Güney Afrika'dan Gelen Bilgi Notu 'Bataklik Operasyonu'nun Fitilini Atesledi

Kamuoyunda 'Bataklik Operasyonu' olarak bilinen sorusturma kapsaminda 73 kisi hakkinda hazirlanan iddianame kabul edildi Suç örgütüne yönelik sorusturmanin detaylarina yer verilen iddianameye göre sorusturma, Güney Afrika Içisleri Müsavirliginden gönderilen ve Emniyet Genel Müdürlügü Dis Iliskiler Daire Baskanligi tarafindan ilgili birimlerine ulastirilan bilgi notunun degerlendirilmesiyle basladi Bilgi notunda, suç örgütü elebasi Çetin Gören'in, kokain ticareti yaptigi ve elde edilen kara parayi aklamaya çalistigi belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen ve kamuoyunda "Bataklik Operasyonu" olarak bilinen sorusturmanin, Güney Afrika Içisleri Müsavirliginden gönderilen bilgi notuyla baslatildigi ortaya çikti.

"Bataklik Operasyonu" sorusturmasi kapsaminda 73 kisi hakkinda hazirlanan iddianame, Ankara 33. Agir Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Iddianamede örgüt kurucusu ve yöneticileri olarak yer alan saniklar Nejat Das ve Çetin Gören ile "örgüt yöneticisi" olarak gösterilen saniklar Cemal Deniz Sahan, Perry James Young, Handan Kaymaz, Halil Arslantas ve Ugur Bülent Göçer'in, "suç islemek amaciyla örgüt kurmak" ve "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklamak" suçlarindan 60'ar kez, "zincirleme olarak suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklamak" suçundan 450'ser yildan 1470'er yila kadar, "suç islemek amaciyla örgüt kurmaktan" ise 5'er yildan 12'ser yila kadar hapisle cezalandirilmalari talep edildi.

Saniklar Abdullah Kaan Karabulut, Abdullah Serhat Batman, Ahmet Korkmaz, Ali Sunar, Arzu Eriskin, Asuman Bilici, Atilla Yildirim, Atilla Can Das, Ayten Kocaagaoglu, Baran Karakus, Baran Onur, Belgin Gören, Dogan Kaptan, Engin Memis, Ertugrul Aydogan, Evin Atilgan, Fadile Köse, Faruk Iscan, Halit Öztürk, Hanife Das, Hanifi Gören, Hasan Gök, Hayrettin Yildiz, Hidayet Kocaagaoglu, Hüseyin Atasoy, Hüseyin Kalmuk, Ibrahim Halil Akgül, Ilhan Acer, Ismail Karabacaklar, Kadir Agdogan, Kadir Bilici, Kemal Kandemir, Kevork Durna, Mahmut Bilici, Mahmut Güney, Mahmut Yücel, Mehmet Kul, Mehmet Murat Buldanlioglu, Mehmet Selim Akçay, Mehmet Veysi Yüzer, Merve Menga, Musa Nadir Kale, Necmettin Yüksek, Onur Ayar, Orhan Bozkurt, Sait Börekci, Samet Türkoglu, Selma Bilici, Servet Das, Vakkas Bilici ve Zülfü Menga hakkinda, "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklamak" ve "suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarindan 8 yil 6'sar aydan 20'ser yila kadar hapis istendi.

"Suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olmak" suçundan sanik Ahmet Seçen ile "örgüte üye olmamakla birlikte yardim etmek" suçundan Ahmet Kök, Ali Cengiz Kocaagaoglu, Bekir Tamer, Bülent Kök, Enver Agdogan, Faruk Akar, Mehmet Bilici, Metin Eriskin, Oya Kireç, Sevgi Tamer, Taner Agdogan, Umut Agdogan ve Yalçin Agdogan'in ise 6'sar yila kadar hapisle cezalandirilmalari talebinde bulunuldu.

- Sorusturmanin baslangici

Iddianamede, suç örgütüne yönelik sorusturmanin detaylarina yer verildi.

Buna göre sorusturma, Güney Afrika Içisleri Müsavirliginden gönderilen ve Emniyet Genel Müdürlügü Dis Iliskiler Daire Baskanligi tarafindan ilgili birimlere ulastirilan bilgi notunun degerlendirilmesiyle basladi.

Bilgi notunda, Çetin Gören'in, uyusturucu ticareti yapan suç örgütü elebasi olarak bilindigi, elebasi oldugu örgütün kokain ticareti yaptigi ve elde edilen kara parayi aklamaya çalistigi belirtildi.

Gören'in, sahte pasaport ve ehliyetle sahte faturalar kullandigi belirtilen bilgi notunda, sanik hakkinda Brezilya adli makamlarinca kara para aklamak, evrakta sahtecilik, uyusturucu ticareti, suç örgütü üyeligi ve ruhsatsiz atesli silah bulundurma suçlarindan 21 Kasim 2016'da kirmizi bülten çikartildigi bildirildi.

Çetin Gören'in, 24 Mart 2007'de Brezilya'da suça istirak eden kisilerle tutuklandigi, 2010'da cezaevinden geçici izinle ayrilmasina ragmen dönmedigi ifade edilen bilgi notunda, saniga ait Gaziantep'teki banka kasasinda 60 milyon avro bulundugu kaydedildi.

Bu bilgi notunun gönderildigi Mali Suçlari Arastirma Kurulu (MASAK), hazirladigi rapor ve arsiv kayitlarini, 3 Aralik 2019'da Ankara Cumhuriyet Bassavciligina ulastirdi. Bassavcilik da ayni gün süpheliler hakkinda sorusturma baslatti.

Ardindan 30 Haziran 2020'de, uyusturucu ve suç gelirlerine yönelik, kamuoyunda "Bataklik Operasyonu" olarak bilinen süreç baslatildi.

Haklarinda yakalama karari bulunan 94 zanlidan 74'ü gözaltina alindi, çok sayida lüks ev ve araç ile süphelilere ait banka hesaplarina el konuldu.

Zanlilardan biri sorusturma sürecinde hayatini kaybetmisti.
Kaynak: AA