Büyükçekmece'de Deprem Riski Tasiyan Hasarli 5 Bina Yikildi

Büyükçekmece’de beklenen Marmara depremine karsi kentsel dönüsüm çalismalari hiz kesmeden devam ediyor. Kentsel dönüsüm kapsaminda 19 Mayis Mahallesi’nde 5 kat, 8 dükkan ve 24 bagimsiz bölümden olusan 5 riskli yapinin yikimi belediye ekiplerinin gözetiminde gerçeklesti.

Büyükçekmece'de Deprem Riski Tasiyan Hasarli 5 Bina Yikildi


Büyükçekmece’de beklenen Marmara depremine karsi, 19 Mayis Mahallesi’nde 5 kat, 8 dükkan ve 24 bagimsiz bölümden olusan 5 riskli yapinin yikimi belediye ekiplerinin gözetiminde gerçeklesti. Kentsel dönüsüm çalismalarina hiz kesmeden devam eden Büyükçekmece Belediyesi, kentsel dönüsüm kapsaminda bugüne kadar 30 bin konutu yeniledi.

‘’Bugüne kadar 30 bin konutu yeniledik’’

Depremde zarar görebilecek ilçeler arasinda yer alan Büyükçekmece’de riskli yapilar yikilip yenileniyor. Riskli binalarin yikimini yerinde inceleyen Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün söyle konustu, ‘’Büyükçekmece’de kentsel dönüsüm tüm hiziyla devam ediyor. Deprem yikmadan, insanlarimiz zayi olmadan, insanlarimizin burnu kanamadan biz yikmaya devam ediyoruz Büyükçekmece’yi. Depremde yikilacak binalar 7.2, 7.4, 7.8 büyüklügündeki depremde yikilabilecek binalarin tamamini yikmadan bize uyku haram. Çünkü hiçbir vatandasimizin en ufak bir zarar görmesini istemiyoruz. 2004’ten bu yana israrla devam ediyoruz. Yaklasik 30 bin konutumuzun deprem nedeniyle tespitleri yapilmisti. Tamami yikilip yenilendi. Bugüne kadar 30 bin konutu yeniledik. Arkamda görmüs oldugunuz 2 blok, 34 bagimsiz bölümden olusan bu iki blok Büyükçekmece’de yapilmis eski binalardandir. 1980’li yillarda yapilmislardir. Depremde ayakta durmalari mümkün degildi. 7.2 degil 5.5, 6’lik bir depremde yerle bir olacak binalardandir’’ dedi.



‘’Büyüksehir Meclisi’nin önümüzü açmasi lazim’’

Büyükçekmece’de deprem yasanmadan kentsel dönüsüm çalismalarinin tamamlanmasi için Büyüksehir Belediyesi’nin destek vermesi gerektigini vurgulayan Baskan Akgün konusmasina söyle devam etti, ‘’Deprem kapida. Ne zaman gelecegi bilinmiyor. Büyüksehir Belediye Meclisinin, Büyüksehir’in, ilçe belediyelerinin, Sayin çevre ve Sehircilik Bakanligimizin hep birlikte Istanbul’u depreme hazirlama noktasinda ne yapmamiz gerekirse onu yapmamiz lazim. Büyüksehir’in önümüzü açmasi lazim. Büyüksehir Meclisi’nin Kumburgaz, Celaliye, Kamiloba, Güzelce gibi bölgelerimizde imar planlari sorunumuzu bitirmesi lazim. Kumburgaz sahillerindeki imar planlari zamaninda bitiremezsek ve de depremi yasarsak on binlerce insani kaybederiz. O nedenle önümüzdeki Eylül’den itibaren o bölgelerin Kumburgaz bölgelerinin imar planlarini Büyüksehir meclisine götürmeye çalisacagiz. Orada da bütün meclis üyesi arkadaslarimizin iktidar, muhalefet demeden Istanbul halkina hizmet etmek için seçilmis olan meclis üyelerimizin bu gerçegi görerek planlarla ilgili konularda hiçbir sekilde siyasi bir düsünceye kapilmadan, olayi siyasallastirmadan depreme hazirlik noktasinda bütün ilçe belediyelerine tam destek vermelerini bekliyoruz’’ diye konustu.



“Sehrin çehresini degistiriyoruz’’

Baskan Akgün Büyükçekmece için hedeflenen planlamalari söyle anlatti, ‘’Bizim Büyükçekmece’de bundan sonraki hedefimiz geriye kalan yüzde 30’luk kentsel dönüsümü yapmak ve kentsel dönüsümü yaparken de otopark sorununu tamamen ortadan kaldiriyoruz. Sehrin çehresini degistiriyoruz. Büyükçekmece’de bütün binalarin cepheleri beyaz olmak zorunda. Akdeniz mimarisine uygun cephe kaplamalari zorunda. Çünkü bunlar meclis kararina baglanmis, imar planlarina baglanmis islerdir. Ayni zamanda çati örtüsü eskiden kirmiziydi. Simdi de yesil ve mavi olarak 15 yildan beri devam ediyor. Halkimiz da müteahhitlerimiz de mimar, mühendislerimiz de buna uyuyor. Sehrin estetiginin degistirilmesi sehre yeni bir çehre verilmesi noktasinda mimar, mühendis ve müteahhitlerimize tesekkür ediyorum’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA