kullandi.

Sehit Ilhan Varank'in 15 Temmuz'da disari çikmadan önce arkadas grubunun oldugu bir mesaj platformuna, "Biz korkarsak herkes korkar, ben disari çikiyorum" yazdigini belirten Arslantürk, Varank'in önce Vatan Caddesi'ne gittigini, oranin darbecilerden kurtuldugunu görünce de Saraçhane'ye geçtigini söyledi. Arslantürk, Varank'in Saraçhane'de darbeciler tarafindan vurularak sehit edildigini hatirlatti.

Arslantürk, 15 Temmuz gecesi yasanan darbeye "kurgu" iddiasinda bulunanlara, "Biz 3 kardesiz, birbirimize çok bagliyiz. Mustafa Varank Bey Cumhurbaskanimizin basdanismaniydi. O gece kurgu olsaydi, Mustafa Bey kardesi Ilhan'i arayip korumaz miydi? 'Disari siz çikmayin, evinizde oturun.' diye uyarmaz miydi?" yanitini verdi.

15 Temmuz Dernegi Baskani Ismail Hakki Turunç da Hafiza 15 Temmuz'daki görüntülerin ruhu ve derinligi oldugunu kaydetti.

Turunç, "Hangi kültürden hangi inançtan olursak olalim insan haklari ihlaliyle kimsenin karsilasmamasini temenni ediyorum. Dünyada farkli cografyalarda yasayan insanlar olarak hayatlarimizi sürdürüyoruz. Insani degerler adina mutlaka bizim ortak adimlarimizin olmasi gerekiyor. Insan haklari ihlalleriyle alakali, buraya gelerek siz de insan haklari ihlallerine, sadece kendi ülkenizde degil dünyanin neresinde olursa olsun karsi oldugunuzu gösteriyorsunuz." seklinde konustu.
Kaynak: AA