Cumhurbaskani Erdogan, 'Suyumuzu Korumakla Vatanimizi Korumak Arasinda Fark Yok'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Ülkemizde içme suyu temini konusundaki en büyük sorunlardan biri kayip kaçak oraninin yüksekligidir. Belediyelerimizin su kayip kaçak oranini su anki yüzde 38 seviyesinden yüzde 25’e düsürülmesi için çalismalar devam ediyor. Mahalli idarelerimizin yeni su kaynagi arastirmadan daha ziyade öncelikle mevcut sebekedeki su kayiplari azaltmalari gerekiyor” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, 'Suyumuzu Korumakla Vatanimizi Korumak Arasinda Fark Yok'
Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan organize edilen ve Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde düzenlenen “Suyun Gücü Milletle Bulusuyor Toplu Açilis Töreni”ne katilan Cumhurbaskani Erdogan, Ankara basta olmak üzere Çankiri ve Kirikkale’de açilisi yapilan projeler hakkin bilgi verdi.

Erdogan, iklim degisikligi ve kuraklik nedeniyle önemi giderek artan depolama alanlarina ilaveten yeralti barajlari yaptiklarini, bu sayinin 2023 yilina kadar 150’ye yükseltilecegini söyledi.



“Ankara’da simdiye kadar içme suyu sikintisi çekilmemesinin sebebi iste bu projedir”

Bugün açilisi yapilan tesislerden en önemlisinin Ankara Içme Suyu Ikinci Merhale Gerede Sistemi projesi oldugunu söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, bu projenin Ankara’nin nüfusa bagli olarak artan içme suyu ihtiyacini uzun vadede karsilamak amaciyla atilan kritik bir adim oldugunu ifade ederek, 1,2 milyar liralik toplam yatirim rakamiyla su alaninda Türkiye’nin vizyon eserlerinden biri olan Gerede Sistemi’nin, bünyesinde Türkiye’nin en uzun, dünyanin da sayili su iletim tünelini barindirdigini ifade etti.

Uzunlugu 31,5 kilometre olan ve 4,5 metre çapi olan tünelin Türkiye’de ilk defa ayni anda 3 tünel delme makinesi kullanilarak insa edildigini açiklayan Erdogan, “Projenin su kaynagi Gerede havzasindaki Ilusu Çayi üzerinde yapilan Isikli regülatörüdür. Buradan temin edilen su, Gerede tüneli vasitasiyla hiçbir enerji tüketmeden cazibeli olarak Çamlidere Baraji’na iletilmektedir. Gerede Sistemi ile Ankara’miza memba kalitesinde içme suyu saglamanin yaninda, sehrimizin 2050 yilina kadarki içme suyu ihtiyacini da gideriyoruz. Projeden su ana kadar Ankara’ya verilen suyun miktari toplam 312 milyon metreküp, ekonomik karsiligi ise 1 milyar lirayi buluyor. 5 milyon 663 bin nüfuslu Ankara’da halihazirda 2 milyon 550 bin kisi Gerede Sistemi ile tedarik edilen suyu kullaniyor. Salgina ve yasanan kurakliga ragmen hamd olsun Ankara’da simdiye kadar içme suyu sikintisi çekilmemesinin sebebi iste bu projedir. Gerede Sistemi’ne ilaveten bugün Isikli Regülatör Havzasi Atiksu Aritma Tesisi ve Atik su Toplama Kolektör Hatti’ni da hizmete veriyoruz. Bu tesislerle Gerede’nin ev ve sanayi kaynakli atik sulari 19 kilometre uzunlugundaki kolektör hatlariyla regülatör mansabina iletilecek, günlük 8 bin 200 metreküp kapasiteli atik su aritma tesisinde atilacaktir. Böylece atik sularin Isikli Regülatör Havzasindaki Ankara’nin en büyük içme suyu kaynagini kirlenmesinin önüne geçilecektir” diye konustu.



Ankara’ya bu tesisleri kazandirirken komsu sehirleri de ihmal etmediklerini belirten ve Çankiri’da 70 milyon liralik bir yatirimla insa edilen Dereçati Barajini, Kirikkale’de toplam yatirim tutari 63 milyon lira olan Sulakyurt Sulamasini da bugün devreye aldiklarini kaydeden Erdogan, “Temel’den 50,5 metre yükseklige sahip Dereçati Baraji ile 6 bin 910 dekar tarim arazisinin basinçli borulu sistemle sulanmasi saglanacaktir. Bu sekilde hem topraklarimizin verimi artacak hem de pompajli sulamaya oranla daha tasarruflu olacagi için çiftçilerimizin enerji maliyetleri düsecektir. 51 metre yüksekligindeki Sulakyurt Baraji ise 25 bin 690 dekar tarim arazisinin sulamaktadir. Suan faal olarak çalisan sulama tesisi ile yillik 17 milyon lira gelir artisi ve yaklasik 2 bin 300 kisiye istihdam olusturacaktir. Bu tesisimizde cazibeli sulama sistemiyle insa edildigi için çiftçimizin enerji yükünü çok ciddi oranda hafifletmektedir. Toplam yatirim tutari 1 milyar 470 milyon lira olan tüm tesislerin öncelikle bu sehirlerde yasayan kardeslerime hayirli olmasini diliyorum” seklinde konustu.



