Eski Hamas Lideri Halid Mesal'den Suudi Arabistan'a 'Hamas'la Iliski Kapisini Açma' Çagrisi

Hamas'in eski Siyasi Büro Baskani Halid Mesal, Suudi Arabistan'i "Hamas'la iliski kapisini açmaya ve ülkede gözaltinda tutulan Filistinlileri serbest birakmaya" çagirdi.

Hamas'a ait internet sitesinde yer alan habere göre, hareketin halen yurt disi sorumlulugunu yürüten Mesal, Suudi Arabistan'in Al-Arabiya kanalina yaptigi açiklamada, çesitli konulara iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Mesal "Suudi Arabistan'i hapishanelerindeki Filistinlileri serbest birakmaya ve Hamas'la iliski kapisini açmaya davet ediyoruz." dedi.

Açiklamasinda, esir takasi konusuna da deginen Mesal, Israil'in esir takasi anlasmasinin sartlarini yerine getirme seçeneginden kaçindigini belirtti.

Mesal, direnis gruplarinin Filistinli tutuklularin serbest birakilmasi konusunda israrci oldugunu vurguladi.

Israil'in Gazze Seridi'ne düzenledigi son saldirilara iliskin "Hamas, savas ve yikimlari sevmiyor ancak Filistin halkini ve kutsallarini koruma görevini yerine getiriyor." diyen Mesal, Israil'in, saldirilari baslatan taraf oldugunu, Kudüs sakinlerine saldirdigini ve direnis gruplarinin uyarilarini görmezden geldigini söyledi.

Mesal ayrica "Gazze, son saldirilar sirasinda pusulasinin Kudüs oldugunu gösterdi; Hamas'in Filistin'den ve davasindan ayrilacagi bir devlet kurma niyetinde oldugu seklinde öne sürülen iddialarin da asilsiz oldugunu ortaya çikardi." seklinde konustu.

Hamas, Suudi Arabistan güvenlik güçlerinin, uzun yillardir Cidde'de yasayan Hamas yöneticisi Muhammed Salih el-Hadari ile oglu Hani'yi 2019 yilinda gözaltina aldigini açiklamisti. Hadari ile ogluna yönelik bu tavrin, Suudi Arabistan'da yasayan birçok Filistinliye uygulanan kampanyanin bir parçasi oldugunu belirten Hamas, gözaltindaki Filistinlilerin bazilarinin Ürdün vatandasligi bulundugu bilgisini de paylasmisti.

Suudi Arabistanli aktivistlerin, ülkedeki tutuklularin durumuyla ilgili bilgilendirme platformu olarak kullandigi "Düsünce Tutuklulari" Twitter hesabindan daha önce yapilan açiklamalarda, Suudi Arabistan'in, Subat 2019'da ülkede yasayan 60'in üzerinde Filistinli ve Ürdünlüyü Filistin direnis gruplarina maddi destek verdikleri suçlamasiyla gözaltina aldigi belirtilmisti.

Suudi Arabistan'da mahkeme, Ürdünlü ve Filistinliler hakkinda subat ayinda gerçeklestirilecek karar durusmasini haziran ayina ertelemisti. Mahkeme 21 Haziran'da da durusmanin 3 Ekim'e ertelenmesi yönünde karar almisti.

Kaynak: AA