Büyüksehir Belediyesinden Zakkum Fidesi Üreticilerine 'Alim Garantisi'

İçel Büyüksehir Belediyesi, Silifke’nin Atayurt Mahallesi’nde ilk ortagi Mustafa Kemal Atatürk olan kooperatifin bulundugu Gazi Çiftligi’nin açilisini gerçeklestirdi. Açilis töreninde “İçelden Kadin Kooperatifi Atayurt Gazi Çiftligi Zakkum Fidani Alim Garanti Sözlesmesi” de imzalandi. Bu sözlesmeyle üretici kadinlara verilen alim garantisi sözü kayit altina alindi.

Büyüksehir Belediyesinden Zakkum Fidesi Üreticilerine 'Alim Garantisi'
İçel Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas ile Izmir Köy Kooperatifi Birlik Baskani Neptün Soyer’in de katildigi Gazi Çiftligi açilisinda, “İçelden Kadin Kooperatifi Atayurt Gazi Çiftligi Zakkum Fidani Alim Garanti Sözlesmesi” imzalandi. Sözlesmeyi kooperatif adina İçelden Kadin Kooperatifi Baskani Meral Seçer ve yetistiriciler adina Hatice Okur Dönüm imzaladi.

“Üretimlerinizin belediyemiz tarafindan alinacaginin garantisini veriyorum”

Teknoloji odasi, Muazzez Ilmiye Çig Kütüphanesi, çocuk oyun odasi, idari ofis, kooperatif odasi, egitim salonu, atölye, Atatürk odasi ve arsiv odasi gibi odalardan olusan Gazi Çiftliginin açilisinda zakkum üretimiyle ilgili atilan imzalar dikkat çekti. Sözlesme, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’in sahitliginde İçelden Kadin Kooperatifi Baskani Meral Seçer ve yetistiricilerden Hatice Okur Dönüm tarafindan imzalandi.

2020 Eylül ayinda Arkum Mahallesine yaptigi bir ziyarette zakkum çeligi çikaran kadinlarla bulusan Baskan Seçer, alim garantisini kapsayan sözlesme imzalanirken, “Üreticiler ‘biz üretecegiz’ dediler. Kooperatif de ‘biz bunlarin pazarlanmasinda size yardimci olacagiz’ dedi.

Ben de arada hem hakemlik yapiyorum hem de bu üretimlerinizin İçel’in güzellesmesi için belediyemiz tarafindan alinacaginin garantisini veriyorum. Hayirli ugurlu olsun” dedi.



“Gazi Çiftligi’nde üreten kadinlarimizla Zakkum Projesi’ne basladik”

İçelden Kadin Kooperatifi Baskani Meral Seçer ise zakkum fidesi yetistiriciligi için Atayurtlu kadinlara egitim verildigini vurgulayarak, “Atamizdan bizlere emanet olan Silifke Gazi Çiftliginde üreten kadinlarimizla Zakkum Projesine basladik. İçel Büyüksehir Belediyesinin Tarsus’tan Anamur’a kadar uzanan karayolu refüjlerini süsleyecek zakkumlari, kadin üreticilerimizden istenmesi karari üzerine kooperatif olarak çalismalarimiza basladik. Bu kapsamda, öncelikle üç pilot bölgeden biri olan Silifke Atayurt’ta, kadinlarimiza zakkum fidesi yetistiriciligi üzerine egitim verdik. Kendi evlerinde ve seralarinda imece usulü fide üretimlerini yapan kadinlarimizdan, ekim-kasim ayi gibi fideleri alarak refüjleri süslemeye baslayacagiz. Bugün; kooperatif ve Atayurtlu kadinlarimiz arasinda sözlesmemizi imzalayarak anlamli günümüze, üretimin gücünü de katmanin gururunu yasiyoruz” diye konustu.