“Suyumuzu korumakla vatanimizi korumak arasinda mahiyet itibariyle hiçbir fark görmüyoruz”

Yürüttükleri çalismalarla hem su israfini önlemeye hem su kirliliginin önüne geçmeye hem de mevcut kaynaklardan azami derece istifade etmeye çalistiklarinin altini çizen Erdogan, “Zira tüm dünyada oldugu gibi bizim de iklim degisikligi ve kuraklik sebebiyle su kaynaklarimiz giderek azaliyor. Suyu açik kanalet sistemleri ile kullanmanin yanlis oldugu inancindayiz. Zira açik kanalet sisteminde yüzde 60-70’lere varan buharlasmanin suyu ne derece israfa yönelik hale getirdigini görüyoruz. Bundan sonraki süreçte daha çok açik kanalet degil kapali sistemle suyu kullanmanin gayreti içinde olacagiz ve yatirimlarimizi buna yönelik yapacagiz. Sosyal ve ekonomik gelismeye bagli olarak kisi basina içme ve kullanma suyu ihtiyaci günden güne artiyor. Dahasi su kaynaklarina ziraat, endüstri ve evsel atiklarin karismasiyla birlikte sularimiz her geçen gün kirleniyor. Dünya genelinde 2025 yilina kadar su kitligi yüzünden 700 milyon insanin göç etmek zorunda kalacagi ifade ediyor. Su kaynaklarinin azalmasi bizim gibi kisi basina kullanilabilir su bakimindan su stresi çeken bir ülke için çok ciddi riskler içermektedir. Türkiye’nin her geçen gün daha da kötülesen bu tablo karsisinda gereken adimlari simdiden atmasi sarttir. Suyumuzu korumakla vatanimizi korumak arasinda mahiyet itibariyle hiçbir fark görmüyoruz. Son 19 yilda ülkemizin su ve gida güvenligini garanti altina alacak pek çok önemli projeyi hayata geçirdik. Sehirlerimiz içme suyu sikintisi yasamasin diye 81 il içme suyu eylem plani hazirladik. Bu eylem plani ile illerimizin 2040, 250 ve hatta 2071 yillarina kadar içme suyu ihtiyacini planlamis durumdayiz. Burada önemli bir hususu vurgulamakta fayda görüyorum, ülkemizde içme suyu temini konusundaki en büyük sorunlardan biri kayip kaçak oraninin yüksekligidir. Belediyelerimizin su kayip kaçak oranini su anki yüzde 38 seviyesinden yüzde 25’e düsürülmesi için çalismalar devam ediyor. Mahalli idarelerimizin yeni su kaynagi arastirmadan daha ziyade öncelikle mevcut sebekedeki su kayiplari azaltmalari gerekiyor. Bu konuda tüm belediyelerimizin gereken hassasiyeti gösterecegini inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“2023 yilina kadar tamamlanan yeralti baraji sayisini 150’ye yükseltecegiz”

Suyun medeniyetin mihenk tasi oldugunu bilerek su yatirimlarina agirlik verdiklerini söyleyen Erdogan, “Toplam 277 milyar liralik yatirim ile 600 adet baraji, 423 adet göleti, 590 adet hidroelektrik santralini, bin 457 adet sulama tesisini, 262 adet içme suyu tesisini hizmete alarak bu alanda adeta destan yazdik. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemine geçtigimiz son 3 yilda su alaninda 41 milyar liranin üzerinde yatirim yaptik. 152 baraj ve gölet, 225 sulama tesisi, 46 içme suyu ve 401 taskin koruma tesisi olmak üzere toplam bin tesisi bu dönemde tamamladik. Son 19 yilda 262 adet tesis ile 45 milyon kisiye ilave içme suyu sagladik. Yaptigimiz tesislerle su depolama kapasitemizi 1777,2 milyar metreküpe yükselttik. Denizin içinden askida borularla KKTC’ye içme suyu götürdük. Ülkemizin yüz aki GAP projesinde 2002 yilina kadar 200 bin hektar arazi sulanirken, yapilan yatirimlarla bu rakami 571 bin hektara çikarttik. Hidroelektrik santral projelerinde kamu-özel sektör isbirligi sayesinde devletin sirtindan 60 milyar dolar tutarinda bir yatirim yükünü kaldirdik. Böylece ülkemizin 44 milyar kilovatsaatlik elektrik üretim kapasitesini 108 milyar kilowatt saate çikarttik. Iklim degisikligi ve nüfus artisi sebebiyle önemi giderek artan depolama yapilarina alternatif olarak, bu anlatacagim çok önemli, 26 adet yeralti baraji insa ettik. 2023 yilina kadar tamamlanan yeralti baraji sayisini 150’ye yükseltecegiz. Sanayi sektöründe suyun verimli kullanimi için gereken tedbirleri aliyoruz. Hedeflerimize daha hizli ulasabilmek ve su yönetimindeki çatismalari önlemek amaciyla Meclis’te bir su kanunu hazirliyoruz. Tüm bu adimlari vakitlice atarak gelecegimize güvenle bakmaya basliyoruz. Hükümetimizin 84 milyonun tüm fertlerinin huzuru, refahi için yürüttügü bu çalismalara belediyelerimizden farkli siyasi partilere kadar herkesin destek verecegine inaniyorum” açiklamasinda bulundu.

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, programin sonunda Cumhurbaskani Erdogan’a suyun gücünü anlatan bir tabloyu hediye ederken, Cumhurbaskani Erdogan Kirikkale, Çankiri ve Ankara’ya canli baglanti ile baglanarak tesislerin açilisini yapti. Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas da programin sonunda dua etti.
Kaynak: İHA