“Meral Hanim’a ‘artik burayi kadinlarla ilgili bir sey yapin bence’ dedim”

Yetistiriciler adina sözlesmeyi imzalayan Hatice Okur Dönüm de bir pazar günü Gazi Çiftliginde Meral Seçer’le karsilastiklarini belirterek, “Meral Hanim’la bir pazar günü tesadüfen okulun çikisinda karsilastik. Hobi olarak rutin çiftçilik isimi yapiyordum. Esnafligi birakip köyüme dönmüstüm. Bir sey yapma hevesim vardi ama o koca yürekli kadinla karsilasacagim hiç aklimdan geçmezdi. O koca yürekli kadin, Cumhuriyet kadini Meral Seçer Hanimefendi’ydi. Ilk sohbetimiz ‘hos geldiniz, ben buraliyim, burada müthis koca yürekli kadinlar var, artik burayi kadinlarla ilgili bir sey yapin bence’ seklindeydi. O da ‘tam bu konu üzerine geldim’ dedi.

Öyle bir sihirli degnekle basladi her sey” ifadelerini kullandi.

“Zakkum hepimizin hayatini degistirdi”

Dönüm, 18 kadinin uzun ugraslar sonucu bir araya gelerek zakkum fidesi üretimine katildiklarini kaydetti.

Atayurtlu kadinlarin aldiklari egitimlerde kendisinin organizasyon asamasinda görev aldigini dile getiren Dönüm, “Zakkum hepimizin hayatini degistirdi. Birlikteligi, beraber bir is yapmayi, kooperatifçiligin ne oldugunu ögrendik. Bilmiyorduk, adi vardi kooperatifçiligin. Ilk kooperatif burada kuruldu ve Atatürk’ün çok büyük emegi vardi burada. O koca yürekli kadinlar var ya hepsi bir araya geldiler ve inanilmaz sevkle zakkum üretmeye basladik. Bizim buranin kadinlari zakkum gibidir gerçekten. Dayanikli, güçlü, küçük seylerden bile mutlu olur. Onlar gibi günlerce açar, aylarca açar, her seye sahip çikar. Ta ki o kumlarin altlarindaki nemi bulana kadar da dirayetli kadinlardir” diye konustu.



“Bize Büyüksehir Belediyesi bir firsat tanidi”

Zakkum fidesi üreticilerinden Medine Kurt ise daha önce çilek ve domates üretimi yaptiklarini belirterek, “Bize Büyüksehir Belediyesi bir firsat tanidi. Kadin dayanismasina destek oldu. Biz de kadinlar olarak birbirimize destegiz. Bir araya geldik, zakkum ürettik. Simdi çilek reçeline, çilek suyuna basladik. Üretmeye devam edecegiz” dedi.

Iki yildir Atayurt’ta yasadigini belirten üreticilerden Sevcan Yildiz da ilk üretimine zakkumla basladigini vurgulayarak, “Bu da benim için büyük bir keyif oldu. Bir yildir bu sürecin içindeyiz ama bizim için güzel geçiyor. Bu okul önceden çok yikik bir okulmus. Esimin ailesi anlatti ama simdi bambaska bir yere dönüstü. Vahap Seçer Baskanimiza çok tesekkür ediyoruz. Zakkum isi kadinlara çalisabilecegi bir ortam olusturdu. Zakkum kadinlar için iyi bir alan oldu. Simdi herkes kendi isini kurabiliyor. Yaklasik 20 kadin zakkumla ugrasiyor. Kimisi 5 bin kimisi 10 bin tane diyor. Bizim için büyük bir degisiklik oldu” dedi.



“Birçok deneyim yasadik ama bu is baska”

Üretici Reyhan Coskun ise alim sözlesmesinin imzalanmasindan mutluluk duyduklarini belirterek, “Bu sene zakkum üretmeye basladik. Bizim için güzel bir süreçti. Aslinda birçok deneyim yasadik. Daha önce de çilek toplamada, serada domates ve bahçede limon gibi birçok iste çalisiyorduk ama bu is bir baska. Her seyiyle çok güzel. Büyük bir hevesle, büyük bir özenle yapiyoruz” diyerek, emegi geçen herkese tesekkür etti.
Kaynak: İHA